Aluat dulce / Retete de prajituri

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 2 oua
  • 75 g zahar
  • 10 g drojdie uscata
  • 200 ml lapte
  • coaja de portocala confiata
  • 1 lingurita de sare
  • 50 ml ulei
  • 1 galbenus si putin lapte pentru uns
  • Sirop:
  • 1 cana apa
  • 100 g zahar
  • 1 lingura cu miere
  • esenta de rom
  • Pentru decor:

     

  • miere
  • nuca prajita si macinata
loading...

Toata lumea a facut azi mucenici, unii mai frumosi ca altii, moldovenesti, muntenesti, dobrogeni, cu sirop sau fara, dar cu nuca din belsug… Am facut si eu, mucenici moldovenesti, ca nu puteam rata ocazia de a ma juca nitel cu aluatul si de a bucura piticii :))

Mucenici am mai facut eu si anul trecut si daca nu ma insel cred ca si cu ceva ani in urma :)) , dar acum am facut reteta Loredanei, pentru a putea participa la concursul organizat de cele 2 Bucatarese Vesele 🙂 Si uite-asa am imbinat utilul cu placutul :))

Mod de preparare Mucenici moldovenesti:

  • aluatul pentru mucenici moldovenesti se poate prepara si la masina de paine

Punem faina intr-un castron, facem o gaura in mijloc si punem drojdia dizolvata in putin lapte caldut, ouale batute cu zaharul, sarea si coaja de portocale confiata. Framantam aluatul adaugand laptele putin cate putin, pana vom obtine un aluat elastic. Framantam aluatul adaugand apoi uleiul, pana vom obtine un aluat nelipicios. Acoperim castronul cu un prosop si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Rasturnam aluatul pe masa usor infainata si-l impartim in bucati potrivite ca marime. Eu am impartit in bucati de cca 90 de grame si am obtinut 14 bucati.

  • daca vreti mucenici mai mari impartiti in bucati mai mari.

Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur, lung si subtire. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta. Impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand un colacel.

mucenici moldovenesti

Rasucim apoi sub forma cifrei 8.

mucenici moldovenesti cu aluat de cozonac

Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut la loc caldut. Dupa ce au crescut se ung cu galbenusul de ou desfacut cu cateva linguri de lapte. Dam tava la cuptor la foc mediu pana se rumenesc frumos.

Intre timp pregatim siropul:

Punem la fiert apa cu zaharul si mierea si fierbem pana se aduna spuma deasupra. Curatam spuma si dam deoparte, apoi lasam sa se racoreasca. Aromam cu putina esenta de rom.

Mucenicii copti si racoriti putin, se scufunda in sirop pe ambele parti, apoi se ung cu miere si se presara cu nuca prajita si macinata.

Sfintisori - mucenici moldovenesti

loading...
Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Mucenicii sunt de post !!! Nu poti gasi lapte sau oua in aluat 🙂

  2. Elena, se fac de post de cei care tin postul. 🙂 La noi, fiind si copiii la mijloc, e mai greu sa-l tinem.

  3. Foarte imbietori !!
    Ce inseamna foc mediu? Eu am cuptor electric si trebuie sa aleg o temperatura

  4. Multumesc!

    Foc mediu = 180-190 de grade

  5. Foarte frumosi sunt! si gustosi tare! pup

  6. Magnifique ces brioches, très belles!

  7. Minunati,i-am facut si eu cam in acelasi mod,cei de post imi plac mai putin!Pupici!

  8. Cum or fi dar sa fie nuca multa!Pupici!

  9. super deliciosi si extrem de aratosi 😉 te pup si succes la concurs!

  10. Sunt deliciciosi!
    Iti doresc o primavara frumoasa si bafta la concurs!

  11. Nu chiar toata lumea 🙁 , eu nu am mai apucat sa fac :(((( …. , dar tie ti-au iesit perfect!!

  12. Deosebiti de apetisanti mucenitii:)!!!iar cu nuca de deasupra…….doamne!!!

  13. Frumosi!!

  14. Lale says:

    Draga mea,am facut ieri mucenicii..minunata reteta..am sa-ti pun niste poze pe facebook.
    Multumesc de reteta
    Pupici

  15. Multumesc tuturor de laude si aprecieri! va pup! :*

    Lale, abia astept sa vad pozele. 😉

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]

%d blogeri au apreciat: