Retete de prajituri / Torturi

Tort cu nuca si crema de vanilie

Tort spirala cu nuca si crema de vanilie

Reteta Tort cu nuca si crema de vanilie

Tort spirala cu nuca si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri nuca macinata
  • un varf lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • esenta de vanilie
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • 150 g crema de branza

Oricine ma cunoaste stie ca-mi place ciocolata 😀 dar cand vine vorba de nuca si crema de vanilie pot sa spun ca mai am o slabiciune :)) Asa se face ca dupa ce am facut prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao, galbenusurile ramase si-au gasit locul intr-o minunata crema de vanilie. Pana la reteta de tort cu nuca si crema de vanilie n-a mai fost decat un pas…

Mod de preparare Tort cu nuca si crema de vanilie:

Blat cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si cea de migdale le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt si nuca macinata amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute. Scoatem blatul din tava si-l punem pe un gratar. Lasam la racit cu tot cu hartia de copt.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune untul taiat bucatele si esenta de vanilie dupa gust.

Crema de vanilie se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Asamblare Tort cu nuca si crema de vanilie:

Peste blatul racit repartizam crema de vanilie si nivelam. Ochiometric sau cu o rigla impartim si taiem blatul in 4-5 fasii, pe lungime (in functie de cat de inalt vrem sa fie tortul). Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom servi tortul. Celelalte fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel un melc/spirala mai mare.

Pentru ornat, mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si crema de branza si mixam pana devine ferma. Ornam dupa preferinta.

Dintr-o mare greseala am pierdut pozele din timpul prepararii, dar pentru a vedea mai exact cum se asambleaza tortul spirala gasiti poze AICI

Pofta buna! 😉

Tort cu nuca si crema de vanilie

Tort cu blat cu nuca si crema de vanilie

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 1,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. olivia says:

    Am pregatit acum cativa ani spirala cu ananas,dar si tortul dumneavoastra este mai mult decat tentant.

  2. Arata foarte bine, o idee pentru masa de revelion

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Cheesecake cu zmeura fara coacere

Cheesecake cu zmeura fara coacere

Acest cheesecake cu zmeura fara coacere ce vi-l aduc astazi nu e nici pe departe o reteta elaborata. N-am vrut sa fie o reteta care sa ajunga pe blog, de aceea nici nu m-am straduit prea tare sa arate fabulos, dar pana la urma m-am gandit ca ar fi pacat […]

Tort cu ciocolata si afine

Tort cu ciocolata si afine

Retete de prajituri v-am tot adus in ultima vreme, dar azi va aduc un tort cu ciocolata si afine, pentru ca aniversarile prietenilor dragi nu pot trece fara un tort bun, nu-i asa? 🙂 Mod de preparare Tort cu ciocolata si afine: Blat de tort cu cacao: Separam albusurile de […]

Rulada cu crema de cacao

Rulada cu crema de cacao

Rulada este cu siguranta unul dintre acele deserturi care te scoate din incurcatura atunci cand vrei sa faci ceva rapid si bun, un desert pentru care nu trebuie sa muncesti prea mult si chiar daca e cald afara, in timpul ala de 20-25 de minute cat se coace blatul in […]

Prajitura rasturnata cu prune

Prajitura rasturnata cu prune

NU se poate sa treaca vara si sa nu facem o prajitura rasturnata cu prune. E grozav de buna si in combinatia de prune cu nectarine, dar cu nuca si scortisoara este absolut delicioasa. De fapt, nu cred sa existe vreun fruct care sa nu mearga la modul ideal in […]