Retete de prajituri / Torturi

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Reteta Tort cu 3 feluri de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru crema:
  • 900 ml lapte
  • 7 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 30 g gelatina
  • 300 g ciocolata amaruie (54%cacao)
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 300 g ciocolata alba
  • 1000 ml smantana pentru frisca
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • un varf de lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata (54% cacao)
  • lapte, cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
  • capsuni, zmeura si frunzulite de menta
  •  
loading...

Daca acu’ 2 ani am implinit 24 ani, anul trecut 34… ei, anul asta prietena mea mi-a zis „sa te vad acum cum o mai dai la intors” :)))) Da, 44 e varsta la care nu prea o mai poti da la intors, dar nu-mi doresc decat ca anii ce urmeaza sa fie macar la fel de buni ca cei de pana acum, sa fiu sanatoasa alaturi de familia mea draga si de prieteni aproape de sufletul meu. Si cum puteam sarbatori altfel decat cu multa ciocolata? Si daca e multa nu poate fi decat un tort cu 3 feluri de ciocolata 😉

Mod de preparare Tort cu 3 feluri de ciocolata:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de ciocolata:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat aceasta sa fie bine acoperita.

Cele 3 feluri de ciocolata se toaca grosier si se pun in castroane separate.

Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie sau pe foc mic si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. In tot acest timp se amesteca incontinuu. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana se dizolva. Se imparte in 3 parti egale si se toarna peste ciocolata tocata. Se amesteca bine in fiecare castron, pana ciocolata se topeste si compozitia se omogenizeaza.

  • in cazul in care nu v-ati miscat suficient de repede si compozitiile s-au racit, astfel incat sa nu se mai topeasca ciocolata, puneti castroanele cateva minute pe baie de aburi

Se lasa la racit la temperatura camerei, astfel incat compozitia sa se intareasca foarte putin, ca o ciulama.

Intr-un castron incapator batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Punem zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie mixata pana devine ferma. Se imparte in 3 parti egale si se repartizeaza in cele 3 castrone cu crema de ciocolata. Se amesteca usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Cum se monteaza Tortul cu 3 feluri de ciocolata:

Acest tort cu 3 feluri de ciocolata se monteaza folosind un inel reglabil pentru tort sau marginea detasabila a tavii in care ati copt blatul. Puneti blatul pe platoul de servire si asezati inelul. Turnati apoi, pe rand, cremele de ciocolata, incepand cu cea de ciocolata neagra si terminand cu cea de ciocolata alba. Dupa fiecare rand de crema dati platoul la rece, sa se intareasca putin crema de ciocolata.

Tortul montat se da la rece pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte. A doua zi se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.

  • inelul se va scoate mai usor daca lasati tortul vreo 15 minute la temperatura camerei

Mananci o felie de tort cu 3 feluri de ciocolata si nu-ti mai trebuie ciocolata pana la urmatoarea aniversare :))) dar e grozav de bun. Promit ca va fi piesa de rezistenta la orice masa festiva 😉

Pofta buna! 🙂

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Cat de frumos! M-ai facut sa-mi fie dor de tortul asta, de mult nu l-am facut!
    La multi ani inca o data!

  2. olivia says:

    Uau…Multi ani cu sanatate,sa ne rasfatati in continuare cu deliciile dumneavoastra!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Cheesecake cu cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Milk

Cheesecake cu cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Milk

Pentru o dimineata cu adevarat speciala, alaturi de cei dragi, nu poate fi nimic mai incantator decat o cafea aburinda si o felie de cheesecake cu cafea – Espresso Cheesecake. Astazi va aduc aceasta reteta minunata pentru a va prezenta espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, un aparat de cafea care imi […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Briose pufoase de post

Briose pufoase de post

Ma gandeam sa fac o prajitura de post cu nuca de cocos, dar pana la urma, pentru ca plac mai mult copiilor sub aceasta forma, am  facut briose pufoase de post. Mod de preparare Briose pufoase de post: Intr-un castron amestecam laptele de orez cu coaja de portocale, esenta de […]

%d blogeri au apreciat: