Prajitura cu blat de cacao si crema caramel este o prajitura de casa care cu siguranta va sta la loc de cinste pe masa de sarbatori. Daca aveti deja laptele condensat caramelizat pregatit, restul e floare la ureche 😉 Acesta il puteti cumpara de-a gata (doar online am gasit) ori il puteti prepara acasa dupa metoda pe care v-am prezentat-o AICI. Puteti sa pregatiti mai multe cutii o data si le pastrati in camara pentru viitoarele prajituri.

INGREDIENTE
- Blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- 5 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Crema caramel:
- 1 cutie lapte condensat caramelizat (397 g)
- 400 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 plic zahar vanilat (optional)
- Pentru finisat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 100 g mascarpone
- 1 lingura zahar pudra vanilat
Mod de preparare Prajitura cu blat de cacao si crema caramel:
Blat:
Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine am adaugat zaharul pudra si am mixat pana spuma a devenit densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat am frecat galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana am obtinut o emulsie stabila. Aceasta emulsie am turnat-o peste albusuri. Cu mixerul la viteza cea mai mica am omogenizat usor compozitia.
- se poate folosi si zahar tos. De obicei, eu rasnesc zaharul in rasnita de cafea pentru ca se topeste mai repede si usor
Am cernut faina amestecata cu praful de copt si cacaoa peste compozitia de oua. Am dat mixerul deoparte si am amestecat totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia pentru blat am pus-o in strat uniform in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Am dat tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul a trecut testul cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.
Crema caramel:
In vasul robotului de bucatarie am pus mascarponele si un praf de sare, am mixat putin cat sa se omogenizeze. Am adaugat laptele condensat caramelizat lingura cu lingura. Separat mixam smantana pentru frisca pana capata consistenta, adaugam zaharul vanilat si mixam pana frisca este pufoasa.
Amestecam frisca batuta in crema de mascarpone cu caramel si amestecam usor cele doua compozitii, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Asamblare Prajitura cu blat de cacao si crema caramel:
Blatul racit l-am taiat in 3. Am pus primul blat in tava in care am copt, tapetata cu folie alimentara, am pus jumatate din crema in strat uniform, apoi am pus al doilea blat, restul de crema si am acoperit cu ultimul blat. Am invelit bine in folie si am dat la frigider peste noapte.
Finisare:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Am rasturnat prajitura pe un platou si am pus deasupra crema de frisca cu mascarpone. Se feliaza dupa preferinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL