Retete de prajituri / Torturi

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Reteta Tort cu 3 feluri de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru crema:
  • 900 ml lapte
  • 7 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 30 g gelatina
  • 300 g ciocolata amaruie (54%cacao)
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 300 g ciocolata alba
  • 1000 ml smantana pentru frisca
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • un varf de lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata (54% cacao)
  • lapte, cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
  • capsuni, zmeura si frunzulite de menta
  •  
loading...

Daca acu’ 2 ani am implinit 24 ani, anul trecut 34… ei, anul asta prietena mea mi-a zis „sa te vad acum cum o mai dai la intors” :)))) Da, 44 e varsta la care nu prea o mai poti da la intors, dar nu-mi doresc decat ca anii ce urmeaza sa fie macar la fel de buni ca cei de pana acum, sa fiu sanatoasa alaturi de familia mea draga si de prieteni aproape de sufletul meu. Si cum puteam sarbatori altfel decat cu multa ciocolata? Si daca e multa nu poate fi decat un tort cu 3 feluri de ciocolata 😉

Mod de preparare Tort cu 3 feluri de ciocolata:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de ciocolata:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat aceasta sa fie bine acoperita.

Cele 3 feluri de ciocolata se toaca grosier si se pun in castroane separate.

Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie sau pe foc mic si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. In tot acest timp se amesteca incontinuu. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana se dizolva. Se imparte in 3 parti egale si se toarna peste ciocolata tocata. Se amesteca bine in fiecare castron, pana ciocolata se topeste si compozitia se omogenizeaza.

  • in cazul in care nu v-ati miscat suficient de repede si compozitiile s-au racit, astfel incat sa nu se mai topeasca ciocolata, puneti castroanele cateva minute pe baie de aburi

Se lasa la racit la temperatura camerei, astfel incat compozitia sa se intareasca foarte putin, ca o ciulama.

Intr-un castron incapator batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Punem zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie mixata pana devine ferma. Se imparte in 3 parti egale si se repartizeaza in cele 3 castrone cu crema de ciocolata. Se amesteca usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Cum se monteaza Tortul cu 3 feluri de ciocolata:

Acest tort cu 3 feluri de ciocolata se monteaza folosind un inel reglabil pentru tort sau marginea detasabila a tavii in care ati copt blatul. Puneti blatul pe platoul de servire si asezati inelul. Turnati apoi, pe rand, cremele de ciocolata, incepand cu cea de ciocolata neagra si terminand cu cea de ciocolata alba. Dupa fiecare rand de crema dati platoul la rece, sa se intareasca putin crema de ciocolata.

Tortul montat se da la rece pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte. A doua zi se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.

  • inelul se va scoate mai usor daca lasati tortul vreo 15 minute la temperatura camerei

Mananci o felie de tort cu 3 feluri de ciocolata si nu-ti mai trebuie ciocolata pana la urmatoarea aniversare :))) dar e grozav de bun. Promit ca va fi piesa de rezistenta la orice masa festiva 😉

Pofta buna! 🙂

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Cat de frumos! M-ai facut sa-mi fie dor de tortul asta, de mult nu l-am facut!
    La multi ani inca o data!

  2. olivia says:

    Uau…Multi ani cu sanatate,sa ne rasfatati in continuare cu deliciile dumneavoastra!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulada cu cacao si branza

Rulada cu cacao si branza

Daca ai niste branza de vaci in frigider si nu prea stii ce sa faci cu ea iti propun sa incerci aceasta reteta de rulada cu cacao si branza. Modul de preparare este unul foarte simplu, blatul si crema se fac in acelasi timp, iar rezultatul este unul absolut delicios! […]

Tort cu ciocolata si zmeura

Tort cu ciocolata si zmeura

Gata, cu aceasta reteta de tort cu ciocolata si zmeura declar incheiat sezonul petrecerilor de vara. Asteptam de-acum luna noiembrie, cand o vom lua de la capat :)) Mod de preparare Tort cu ciocolata si zmeura: Blat de tort: Pentru blatul de tort cu cacao vom imparti ingredientele in 3 […]

Placinta cu branza – reteta simpla si rapida

Placinta cu branza – reteta simpla si rapida

Placinta cu branza – reteta simpla si rapida, o varianta la care apelez atunci cand am multa branza in frigider si ai mei cer cu insistenta ceva bun 🙂 Mod de preparare Placinta cu branza – reteta simpla si rapida: Umplutura pentru placinta cu branza – reteta simpla si rapida: […]

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Nu am apucat sa fac poze pentru acest tort cu ciocolata alba si mascarpone. Dar a fost atat de laudat incat trebuie sa va spun si voua reteta 🙂 E usor de facut, sunt convinsa ca va veti descurca si fara poze  Mod de preparare Tort cu ciocolata alba si […]