Reteta Tort cu nuca si crema de vanilie
Ingrediente
- Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 5 linguri nuca macinata
- un varf lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- 2 picaturi esenta de migdale
- Pentru crema de vanilie:
- 4 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- 100 g unt
- esenta de vanilie
- Pentru ornat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar pudra vanilat
- 150 g crema de branza
Oricine ma cunoaste stie ca-mi place ciocolata 😀 dar cand vine vorba de nuca si crema de vanilie pot sa spun ca mai am o slabiciune :)) Asa se face ca dupa ce am facut prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao, galbenusurile ramase si-au gasit locul intr-o minunata crema de vanilie. Pana la reteta de tort cu nuca si crema de vanilie n-a mai fost decat un pas…
Mod de preparare Tort cu nuca si crema de vanilie:
Blat cu nuca:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si cea de migdale le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt si nuca macinata amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute. Scoatem blatul din tava si-l punem pe un gratar. Lasam la racit cu tot cu hartia de copt.
Crema de vanilie:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune untul taiat bucatele si esenta de vanilie dupa gust.
Crema de vanilie se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.
Asamblare Tort cu nuca si crema de vanilie:
Peste blatul racit repartizam crema de vanilie si nivelam. Ochiometric sau cu o rigla impartim si taiem blatul in 4-5 fasii, pe lungime (in functie de cat de inalt vrem sa fie tortul). Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom servi tortul. Celelalte fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel un melc/spirala mai mare.
Pentru ornat, mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si crema de branza si mixam pana devine ferma. Ornam dupa preferinta.
Dintr-o mare greseala am pierdut pozele din timpul prepararii, dar pentru a vedea mai exact cum se asambleaza tortul spirala gasiti poze AICI
Pofta buna! 😉
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
4 comentarii
Am pregatit acum cativa ani spirala cu ananas,dar si tortul dumneavoastra este mai mult decat tentant.
Multumesc Olivia 🙂
Arata foarte bine, o idee pentru masa de revelion
Delicios