Prajitura cu nuci caramelizate

de Miha
298 vizualizări
Prajitura cu nuca in caramel

La multi ani doamnelor! La multi ani mamicilor!

Dragele mele, asta e prajitura cu care m-am gandit sa va tentez astazi. Poate ar fi fost mai potrivit sa pun vreo reteta de tort, dar n-am avut timp si nici inspiratia necesara….

Prajitura cu nuca in caramel

Ingrediente

  • Pentru nucile caramelizate:
  • 100 g miez de nuca
  • 100 g zahar
  • Pentru blat:
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 3 linguri faina
  • 50 g ciocolata amaruie
  • Pentru crema:
  • 7 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 240 ml lapte
  • 1 lingura amidon
  • 200 g unt
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu nuci caramelizate:

Nuci caramelizate:

Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului se adauga miezul de nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel.

Rasturnam repede pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat, amestecam intr-un castron faina cu praful de copt, nuca macinata si ciocolata rasa. Incorpram amestecul in spuma de bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand este gata se pune pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Adaugam amidonul si omogenizam. Turnam apoi laptele rece, cate putin, amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si fierbem compozitia pana se ingroasa, ca o budinca. Se amesteca incontinuu, sa nu se prinda de fundul vasului si nu se da in clocot.

Dupa ce compozitia s-a ingrosat dam vasul deoparte de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana la omogenizare. Lasam la racit. Intre timp mai amestecam de cateva ori, sa nu prinda crusta si aromam cu vanilie, dupa gust.

Blatul racit, de pe care am desprins usor hartia de copt, se taie in 3 fasii, vom obtine astfel o prajitura lunga si ingusta. Impartim crema in 3 si o repartizam pe cele 3 foi. Acoperim prajitura cu nucile caramelizate si dam la frigider pana se intareste crema si foile se inmoaie.

Se portioneaza dupa dorinta.

Prajitura cu nuci caramelizate

poate vă plac și rețetele

33 comentarii

In bucatarie cu Aziz 8 martie 2012 - 8:48

Woooooooooooooowwwwwww cum poate sa arate!!!!!Un 8 Martie fericit iti doresc!!!!!!!!

Răspuns
Beth 8 martie 2012 - 10:46

Hummmm… quelle belle gourmandise, sa doit être délicieux!

bisous

Răspuns
Alex 8 martie 2012 - 10:54

Nebunie…bun, foarte bun …
Sa ai o zi minunata !!

Răspuns
aduta_ada@yahoo.com 8 martie 2012 - 11:27

trebuie sa fie o nebunie, dupa post am sa o incerc si eu, poate de paste chiar LA MULTI ANI miha

Răspuns
Emily 8 martie 2012 - 11:47

superb si delicios :*
Primavara minunata si la multi ani draga mea!

Răspuns
FLORY 8 martie 2012 - 12:47

Minunata prajitura ta!
La multi ani si mii de pupici!

Răspuns
Lucia 8 martie 2012 - 17:20

Zici ca n-ai inspiratieeeeee ???!
Mai mult de atat ce mi-as mai putea dori acum ,in farfuria mea?? arta ca si un tort ,nu mai vorbesc cat poate fi de buna o felie -bezea-nuca !

Răspuns
Andreea-Elena C. 8 martie 2012 - 17:41

o prajitura care mama mea ar savura-o cu mare placere 😀
La multi ani de ziua mamei:)

Răspuns
Licuta Marin 8 martie 2012 - 17:53

Multumim, Miha!!!La multi ani si tie!Delicioasa prajiturica!Pupici!

Răspuns
Sara & Miki 8 martie 2012 - 18:09

La multi ani! Pupicuri dulci!

Răspuns
Sara & Miki 8 martie 2012 - 18:09

La multi ani! Pupicuri dulci!

Răspuns
ilda76 8 martie 2012 - 18:28

In ciuda faptului ca las mai rar comentarii din cauza ca trec printr-o perioada de-a dreptul naucitoare, sa stii ca vin zilnic aici( nu as putea altfel!), macar in fuga…
La multi ani, Miha!Cu sanatate, cu iubire, cu spor in toate, cu bucuria dragostei de viata!:*

Răspuns
Alexandrina 8 martie 2012 - 19:09

La multi ani si tie, o primavara frumoasa!

Răspuns
Timea 8 martie 2012 - 20:08

Foarte gustoasa. La multi ani !

Răspuns
The Wandering Oltean 9 martie 2012 - 3:27

Arata bine prajitura ta!

Răspuns
Mare Maria 9 martie 2012 - 5:35

La multi ani si o primavara minunata!!!!!!O prajitura super delicioasa:X!!!

Răspuns
Fancy Cake 9 martie 2012 - 12:52

Super parjiturica! Iti doresc o primavara frumoasa!

Răspuns
Cristian 10 martie 2012 - 23:15

asta nu o sa-mi scape miine o s-o fac
mii de multumirii Miha

Răspuns
Dana 11 martie 2012 - 0:41

Minunata prajitura, o cunosc, ti se topeste in gura !

Răspuns
Rocsy Ciobanu 11 martie 2012 - 9:38

Un adevarat deliciu!!

Răspuns
Miha 23 martie 2012 - 14:59

Multumesc frumos tuturor de aprecieri! Imbratisari cu drag!

Răspuns
Anonymous 18 august 2012 - 14:37

arata fantastic

Răspuns
Miha 18 august 2012 - 14:39

Multumesc! 🙂

Răspuns
Anonymous 25 august 2012 - 8:03

odata se numea krant

Răspuns
Miha 25 august 2012 - 9:05

Posibil… 🙂

Răspuns
Buburuza Bubu 10 decembrie 2012 - 9:13

Yuuumy!Ce bunatate!!!

Răspuns
tia o'c 24 decembrie 2012 - 12:13

Multumesc pentru reteta, am gatit-o special pentru Craciun. Aici se gateste numai la aragaz/cuptor electric, deci temperaturile de coacere difera( 180 grade la gaz vad ca inseamna 220 grade la electric, timpul de coacere e cel putin dublu). Din acelasi motiv, aluaturile nu cresc prea mult, ori poate e de vina marimea tavii. In timp sper sa gasesc solutia.

Răspuns
Simona 28 mai 2013 - 9:59

A iesit buna, insa nu inteleg de ce nu mi-a crescut blatul?

Răspuns
Miha 28 mai 2013 - 10:21

Simona, blatul nu creste, este un blat subtirel, ca pentru rulada.

Răspuns
silvia 9 ianuarie 2014 - 16:53

ce dimensiune are tava?

Răspuns
Miha 11 ianuarie 2014 - 13:28

Am folosit tava mare de la aragaz, cea din dotarea standard 😉

Răspuns
Adriana 15 martie 2014 - 22:42

Multumesc muuuuuuult, delicioasa si sigur e in top 3

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: