Reteta Eclere cu crema de vanilie si frisca
De sarbatori am vrut sa fac o surpriza copiilor si le-am facut acest desert pe care ei il adora. Reteta de eclere cu crema de vanilie si frisca imi este reteta de baza pentru eclere. De aceasta data am vrut o nota de prospetime si am adaugat lamaie in crema si am avut niste eclere cu crema de lamaie si frisca absolut delicioase.
INGREDIENTE
- Pentru cojile de eclere
- 250 g faina
- 100 g unt
- 100 g ulei
- 500 ml apa
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura zahar
- 6 oua mari sau 7 oua medii
- Pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- 200 g unt
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 2 linguri zeama de lamaie
- esenta de vanilie
- Pentru ornat:
- 200 ml smantana lichida pentru frisca
- 1 lingura zahar vanilat
- 100 g crema de branza
Mod de preparare Eclere cu crema de lamaie si frisca:
Coji de eclere:
Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea.
- apa se poate inlocui cu lapte sau se pot pune cantitati egale de apa + lapte
- uleiul se poate inlocui cu unt
Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului.
Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul amestecand bine dupa fiecare.
- pana nu demult foloseam telul pentru prepararea aluatului pentru coji de eclere, dar cu mixerul treaba merge mult mai repede si mai bine
- aluatul final trebuie sa fie lucios si cremos, dar nu moale, care curge
Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se da tava la cuptor la foc mare (230 grade la cuptor electric) pentru 15 minute, apoi inca 10-15 minute la foc mediu (180 grade la cuptor electric)
- in primele 15-20 de minute este foarte important sa nu se deschida usa cuptorului, daca nu o deschideti deloc pana la final cu atat mai bine
Se scot pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de lamaie:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele, putin cate putin amestecand mereu. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Aproape de final punem coaja de lamaie. Adaugam untul si amestecam pana se topeste si compozitia se omogenizeaza. Lasam sa se racoreasca, apoi acoperim cu folie alimentara, o lipim pe toata suprafata cremei. Dam la frigider pana crema se intareste. In crema racita incorporam zeama de lamaie si putina esenta de vanilie.
- puteti pune mai multa zeama de lamaie, in functie de preferinta
Frisca pentru ornat:
Smantana rece se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si crema de branza si se mixeaza pana frisca devine pufoasa si ferma.
- nu este absolut necesar sa folositi crema de branza, dar s-ar putea sa aveti nevoie de un intaritor de frisca
Cojile racite se taie in doua si se umplu cu crema de lamaie si frisca. La sfarsit se orneaza cu ciocolata topita sau se pudreaza cu zahar.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI