Aluat dulce / Prajituri de post / Retete de prajituri

Mucenici moldovenesti (de post)

Mucenici moldovenesti de post

Buna sa va fie inima si ziua, dragilor!

Azi v-am adus mucenici. Mucenici moldovenesti, asa ca la mama acasa. Este o reteta de post si chiar daca aluatul nu are oua sau lapte, rezultatul este moale, pufos si aromat 😉 Prietena mea ma intreba neincrezatoare… „sigur sunt de post? Parca miros a cozonac!” :))))

Probabil ca am ajuns cam tarziu cu reteta de mucenici, dar poate o sa va fie de folos la anu’

Mucenici moldovenesti de post

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • ~250 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita coaja confiata de portocale
  • esenta de rom
  • Pentru uns:
  • cateva linguri ulei
  • Pentru finisat:
  • 2-3 linguri miere
  • 50 ml apa
  • Pentru decor:
  • miere
  • nuca macinata
loading...

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post:

Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam esenta si coaja confiata de portocale si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in cazul in care folositi drojdie proaspata o dizolvati in apa calduta

Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei

Aluat mucenici de post

Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur, lung si subtire. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta. Impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand un colacel, apoi rasucim apoi sub forma cifrei 8.

Cum se fac mucenicii moldovenesti

Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut la loc caldut. Dupa ce au crescut se ung cu ulei

Mucenici de post

Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 30-40 de minute, in functie de cuptor.

Intre timp pregatim siropul pentru finisat. Intr-un ibric punem mierea si apa si punem pe foc. Lasam pe foc atat cat se se incalzesca bine si sa se dizolve mierea. Cu cateva minute inainte de a fi gata mucenicii, se scoate tava din cuptor si se ung cu siropul pregatit inainte. Se da tava din nou la cuptor pana mucenicii se rumenesc frumos.

Mucenicii se ung cu miere si se presara cu nuca din belsug.

Pofta buna! 😉

Mucenici de post

loading...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Tare frumosi ti-au iesit, asa ca la Moldova 😉

  2. Gogeneata Vasilica says:

    TOate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg ,pofta bn tuturor celor ce pot sa ii manince va pupiki

  3. Gogeneata Vasilica says:

    Toate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]

%d blogeri au apreciat: