Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de ciocolata si lamaie

Tort cu ciocolata, lamaie si capsuni

O reteta de tort cu mousse de ciocolata si lamaie care poate parea descurajanta privind lista de ingrediente si modul lung de preparare, dar va asigur ca rezultatul e spectaculos si veti incanta pana si pe cel mai mofturos musafir 🙂

Tort cu ciocolata, lamaie si capsuni

Ingrediente

  • Blat crocant cu nuca:
  • 75 g unt
  • 50 g zahar (pudra)
  • 75 g faina
  • 50 g nuca macinata
  • 1-2 linguri lapte rece
  • Blat alb si negru:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • un varf lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Mousse de lamaie:
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 350 ml lapte
  • 60 ml suc de lamaie
  • 10 g gelatina
  • 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • Jeleu de capsuni:
  • 200 g capsuni
  • 75 g zahar
  • 10 g gelatina
  • Mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • smantana pentru frisca, atat cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
loading...

Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata si lamaie:

La aceasta reteta de tort vom incepe cu prepararea blatului crocant cu nuca:

Intr-un castron punem untul rece, taiat cubulete, zaharul, faina si un praf de sare. Se amesteca cu varful degetelor pana obtinem firimituri. Se adauga nuca macinata si laptele si amestecam pana aluatul se leaga, fara a insista prea mult cu framantatul.

Aluatul se modeleaza sub forma de bila, se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru macar o ora.

Se intinde pe hartie de copt, se decupeaza un cerc cu diametrul de 22 cm si se coace la foc mediu (150 g cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 15 minute, pana se rumeneste usor.

Blat alb si negru:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Aproximativ jumate din compozitie o turnam intr-o tava (18 cm diametru) si coacem la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 15-20 minute, pana blatul este copt.

In compozitia ramasa cernem faina si omogenizam usor cu spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam in tava (22 cm diametru) si coacem la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 15-20 minute.

Blaturile se scot pe un gratar si se lasa la racit.

Mousse de lamaie:

Ouale se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua, amestecand bine, sa nu ramana cocoloase.

Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).

Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie (ce se lipeste de suprafata budincii, ca sa se evite formarea pojghitei), si se lasa pana la racirea completa.

Gelatina se dizolva in sucul rece de lamaie si se lasa 1 minut sa se umfle, apoi se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca si se omogenizeaza cu budinca racita.

In tava (18 cm diametru) tapetata cu folie alimentara punem blatul alb si punem deasupra mousse-ul de lamaie. Dam la frigider, pana prinde consistenta si pregatim jeleul de capsuni.

Jeleu de capsuni:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece.

Capsunile se pun intr-un vas si se presara zaharul deasupra. Puneti la foc mic si fierbeti 5 minute de cand incep sa clocoteasca. Se mixeaza bine cu blenderul vertical. In piureul caldut puneti gelatina hidratata si omogenizati. Se lasa la racit.

Se toarna in tava peste mousse-ul de lamaie si se pune la congelator, pana se intareste foarte bine.

Mousse de ciocolata:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin, cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

Glazura de ciocolata:

Topim ciocolata pe baie de aburi sau la microunde. Turnam smantana pentru frisca, putin cate putin, pana glazuta ajunge la consistenta dorita.

Pe un platou punem blatul crocant cu nuca si in jurul lui un inel pentru prajituri. Punem o parte din mousse-ul de ciocolata deasupra. Asezam in mijloc tortul cu blat alb, mousse de lamaie si jeleu de capsuni. Turnam deasupra si pe margini mousse-ul de ciocolata ramas. Acoperim cu blatul de cacao, invelim bine in folie alimentara si dam la congelator pentru cca 1 ora sau la frigider peste noapte.

Scoatem inelul din jurul tortului cu mousse de ciocolata si lamaie si turnam deasupra glazura de ciocolata. Se orneaza dupa preferinta.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

10 Comentarii

  1. Arata demential tortul asta 🙂

  2. Alina says:

    Buna Miha,
    Daca vreau sa fac in forma de 26 cm trebuie sa dublez cantitatile?
    Multumesc.

  3. Foarte bun, mi-a iesit perfect

  4. Absolut Delicios

  5. Pingback: tort mousse – Pariuri Sportive 2018

  6. Lazar Larisa says:

    Buna! Vreau sa fac acest tort dar cantitati duble,pentru o tava dreptunghiulara. Intrebarea mea este:de ce trebuie pregatit intai tortul alb cu jeleu de lamai si capsuni si apoi sa ma chinui sa il trec deasupra blatului de nuca si ciocolata?nu mai bine pun blatul de nuca dr la inceput si apoi formez straturile celelalte peste el?

    • Buna, Larisa
      Tortul cu jeleu de capsuni este mai mic decat blatul cu nuca, astfel incat la montare sa vina inconjurat de mousse-ul de ciocolata.
      Desigur, tortul se poate monta si in straturi, asa cum ai spus tu, doar ca nu vei mai putea obtine efectul de mai sus.
      Tu faci cum crezi ca iti este mai usor si confortabil. As sugera insa, sa incepi formarea straturilor invers, de la blatul de cacao, astfel incat cel de nuca sa fie deasupra (pentru a-si pastra textura crocanta) si inainte de ornare il rastorni pe un platou.

  7. Lazar Larisa says:

    Am inteles….:) Multumesc mult! O sa vad cum fac. Nu o sa il rastorn,il fac mare, pentru multe persoane si mi-e sa nu fac vreo boacana:)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulada cu ciocolata – reteta simpla

Rulada cu ciocolata – reteta simpla

De ce reteta simpla de rulada cu ciocolata? Pentru ca nu mi se pare nimic mai simplu si rapid de facut atunci cand ti se anunta musafiri decat o rulada. Nu dureaza mai mult de-o ora sa o faci. Bine, rulada este mai buna si se feliaza mai frumos daca […]

Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata

Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata

Prajitura cu branza se afla in topul preferintelor copiilor mei! Cu fructe sa nu fie, dar marmorata cu ciocolata?! Un succes garantat! 😉 Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata pe care v-o aduc azi seamana la gust si textura mai degraba cu o budinca, nu este pufoasa, dar a fost […]

Prajitura cu crema mascarpone si vanilie

Prajitura cu crema mascarpone si vanilie

Va spuneam la aceasta reteta ca, fie folosesti un blat de cacao, fie ca folosesti un blat simplu cu vanilie, crema este grozava si fie ca decizi sa faci o prajitura cu crema mascarpone, fie tort… garantat nu mai ramane nimic pentru a doua zi! 🙂 Mod de preparare Prajitura […]

Negresa – reteta simpla si ieftina

Negresa – reteta simpla si ieftina

Ori de cate ori mai „fac rost” de cate un borcan de dulceata, il valorific intr-o negresa – reteta simpla si ieftina. Sper ca acum, daca mi-am dezvaluit secretul, sa nu raman cu prajitura nemancata, dupa ce vor citi copiii ce am scris aici 😂😂 Reteta este, asa cum va […]