Tort Dobos o reteta pentru sarbatori.
Va recomand din suflet sa incercati acest tort atunci cand aveti ceva de sarbatorit, fie aniversare ori orice alta sarbatoare. Blaturi subtiri de pandispan si crema fina de ciocolata cu unt, promit ca este un tort care va satisface chiar si pe cei mai pretentiosi musafiri.
Tortul se poate face si sub forma de prajitura (reteta AICI) sau sa-l faceti dreptunghiular, nu rotund. Oricum l-ati face va arata minunat!
INGREDIENTE
- Pentru 8 foi:
- 8 oua
- 8 linguri zahar (pudra)
- 8 linguri faina
- 4 linguri unt topit
- esenta de vanilie
- Pentru crema:
- 3 oua
- 200 g zahar
- 200 g ciocolata (52% cacao)
- 50 g cacao neagra
- 400 g unt
- esenta de vanilie
- Pentru caramel:
- 150 g zahar
- 2 linguri apa
- 1 lingura otet
Mod de preparare Tort Dobos:
Foi de pandispan:
Pentru foile de tort Dobos, impartim ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand cate o transa de compozitie, altfel compozitia se lasa si foile nu vor mai iesi pufoase. Din fiecare transa facem cate 4 foi de cca 22 cm diametru.
Ouale se separa. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se obtine o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoateti paletele mixerului din bol. Separat, galbenusurile se amesteca cu untul topit si esenta de vanilie, dupa care se toarna peste bezea. Se amesteca usor, ori cu spatula, ori cu mixerul la viteza cea mai mica. Cernem faina deasupra si amestecam usor cu spatula, cu miscari circulare, de jos in sus.
Compozitia se cantareste si se imparte in 4. Pe hartia de copt se traseaza un cerc de cca 22 cm diametru. Fiecare parte de compozitie se intinde pe hartia de copt, in interiorul cercului, in strat subtire si uniform. Tava se da la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 10 minute, pana foaia se rumeneste usor si nu mai este lipicioasa deasupra. Foaia coapta se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit.
Foile se pot suprapune, dar numai dupa ce s-au racit foarte bine. Se reia modul de preparare pentru urmatoarea transa de compozitie pentru foi.
Crema de unt cu ciocolata:
Untul se scoate din vreme din frigider, trebuie sa fie moale cand il folosim la crema.
Ouale se mixeaza cu zaharul pudra pana se albesc si isi tripleaza volumul. Punem vasul pe baie de aburi si amestecand continuu fierbem crema, fara a da in clocot, pana ce se infierbanta bine si incepe sa se ingroase. Dureaza in jur de 10-15 minute pana crema este gata. Dam vasul deoparte de pe baia de aburi si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine pana ciocolata se topeste si compozitia se omogenizeaza. Lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Untul moale se mixeaza pana devine cremos, apoi se adauga cacaoa. Dupa ce crema de unt cu cacao s-a omogenizat incepem sa adaugam treptat, cate 2-3 linguri din crema de ciocolata, mixand dupa fiecare transa adaugata. La sfarsit se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.
- daca crema vi se pare moale o puteti pune pentru cateva minute la frigider. Aveti grija sa nu se intareasca prea tare, pentru a putea fi usor de intins.
Asamblare Tort Dobos:
Una dintre foi se da deoparte, pentru a o unge cu caramel, in etapa finala. Crema se cantareste si se imparte in 8.
- recomandarea mea este sa indreptati perfect marginile foilor, in cazul in care este necesar
Se pune prima foaie intr-o tava tapetata cu folie alimentara sau hartie de copt si se unge cu o parte din crema, in strat uniform. Acoperim cu o alta foaie, de pe care nu am scos hartia de copt, dar o punem cu fata in jos. Apasam usor cu mana, sa adere la crema, dupa care dezlipim cu grija hartia de copt. Repetam operatiunea pana terminam foile si crema. Din ultima parte de crema se pun deoparte 2-3 linguri, pentru ornat.
Dam tava la frigider pana pregatim caramelul.
Caramel pentru glazura:
Punem zaharul intr-o craticioara si turnam apa si otetul deasupra. Lasam sa fiarba la foc mic, pana zaharul devine lichid si se caramelizeaza. Turnam caramelul peste foaia pusa cu fata in jos si de pe care am scos hartia de copt.
- In aceasta etapa este bine sa aveti totul pregatit dinainte si sa va miscati cat de repede se poate, pentru a nu se intari prea tare caramelul.
Turnam caramelul peste foaie si il intidem in strat uniform cu o spatula metalica unsa cu unt. Lasati 2 minute sa se racoreasca, apoi portionati cu un cutit bine ascutit, uns cu unt, in cate bucati vreti, 8 sau 12. Taiati prima data in jumate, apoi in sferturi. Fiecare sfert il taiati apoi in 2 sau 3 raze, in funtie de cate portii vreti.
Finisare Tort Dobos:
Marginea tortului se imbraca in nuca macinata, dar poate fi lasata si simpla.
Se pune cate un motz/avelina/rozeta de crema (din cea pusa deoparte), 8 sau 12, in functie de cate felii caramelizate ati facut.
Se aseaza bucatile de blat glazurat cu caramel, sprijinite pe crema. Se da la rece pana inainte de servire. De preferat ar fi sa o scoateti din frigider cu vreo 20-30 de minute inainte.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL