Tort de ciocolata

de Miha
14357 vizualizări
Tort de ciocolata

Cam demult n-am mai facut ceva cu ciocolata, cu multa ciocolata. 😀 Dar am profitat de o aniversare si de dragostea aniversatului pentru ciocolata si am facut un tort de ciocolata.  Prea multe nu am va spune despre acest tort, decat ca de data asta am folosit corect „de ciocolata” si nu „cu ciocolata” :))), iar laudele ce mi le-am primit m-au facut sa ma umflu-n pene. :))

Tort de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 2 linguri ciocolata amaruie rasa
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 300 g unt
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare tort de ciocolata:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine densa si consistenta. Galbenusurile se mixeaza cu cele 3 linguri cu ulei si se adauga in spuma de albus amestecand usor. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacao, praful de copt si ciocolata rasa. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul va deveni ferm la atingere. Cand este gata se scoate cu tot cu hartie pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ciocolata rupta bucatele bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca, apoi la foc mic pana smantana da in clocot si ciocolata se topeste. Dam deoparte si adaugam untul.  Amestecam pana compozitia se omogenizeaza, lasam sa se racoreasca si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Crema se va intari dar va curge.

Punem cacaoa peste crema de ciocolata, mixam la viteza mica pana se incorporeaza, apoi la viteza mare pana crema devine ferma si pufoasa.

Peste blatul racit punem aproximativ 2/3 din crema, restul pastram pentru ornat. Taiem apoi blatul in 4 fasii egale ca marime.

Nu am poze din timpul prepararii, dar procedeul este acelasi ca la tortul spirala cu ciocolata alba. 🙂

Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Finisam si ornam cu restul de crema.

Tort de ciocolata

Si o felie pozata repede, repede… :))

sectiune tort de ciocolata

poate vă plac și rețetele

31 comentarii

victoria 12 ianuarie 2013 - 19:06

superb sa-ti traiasca sarbatoritul –si tu sa fi sanatoasa sa mai faci –danke

Răspuns
ely 12 ianuarie 2013 - 19:31

buna miha superb tort un an nou fericit cu multe impliniri si la fel cu retete super gustoase cu drag ely

Răspuns
ilda76 12 ianuarie 2013 - 22:50

Miha, sunt convinsa ca meriti toate laudele si inca pe-atat!
Sanatate din plin pentru sarbatorit si pentru cofetareasa!:*:*

Răspuns
Diana 13 ianuarie 2013 - 8:53

Wow , wow ,wow … alte comm is de prisos
Sa-ti traiasca sarbatoritul ! Are gusturi alese …
PS Fata , tu nu gusti din ce faci ? ca prea esti ca de pe prima pagina :))

Răspuns
Ramo 13 ianuarie 2013 - 9:13

Sunt fan ciocolata deci la aniversarea mea te astept cu tortul)))))))))Atat la exterior cat si in interior arata demential!!

Răspuns
Rocsy Ciobanu 13 ianuarie 2013 - 14:35

Foarte frumos ti-a iesit.Bravo!

Răspuns
Paula Gafitescu 13 ianuarie 2013 - 14:45

Ah, ah…ce bunatate ai tu aici!! N-as refuza niciodata asa o felie 😉 Pupici

Răspuns
Petru 28 martie 2013 - 7:41

Tortul asta e viata mea 🙂

Răspuns
roxana 4 aprilie 2013 - 19:39

buna Miha, tortul arata super! maine am sa incerc sa-l fac si eu… vroiam sa te intreb daca blatul trbuie insiropat inainte sa-i pun crema si cam cat trebuie sa cresca blatul? si daca tava mea e un pic mai mica pot sa tai tortul in 3 fasii sau merge sa-l fac cu 4? mersi mult! felicitari pentru toate retetele sunt muninate!

Răspuns
Miha 4 aprilie 2013 - 20:20

Buna, Roxana!
Eu n-am insiropat blatul, dar daca tu vrei sa-l insiropezi o poti face. Dar numai dupa ce-l asamblezi, altfel fasiile de blat se vor inmuia si nu le mai poti rula.
Blatul va iesi subtire, ca pentru o foaie de rulada.
Poti sa faci blatul si intr-o tava mai mica, dar ai grija sa ajustezi cantitatile ingredientelor pentru blat, altfel iti va iesi blatul prea inalt si pufos si mi-e ca n-ai sa-l poti rula bine.
Blatul il poti taia si in 3 si in 4 fasii, dar trebuie sa ai in vedere ca latimea fasiei va fi inaltimea tortului. Daca-l tai in 4 vei avea fasii mai inguste si implicit un tort mai…scund. 😀

Mult spor sa ai! Multumesc!

Răspuns
madi_marin 7 aprilie 2013 - 8:04

Miha, am pregatit si eu tortul acum…de 1 aprilie, ca a fost aniversarea fetitei mele si a iesit absolut demential! N-am mai apucat sa ii fac nicio fotografie , ca l-am luat la servici si din pricina colegilor…n-a mai avut nicio scapare saracul! E divin! Si atat de simplu de facut. Sigur il mai pregatesc!

Răspuns
Andreea 8 aprilie 2013 - 17:44

Buna Miha! Super reteta, maine am de gand sa o incerc dar doream sa te intreb daca as putea inlocui smantana pt frisca cu altceva 🙂 sau spune-mi de unde ai achizitionat-o ca sa stiu incotro sa ma duc :))

Răspuns
Miha 9 aprilie 2013 - 8:21

Smantana pentru frisca se gaseste in orice supermarket. Eu folosesc din cea de la Lidl. 😉

Răspuns
Livia 19 aprilie 2013 - 4:55

Chiar nu trebuie zahar in crema? Cam ce diametru are tortul asamblat?

Răspuns
Miha 19 aprilie 2013 - 10:25

E de ajuns zaharul din ciocolata, dar daca o sa consideri ca trebuie mai dulce mai poti adauga zahar. Pudra, ca sa se topeasca usor. Sau poti folosi ciocolata cu lapte, aceea este mult mai dulce. 😉

Diametrul tortului variaza in functie de latimea fasiilor. Daca vei taia fasii late vei avea un tort inalt si mic ca diametru, daca vei taia fasii mai inguste vei avea un tort mai mare in diametru dar mai putin inalt. 😉

Răspuns
cristina 5 mai 2013 - 20:12

o reteta extraordinara,intradevar.Am reusit sa impresionez mai multe persoane ,asa ca multumesc

Răspuns
Miha 7 mai 2013 - 17:40

Ma bucur din suflet! >:D<

Răspuns
Milady 23 mai 2013 - 10:31

Buna Miha,
Te rog sa-mi spui cum aplici nuca pe exterior…si cum faci de platoul arata asa frumos si curat :)(Am pus odata 2 foi A4 sub blat, pana am terminat decoratul…si cand le-am tras, s-au rupt, pt ca se inmuiasera sub blat….si a trebuit sa am grija sa nu dau si hartie la musafiri in farfurie 🙂 ) Eu am incercat sa „arunc” nuca cu mana din exterior…oricum nu s-a prins peste tot…si toata masa si pe jos…numai nuca era… Nu ma pricep deloc la ornat…am 2 maini stangi, dar tortul acesta arata foarte bine si nu pare complicat. Si…ce fel de „posh” folosesti pt floricele? Multumesc!

Răspuns
Miha 23 mai 2013 - 14:17

Sa stii ca nici la mine in bucatarie nu e mai curat dupa ce termin de ornat un tort :))))
In principiu, pun tortul pe o farfurie/platou de marimea tortului. Dedesubt pun o bucata de hartie pentru a putea colecta ceea ce cade in timpul operatiunii. Cu o mana aplic nuca macinata, iar cu cealalta invart farfuria. Cu ajutorul a doua spatule transfer apoi tortul pe platoul de servire. Aici iti trebuie un pic de exercitiu sau de ajutor, sa te ghideze catre platou :))
Mai simplu, poti orna direct pe platoul de servit. Nuca ce va cadea pe marginea platoului o dai deoparte cu o pensula, ca si cum a-i matura :)) Apoi cu un prosop de hartie stergi marginea cu atentie si gata! 😉
Pentru floricele folosesc un sprit in forma de stea.

Răspuns
florin 4 iunie 2013 - 23:07

buna seara doamna!! pe sambata vreau sa fac si eu tortul de ciocolata neagra (doar din asta vrea fiicamea) puteti sa imi spuneti va rog, smantana ptr frisca e cumva FRISCA LICHIDA????

Răspuns
Miha 5 iunie 2013 - 11:15

Buna ziua Florin.
Da, smantana pentru frisca este frisca lichida. Naturala sau vegetala, de care vreti si va place!

Iti doresc mult spor si daca mai ai nelamuriri, aici sunt! 😉

Răspuns
florin 5 iunie 2013 - 20:40

multumesc mult!!! o sa va tin la curent cu ce am realizat

Răspuns
dana w. 3 octombrie 2013 - 0:08

Mulţumim Miha pentru toate reţetele sunt superbe eu am făcut deja vreo 30 de prăjituri din reţetele tale şi o să mai fac acum am făcut tortul asta e superb o minune .multă sănătate .

Răspuns
Miha 3 octombrie 2013 - 10:30

multumesc frumos Dana. Ma bucur tare tare mult ca ai incercat din retete. Numai bine si tie! >:D<

Răspuns
IONEL ILIESCU 12 decembrie 2013 - 8:40

Buna ziua,
Doresc o retea (sau mai multe)de ciocolata calda.
Vreau sa ii fac o surpriza de sarbatori sotiei mele care este o mare consumatoare de cafea. Cred ca o ceasca de ciocolata calda este cel putin la fel de buna.
Va rog sa ma ajutati daca se poate.
Cu multumiri si sarbatori fericite va doreste un pensionar. Cu stima Ionel I.

Răspuns
Miha 12 decembrie 2013 - 20:19

Buna seara domnule Iliescu! 🙂
Acestea sunt variantele de ciocolata calda pregatite de mine:

1. http://www.dulciurifeldefel.ro/ciocolata-calda/

2. http://www.dulciurifeldefel.ro/ciocolata-alba-calda/

Sper sa va placa! Sarbatori fericite si dvs!

Răspuns
maria 10 noiembrie 2014 - 1:37

Buna Mihaela, imi place ff mult aceasta reteta,tortul are forma rotunda sau patrata? DAca sunt 4 spirale, atunci se formeaza un patrar nu? E ff interesant . Multumesc.

Răspuns
Miha 10 noiembrie 2014 - 8:32

Buna Maria. Uita-te pe link-ul acesta si vei vedea mai bine cum se asambleaza acest tort 😉 http://www.dulciurifeldefel.ro/tort-spirala-cu-ciocolata-alba-si-jeleu-de-zmeura/

Răspuns
Andone mihaela 21 aprilie 2016 - 17:39

Buna ziua! Blatul nu se poate face intro forma de tort de28 de centimetri si bupa taiat? Multimesc

Răspuns
Andone mihaela 21 aprilie 2016 - 17:40

Puteti sa-mi rapundeti VA rog!

Răspuns
Miha 21 aprilie 2016 - 17:53

Se poate face, bineinteles. Doar ca ar trebui marite cantitatile

Răspuns

Lasă un răspuns