Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

de Miha
325 vizualizări

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 2 oua
  • 75 g zahar
  • 10 g drojdie uscata
  • 200 ml lapte
  • coaja de portocala confiata
  • 1 lingurita de sare
  • 50 ml ulei
  • 1 galbenus si putin lapte pentru uns
  • Sirop:
  • 1 cana apa
  • 100 g zahar
  • 1 lingura cu miere
  • esenta de rom
  • Pentru decor:

     

  • miere
  • nuca prajita si macinata

Toata lumea a facut azi mucenici, unii mai frumosi ca altii, moldovenesti, muntenesti, dobrogeni, cu sirop sau fara, dar cu nuca din belsug… Am facut si eu, mucenici moldovenesti, ca nu puteam rata ocazia de a ma juca nitel cu aluatul si de a bucura piticii :))

Mucenici am mai facut eu si anul trecut si daca nu ma insel cred ca si cu ceva ani in urma :)) , dar acum am facut reteta Loredanei, pentru a putea participa la concursul organizat de cele 2 Bucatarese Vesele 🙂 Si uite-asa am imbinat utilul cu placutul :))

Mod de preparare Mucenici moldovenesti:

  • aluatul pentru mucenici moldovenesti se poate prepara si la masina de paine

Punem faina intr-un castron, facem o gaura in mijloc si punem drojdia dizolvata in putin lapte caldut, ouale batute cu zaharul, sarea si coaja de portocale confiata. Framantam aluatul adaugand laptele putin cate putin, pana vom obtine un aluat elastic. Framantam aluatul adaugand apoi uleiul, pana vom obtine un aluat nelipicios. Acoperim castronul cu un prosop si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Rasturnam aluatul pe masa usor infainata si-l impartim in bucati potrivite ca marime. Eu am impartit in bucati de cca 90 de grame si am obtinut 14 bucati.

  • daca vreti mucenici mai mari impartiti in bucati mai mari.

Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur, lung si subtire. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta. Impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand un colacel.

mucenici moldovenesti

Rasucim apoi sub forma cifrei 8.

mucenici moldovenesti cu aluat de cozonac

Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut la loc caldut. Dupa ce au crescut se ung cu galbenusul de ou desfacut cu cateva linguri de lapte. Dam tava la cuptor la foc mediu pana se rumenesc frumos.

Intre timp pregatim siropul:

Punem la fiert apa cu zaharul si mierea si fierbem pana se aduna spuma deasupra. Curatam spuma si dam deoparte, apoi lasam sa se racoreasca. Aromam cu putina esenta de rom.

Mucenicii copti si racoriti putin, se scufunda in sirop pe ambele parti, apoi se ung cu miere si se presara cu nuca prajita si macinata.

Sfintisori - mucenici moldovenesti

poate vă plac și rețetele

15 comentarii

Elena 9 martie 2012 - 15:08

Mucenicii sunt de post !!! Nu poti gasi lapte sau oua in aluat 🙂

Răspuns
Miha 9 martie 2012 - 15:14

Elena, se fac de post de cei care tin postul. 🙂 La noi, fiind si copiii la mijloc, e mai greu sa-l tinem.

Răspuns
The Wandering Oltean 9 martie 2012 - 16:20

Foarte imbietori !!
Ce inseamna foc mediu? Eu am cuptor electric si trebuie sa aleg o temperatura

Răspuns
Miha 9 martie 2012 - 17:29

Multumesc!

Foc mediu = 180-190 de grade

Răspuns
Timea 9 martie 2012 - 17:51

Foarte frumosi sunt! si gustosi tare! pup

Răspuns
Beth 9 martie 2012 - 19:33

Magnifique ces brioches, très belles!

Răspuns
FLORY 9 martie 2012 - 19:36

Minunati,i-am facut si eu cam in acelasi mod,cei de post imi plac mai putin!Pupici!

Răspuns
TeoBucatar 9 martie 2012 - 20:10

Cum or fi dar sa fie nuca multa!Pupici!

Răspuns
Emily 9 martie 2012 - 23:05

super deliciosi si extrem de aratosi 😉 te pup si succes la concurs!

Răspuns
Fancy Cake 10 martie 2012 - 17:20

Sunt deliciciosi!
Iti doresc o primavara frumoasa si bafta la concurs!

Răspuns
catkitchen 10 martie 2012 - 21:24

Nu chiar toata lumea 🙁 , eu nu am mai apucat sa fac :(((( …. , dar tie ti-au iesit perfect!!

Răspuns
Mare Maria 11 martie 2012 - 6:52

Deosebiti de apetisanti mucenitii:)!!!iar cu nuca de deasupra…….doamne!!!

Răspuns
Rocsy Ciobanu 11 martie 2012 - 9:37

Frumosi!!

Răspuns
Lale 13 martie 2012 - 19:21

Draga mea,am facut ieri mucenicii..minunata reteta..am sa-ti pun niste poze pe facebook.
Multumesc de reteta
Pupici

Răspuns
Miha 13 martie 2012 - 19:36

Multumesc tuturor de laude si aprecieri! va pup! :*

Lale, abia astept sa vad pozele. 😉

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: