Reteta Pandispan cu capsuni – fara praf de copt
Reteta de pandispan cu capsuni este cea mai simpla si rapida prajitura de casa pe care o poti face atunci cand ai pofta de ceva bun. Evident, capsunile se pot inlocui cu orice alt fruct de sezon… cirese, visine, zmeura. Un deliciu!
Pandispanul pufos si aromat cu vanilie si lamaie l-am pregatit dupa reteta clasica: oua, zahar si faina. Mai simplu de atat nu se poate! 😉
INGREDIENTE
- 6 oua
- 6 linguri zahar pudra (150 grame)
- 6 linguri faina (180 grame)
- esenta de vanilie si lamaie
- ~ 200 g capsuni + 1 lingura faina
Mod de preparare Pandispan cu capsuni:
Capsunile se taie bucatele si se pun intr-o sita sa se scurga de zeama.
Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune foarte putina sare, esenta de vanilie si lamaie si se amesteca.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea densa si lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului.
- de obicei, eu folosesc zahar pudra. Daca folositi zahar tos mixati pana nu se mai simt granulele de zahar
Adaugam galbenusurile si amestecam usor. Daca aveti un mixer care isi micsoreaza vizibil viteza, la cea mai mica treapta se invarte foarte usor, il folositi pe acesta. Daca nu, folositi spatula.
Peste aceasta compozitie se cerne faina. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
- in aceasta etapa obligatoriu vom folosi spatula pentru amestecare. Vom folosi miscari ample si usoare, astfel incat sa nu scoatem aerul din compozitie.
- compozitia finala trebuie sa fie ca o spuma, care sustine chiar si greutatea spatulei (aceasta nu se va scufunda in aluat daca o lasam libera in castron)
Compozitia se toarna intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Presaram faina peste capsuni si scuturam sita, sa dam deoparte surplusul. Punem capsunile peste compozitia de blat, in strat uniform
- eu am folosit cca 200 g capsuni, dar puteti pune si mai multe, rau nu va fi 🙂
Se da tava la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeneste usor si trece testul cu scobitoarea. Blatul este moale, dar ferm la atingere.
Prajitura cu capsuni se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se portioneaza.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI