Reteta Tort frantuzesc
Ingrediente
- Pentru blat avem nevoie de:
- 1 cana faina
- 100 g unt
- 1 galbenus
- 50 g zahar pudra
- 1 zahar vanilat
- 1 varf de cutit cu bicarbonat
- 1 varf de cutit cu sare
- Aluat pentru choux-uri:
- 100 g unt
- 2 linguri ulei
- 250 ml apa
- 2 cani faina
- sare
- 7 oua (mari)
- Pentru umplutura avem nevoie de:
- 1 plic Crem Ole de vanilie
- 1 plic Crem Ole de cacao
- 500 ml frisca lichida
- 300 ml lapte
- Pentru decor avem nevoie de:
- 100 ml frisca lichida batuta
- 50 g ciocolata topita
Mod de preparare Tort frantuzesc:
Blat:
Se cerne faina intr-un vas,se face o gropita la mijloc,in care se adauga zaharul pudra,untul topit si racit,galbenusul,sarea,zaharul vanilat si bicarbonatul. Se framanta un aluat omogen.
Se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si se coace pe fundul tavii tapetate cu hartie de copt,pana incepe sa se aureasca pe margini.
Intre timp se prepara aluatul pentru choux-uri:
Se fierbe apa impreuna cu untul, uleiul si sarea. Cand a dat in clocot se pune toata faina dintr-o data si se amesteca repede.
Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit, dupa care se adauga oulale pe rand, amestecand energic dupa fiecare.
Sfat:
Nu se pune oul urmator pana ce primul n-a fost absorbit complet. Se pun atatea oua cate cere compozitia, sa fie bine legata si moale.
Compozitia o punem intr-un cornet si in tava de tort, tapetata cu hartie de copt, formam un colac din aluatul spritat.
Se pune la copt, la inceput la foc mare, pana se umfla, apoi la foc mediu pana se rumeneste. Din restul de aluat se coc choux-uri mici.
Umplutura:
Vom prepara 2 feluri de crema,una de vanilie din 1 plic Crem Ole+250 ml frisca+150 ml lapte si una de cacao din aceleasi cantitati.
Umplem choix-urile cu o parte din crema de vanilie si cu o parte din cea de cacao.
Restul de crema de vanilie o punem peste blatul de aluat sfaramicios, peste care vom pune colacul copt, umplut cu restul de crema de cacao.
Spatiul bordat de acest colac (mijlocul tortului) il umplem cu choux-uri, formand o piramida.
Marginea tortului (colacul) o imbracam in frisca, apoi garnisim cu ciocolata topita.
RETETA IN IMAGINI
Invalid Displayed Gallery
18 comentarii
hmmm!delicios!dar ai muncit ceva la el,bag seama…felicitari!
Vreau si eu, vreau si eu… dar mai ai, sau ai papat tot !
Moamaaa, cum arata… si mie mi s-au terminat dulciurile, iar pana maine voi visa la tortul tau. Super!
si eu vreauuuuu!!:Dfelicitari arata foarte bine!
Hmmm,arata delicios Miha,super!!!
Alison,multumesc!
Sa stii ca desi pare migalos,nu e.Se face chiar usor. 😀
Te pup!
Cuscra,daca promiti ca vii repede repede mai pastrez si pentru tine! :))
Va pup,pe tine si pe noruca scumpa si draga!
Gabriela,multumesc! E foarte bun (cui nu-i plac eclerele? 😀 ) si dispare urgent din farfurie!
Te pup!
Cristina,multumesc!
Eu nu mai am decat o bucatica si aia promisa. :)) Asa ca daca ‘om avea putin noroc mergem la Gabriela la masa. :))
Multumesc Mirela! Te pup!
Ce bunatate ai facut tu aici Miha. Pup!
Aoleuuuu…..mor de poftaaaaaaaa
Multumesc de aprecieri Adi! Te pup!
Offf mai Criss…nu muri…:)
Daca nu erai asa departe trimiteam si la tine o portie. :))
Ai un frumos premiu la mine ! Pupici !
Multumesc cuscra! Acu vin! Pup!
Azi de ziua ta tort din asta vreau sa-mi servesti!
LA MULTI ANI MIHAELA!!!
Sa fii sanatoasa, o viata plina de realizari, iubire si tot ce iti doresti tu!
Multumesc mult Delphinas! Pentru ziua mea am facut alt tort si sper sa-ti placa si ala. Pup!