Ce faci atunci cand te loveste pofta de ceva dulce si bun? Daca i-as intreba pe ai mei ar raspunde la unison…gogosi sau clatite :)) dar daca e dupa mine as prefera mai degraba sa fac un tort. Mi se pare de mii de ori mai simplu sa faci un blat simplu de tort apoi sa-l umpli cu orice-ti trece prin cap decat sa framanti si sa coci gogosi 😀
Asadar, un blat simplu de pandispan, o crema usoara si pufoasa de branza si ceva nuci caramelizate si rasfatul e gata! 😉
Ingrediente
- Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar pudra
- 3 linguri ulei
- 6 linguri faina
- esenta de vanilie
- 1 lingurita praf de copt
- Pentru crema de branza:
- 150 g branza Almette cu smantana
- 200 ml smantana pentru frisca
- 100 g zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- esenta de vanilie
- Nuci caramelizate:
- 100 g miez de nuca
- 100 g zahar
- Pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 100 g miez de nuca
- 100 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare Tort cu frisca si nuci caramelizate:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.
Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii.
Crema:
Crema de branza Almette, zaharul si esenta de vanilie le punem intr-un castron si le amestecam bine cat sa se omogenizeze.
Separat mixam smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa. Nu este necesar sa fie teapana, doar sa fie pufoasa.
Amestecam cele 2 compozitii si mixam bine pana obtinem o crema ferma. In crema obtinuta vom incorpora o parte din nucile caramelizate, cealalta parte o pastram pentru decor.
Nuci caramelizate:
Zaharul il topim la foc mic. Cand a devenit lichid punem miezul de nuca si amestecam repede, astfel incat sa acoperim toate nucile cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit, dupa care le punem intr-o punga mai groasa si batem cu ciocanul de snitele pana se sfarama.
Cele doua parti de blat le-am insiropat usor cu putin lapte indulcit. Am pus crema pe unul din blaturi, am nivelat si am acoperit cu cel de-al doilea blat.
Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul vanilat pana devine ferma si pufoasa. Acoperim tortul cu frisca si dam la rece. Inainte de servire se presara peste tort restul de nuci caramelizate.
Pofta buna! 😉
5 comentarii
Ce poze pe gustul meu 🙂 . Bravo, Miha! La reteta nu ma uit pt ca mi-am impus sa nu mai mananc dulciuri o lunga perioada, desi prepar (rar) pt ai mei, atunci cand o cer.
multumesc Lia >:D<
De f multă vreme te urmăresc și pregătesc după rețetele tale.Sant gustoase și ușor de preparat.Iti mulțumesc că împărtășești cu noi rețetele și….SPOR LA TOT CE FACI !!
Din suflet multumesc pentru aprecieri!
Tare reteta