Desi de obicei folosesc o alta reteta de blat de tort, in maratonul aniversarilor de la sfarsitul anului trecut am vrut sa incerc si sa testez reteta clasica de pandispan pufos. In reteta clasica se folosesc doar oua, zahar si faina, plus aromele preferate, fata de cealalta reteta unde se adauga si ulei, eventual si un „strop” de praf de copt. Acuma, nu pot sa va spun care e mai buna, nimeni nu a sesizat vreo diferenta. Poate o sa-mi spuneti voi dupa ce incercati reteta? 🙂
Asadar, vom folosi doar oua, zahar si faina. De la inceput vom cantari ouale, apoi in functie de greutatea aceastora vom stabili si cantitatea de zahar si faina. Adica, cantitatea de oua va fi egala cu suma dintre cantitatea de faina si cea de zahar. De aici am dedus ca nici reteta in linguri nu este gresita, 1 lingura de faina + 1 lingura zahar = 55 grame, atat cat cantareste in medie un ou 🙂
INGREDIENTE
- 290 g oua
- 145 g zahar
- 145 faina
- coaja rasa de lamaie
- esenta de vanilie
Mod de preparare Pandispan pufos:
Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune foarte putina sare, esenta de vanilie si coaja de lamaie si se amesteca.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea densa si lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului.
- de obicei, eu folosesc zahar pudra. Daca folositi zahar tos mixati pana nu se mai simt granulele de zahar
Adaugam galbenusurile si amestecam usor. Daca aveti un mixer care isi micsoreaza vizibil viteza, la cea mai mica treapta se invarte foarte usor, il folositi pe acesta. Daca nu, folositi spatula.
Peste aceasta compozitie se cerne faina. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
- in aceasta etapa obligatoriu vom folosi spatula pentru amestecare. Vom folosi miscari ample si usoare, astfel incat sa nu scoatem aerul din compozitie.
- compozitia finala trebuie sa fie ca o spuma, care sustine chiar si greutatea spatulei (aceasta nu se va scufunda in aluat daca o lasam libera in castron)
Cum se coace Compozitia pentru pandispan:
Compozitia se toarna intr-o tava (22-24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana blatul trece testul cu scobitoarea
- gradele si timpul de coacere pot diferi in functie de cuptorul fiecaruia. Este bine sa folositi cuptorul la temperatura la care stiti ca va coace cel mai bine.
Blatul copt se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.
- blatul se taie doar dupa ce s-a racit foarte bine, cel mai bine a doua zi
- se poate taia in 3 foi subtiri sau in 2 mai groase, dupa preferinta
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI