E adevarat ca trebuie sa stea la frigider cateva ore bune, chiar peste noapte, pentru ca este mult mai buna cand este foarte rece. Dar daca iti doresti un desert pe care sa-l savurezi lingurita cu lingurita, incearca aceasta reteta de crema de zahar ars cu blat de pandispan. Promit ca n-o sa-ti para rau! 😉
INGREDIENTE
- Ingrediente caramel:
- 150 g zahar
- Ingrediente crema:
- 7 oua
- 150 g zahar
- 1 litru lapte
- esenta de vanilie
- Ingrediente blat:
- 2 oua
- 100 g zahar
- 75 ml lapte
- 50 ml ulei
- 125 g faina
- 1/4 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
Mod de preparare Crema de zahar ars cu blat de pandispan:
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara ori direct in vasul pe care il veti baga la cuptor. Cand a devenit lichid si a capatat o culoare aurie frumoasa, se da deoparte de pe foc si se intinde uniform pe fundul vasului. Se lasa la racit
- eu am folosit un vas yena de cca 22 cm diametru
- lasati caramelul sa se raceasca foarte bine (vor aparea crapaturi din loc in loc)
Crema de zahar ars:
Ouale si zaharul se mixeaza pana isi tripleaza volumul si devin ca o crema. Se adauga apoi laptele si esenta de vanilie si se mixeaza pana la omogenizare. Compozitia se toarna in vasul cu caramel.
Blat:
Ouale intregi se mixeaza cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza din nou pana compozitia se deschide la culoare si devine cremoasa. Se adauga laptele si uleiul si se mixeaza usor pana la incorporare. Faina amestecata cu praful de copt se cerne deasupra, dupa care se incorporeaza amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Montare Crema de zahar ars cu blat de pandispan:
Compozitia pentru blat se toarna in vas peste compozitia pentru crema de zahar ars. Compozitia se va turna in mijloc si nu se amesteca pentru nivelare.
Vasul il vom pune intr-o tava in care am pus apa care sa ajunga pana la aproximativ jumatate din inaltimea vasului. Dam la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 50-60 de minute, pana se rumeste usor deasupra.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei. Dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Trecem cu lama subtire a unui cutit de jur imprejurul vasului. Punem un platou peste vas si cu o miscare ferma rasturnam prajitura pe platou. Mai lasam putin la frigider, cat blatul sa se insiropeze cu siropul lasat.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
9 comentarii
Imi plac foarte mult Miha retetele tale si eu vreau sa le incerc (sper sa imi iasa asa de faine ca ale tale).FELICITARI TIE.
Buna Miha. Imi plac mult retetele tale. Si eu vreau sa le incerc (sper sa imi iasa si mie asa de bine si bune ca ale tale) Cu mult respect si stima Diana.
Multumesc frumos pentru aprecieri
Mulțumesc! Am crema de zahăr ars la cuptor.
Buna ,Miha!
este reteta perfecta, o sa ofac de Paste. Multumesc mult !
Ma bucur ca v-am descoperit. Multe retete sunt pe gustul meu! Am incercat reteta de briose si urmeaza sa fac si acest tort!
Ma bucur si eu mult ca esti aici! 🙂
Mulțumesc mult pentru reteta am fost un pic cam neîncrezătoare la început cu turnatul aluatului în compoziția de oua cu lapte dar a ieșit minunat! În cam 4 ore nu mai era nimic s-a evaporat totul
Cu mare drag! 🥰