Retete de prajituri / Torturi

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Reteta Tort cu 3 feluri de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru crema:
  • 900 ml lapte
  • 7 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 30 g gelatina
  • 300 g ciocolata amaruie (54%cacao)
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 300 g ciocolata alba
  • 1000 ml smantana pentru frisca
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • un varf de lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata (54% cacao)
  • lapte, cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
  • capsuni, zmeura si frunzulite de menta
  •  
loading...

Daca acu’ 2 ani am implinit 24 ani, anul trecut 34… ei, anul asta prietena mea mi-a zis „sa te vad acum cum o mai dai la intors” :)))) Da, 44 e varsta la care nu prea o mai poti da la intors, dar nu-mi doresc decat ca anii ce urmeaza sa fie macar la fel de buni ca cei de pana acum, sa fiu sanatoasa alaturi de familia mea draga si de prieteni aproape de sufletul meu. Si cum puteam sarbatori altfel decat cu multa ciocolata? Si daca e multa nu poate fi decat un tort cu 3 feluri de ciocolata 😉

Mod de preparare Tort cu 3 feluri de ciocolata:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de ciocolata:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat aceasta sa fie bine acoperita.

Cele 3 feluri de ciocolata se toaca grosier si se pun in castroane separate.

Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie sau pe foc mic si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. In tot acest timp se amesteca incontinuu. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana se dizolva. Se imparte in 3 parti egale si se toarna peste ciocolata tocata. Se amesteca bine in fiecare castron, pana ciocolata se topeste si compozitia se omogenizeaza.

  • in cazul in care nu v-ati miscat suficient de repede si compozitiile s-au racit, astfel incat sa nu se mai topeasca ciocolata, puneti castroanele cateva minute pe baie de aburi

Se lasa la racit la temperatura camerei, astfel incat compozitia sa se intareasca foarte putin, ca o ciulama.

Intr-un castron incapator batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Punem zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie mixata pana devine ferma. Se imparte in 3 parti egale si se repartizeaza in cele 3 castrone cu crema de ciocolata. Se amesteca usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Cum se monteaza Tortul cu 3 feluri de ciocolata:

Acest tort cu 3 feluri de ciocolata se monteaza folosind un inel reglabil pentru tort sau marginea detasabila a tavii in care ati copt blatul. Puneti blatul pe platoul de servire si asezati inelul. Turnati apoi, pe rand, cremele de ciocolata, incepand cu cea de ciocolata neagra si terminand cu cea de ciocolata alba. Dupa fiecare rand de crema dati platoul la rece, sa se intareasca putin crema de ciocolata.

Tortul montat se da la rece pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte. A doua zi se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.

  • inelul se va scoate mai usor daca lasati tortul vreo 15 minute la temperatura camerei

Mananci o felie de tort cu 3 feluri de ciocolata si nu-ti mai trebuie ciocolata pana la urmatoarea aniversare :))) dar e grozav de bun. Promit ca va fi piesa de rezistenta la orice masa festiva 😉

Pofta buna! 🙂

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Cat de frumos! M-ai facut sa-mi fie dor de tortul asta, de mult nu l-am facut!
    La multi ani inca o data!

  2. olivia says:

    Uau…Multi ani cu sanatate,sa ne rasfatati in continuare cu deliciile dumneavoastra!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Desi prajitura turnata cu mere (sau cu branza) este preferata mea, va promit ca nici placinta frageda cu mere nu este de lepadat. Merele calite si aromate cu scortioara se potrivesc perfect in aluatul de placinta frageda, un aluat care se face din doar cateva ingrediente. Mod de preparare Placinta […]

Prajitura raw-vegan cu ciocolata

Prajitura raw-vegan cu ciocolata

Astazi v-am adus o prajitura raw-vegan cu ciocolata si zmeura, cu produse de la Sano Vita. O buna parte dintre produse le stiam si le-am si folosit. O alta buna parte le-am descoperit acum cand le-am primit cadou de la Sano Vita Alaturi de aceste bunatati am si un blender […]

Briose simple cu iaurt

Briose simple cu iaurt

Reteta de briose simple cu iaurt este o reteta atata de simpla, incat o poate face si un copil. Sau o puteti face impreuna cu copilul, de ce nu? 😉 Va promit ca aceste briose simple cu iaurt vor fi iubite de la mic la mare si reteta se va […]

Rulada cu gem si frisca

Rulada cu gem si frisca

Mod de preparare Rulada cu gem si frisca: Blat de rulada: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si de lamaie le turnam peste albusuri si mixam […]