Eclere cu ciocolata si frisca

de Miha
277 vizualizări
Eclere cu ciocolata

Desi par greu de facut, chiar si eu ma feresc cateodata sa le fac, nu este deloc asa. Se fac destul de usor, doar ca necesita ceva timp, dar nimic in viata nu se obtine fara minim de efort, nu? :)))

In alta ordine de idei, parerea mea este ca reusita unei retete de eclere depinde in mare masura de cuptor, de cat de bine coace acesta. Si spun asta pentru ca desi am folosit aceeasi reteta ca si la eclerele cu vanilie, de aceasta data m-am chinuit  pana am nimerit treapta de coacere si asta pentru ca in bucataria mea trebuie facuta o noua investitie. Se pare ca mixerul ce mi-l doream de multa vreme trebuie sa mai astepte, pentru ca aragazul a trecut in “poll position” 😀

Asadar, daca sunteti siguri ca aragazul vostru stie ca temperatura mare inseamna 200-220 grade si foc mediu inseamna 180-190 grade apucati-va de facut ecelere. Daca nu, dar totusi vreti sa faceti eclere… faceti teste preliminare 😉

Eclere cu ciocolata

Ingrediente

  • Pentru cojile de eclere
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 6 oua
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 150 g ciocolata amaruie
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana lichida pentru frisca
  • 1 lingura zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 intaritor de frisca (daca este necesar)
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 1 lingura unt
  • lapte (atat cat glazura sa ajunga la consistenta dorita)

Mod de preparare Eclere cu ciocolata si frisca:

Coji de eclere:

Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul amestecand bine dupa fiecare.

Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt.

aluat pentru eclere cu ciocolata si frisca

Se da tava la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului.

Crema de ciocolata:

Amestecam zaharul cu amidonul, apoi turnam laptele putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie, sa fiti siguri ca nu se prinde compozitia de fund si se afuma) si amestecand continuu cu un tel, fierbem pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu telul se vede fundul vasului). Dam deoparte si in budinca fierbinte adaugam ciocolata rupta bucatele apoi untul. Omogenizam si lasam la racit.

Eclere cu crema de ciocolata si frisca

Pentru ornat:

Smantana rece se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa si ferma. Daca este necesar se adauga si intaritorul de frisca.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata se topeste odata cu untul. Se omogenizeaza, apoi se adauga lapte, putin cate putin, pana glazura ajunge la consistenta dorita.

Cojile de eclere se taie in 2. “Capacelul” se trece prin glazura de ciocolata. Se umplu cu crema de ciocolata si frisca.

Cum se fac eclere cu crema de ciocolata

Pofta buna! 😉

Eclere

poate vă plac și rețetele

10 comentarii

Simona 2 februarie 2015 - 9:18

Wow, ce bine arata! Imi plac foarte mult retetele de aici, o sa incerc mai multe pentru copiii mei! 🙂

Răspuns
Miha 2 februarie 2015 - 13:07

Multumesc 🙂

Răspuns
Ionela 2 februarie 2015 - 12:31

am o intrebare cu ce anume ai spritat eclerele?

Răspuns
Ionela 2 februarie 2015 - 12:33

am o intrebare cum anume ai spritat eclerele? pentru ca sunt la prima incercare in a le face 🙂

Răspuns
Miha 2 februarie 2015 - 16:46

Pentru asta iti trebuie un posh si un dui mare in forma de stea, bune si rezistente. Poti folosi si o punga mai groasa taiata la un colt, dar nu vor iesi ca si cele facute cu duiul. Ma refer aici la aspect, la gust vor fi la fel de delicioase 😉

Răspuns
Editor 26 februarie 2015 - 17:51

Inttotdeauna mi-am dorit sa stiu cum se fac. Multumesc pentru reteta.

Răspuns
Oana 24 februarie 2016 - 14:02

Buna ziua,
Crema de ciocolata se mai mixeaza cand se raceste?

Răspuns
Miha 24 februarie 2016 - 19:13

nu este necesar

Răspuns
Gina 4 octombrie 2019 - 0:00

Am incercat reteta, dar ies prea grase poate trebuie numai ulei si in cantitate mai mica, ce spuneti?

Răspuns
Miha 5 octombrie 2019 - 9:59

se pot face si numai cu ulei, dar cu cantitate mai mica nu am incercat 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: