Astazi avem o reteta de prajitura absolut delicioasa, prajitura cu mac si crema de lamaie. Blatul de prajitura este un blat simplu de pandispan, dar pentru ca am vrut sa fie si mai bun si mai aromat am adaugat mac si nuca de cocos. Crema de lamaie am facut-o pornind de la reteta de crema de vanilie, imbogatita cu mascarpone si aromata cu lamaie. Un deliciu!
INGREDIENTE
- Crema de lamaie:
- 3 galbenusuri
- 200 g zahar
- 3 linguri amidon
- 450 ml lapte
- 250 g mascarpone
- coaja de lamaie
- zeama de la 1 lamaie (sau dupa gust)
- Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 1 lingura mac
- 3 linguri nuca de cocos
- 1/2 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie si coaja de lamaie
- In plus:
- nuca de cocos pentru finisat
Mod de preparare Prajitura cu mac si crema de lamaie:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Galbenusurile amestecate cu ulei, coaja de lamaie si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina, macul si fulgii de nuca de cocos amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Compozitia finala trebuie sa fie ca o spuma.
Turnam compozitia in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeste usor si trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul din tava, il punem pe un gratar si lasam la racit.
Crema de lamaie:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Turnam laptele peste amidon amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase, apoi turnam amestecul peste galbenusuri, amestecand bine pana se omogenizeaza. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte de pe foc si se adauga coaja de lamaie.
Crema se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste. Peste budinca bine racita se pune mascarponele si se mixeaza pana se obtine o crema fina si omogena. La sfarsit se incorporeaza zeama de lamaie, mixand energic.
Montare Prajitura cu mac si crema de lamaie:
Blatul racit se taie in 2 parti. Din crema se da deoparte cca 1/3, restul se pune peste blatul pus in tava tapetata cu folie alimentara. Se acopera cu cel de-al doilea blat, se pune si crema pusa deoparte, in strat uniform. Presaram cu fulgi de nuca de cocos din belsug. Invelim in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 🙂
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL