Prajitura cu nuca si crema

de Miha
28151 vizualizări
Prajitura cu nuca si crema de vanilie si cacao

Reteta Prajitura cu nuca si crema

A venit caldura dragilor! Si ce caldura! Dar nu stiu cum se face ca departe de cuptor nu prea pot sa stau. Saracu’ a cam obosit probabil si nu prea mai vrea sa fac treaba buna, dar ne descurcam asa cum putem. Si uite-asa am copt eu azi o prajitura de casa, o reteta de la Bucataresele vesele (si pricepute, as adauga eu 😉 ) Daca va place crema de unt cu siguranta o sa va placa si prajitura cu nuca si crema, combinatia de blat cu nuca si crema de vanilie si cacao este excelenta! 😉

Prajitura cu nuca si crema de vanilie si cacao

Prajitura cu nuca si crema

A venit caldura dragilor! Si ce caldura! Dar nu stiu cum se face ca departe de cuptor nu prea pot sa stau.… Prajituri Prajitura cu nuca si crema European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.3/5
( 7 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 7 linguri pesmet
  • 7 linguri nuca macinata
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Crema:
  • 7 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 2 linguri lapte
  • 250 g unt
  • esenta de vanilie
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o impartim in 2 parti si coacem doua foi in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Foaia se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Eu am “reusit” ca una din foi sa o coc mai mult decat era necesar, dar voi sa nu faceti ca mine :))))

Foile se pun la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Turnam laptele si omogenizam. Compozitia o punem pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu lingura crema face “valuri” si se poate vedea fundul vasului) Dam deoparte si lasam la racit.

In crema racita punem untul moale (lasat la temperatura camerei) si mixam energic pana la omogenizare.

  • Crema are tendinta sa se “taie”. Daca se intampla acest lucru puneti din nou cratita pe baia de abur si amestecati bine. Crema se va repara imediat 😉

Crema se imparte in doua parti, in una vom incorpora cele 2 linguri de cacao, cealalta o vom aroma dupa gust cu esenta de vanilie.

Pe una din foi punem crema de vanilie,

Blat cu crema de vanilie

pe cea de-a doua crema cu cacao.

Blat cu nuca si crema de cacao

Acoperim cu un strat de nuca macinata si dam la frigider pana se intareste crema, apoi se portioneaza dupa dorinta.

  • Crema fiind una pe baza de unt are tendinta de a se intari. Astfel ca ar fi de preferat ca inainte de servire sa fie scoasa la temperatura camerei

Pofta buna! 😉

Prajitura cu nuca si crema de vanilie si cacao

poate vă plac și rețetele

36 comentarii

Beth 27 mai 2014 - 14:31

Magnifique est sans doute une merveille!
Bisous

Răspuns
Rocsy Ciobanu 27 mai 2014 - 18:35

Super delicioasa. E asa mai selecta 🙂

Răspuns
Timea 29 mai 2014 - 11:20

Ce bunatate!

Răspuns
Maria 29 mai 2014 - 18:16

Are in compozitie tot ce-mi place la un desert: nuca, vanilie, cacao, esenta migdale…. e o prajitura fabuloasa !

Răspuns
simonacallas 30 mai 2014 - 22:22

Si mie imi place mult cum arata si imi plac toate ingredintele, nu as schimba nimic, e perfecta!

Răspuns
Miha 2 iunie 2014 - 11:27

multumesc Simona! >:D<

Răspuns
miha 17 iunie 2014 - 20:54

A incercat_o careva sa o faca? Am urmat pasii intocmai, foile chiar le_am pus intr_o tava mai mica si cu toate asta nu mi au iesit…..:(

Răspuns
Miha 17 iunie 2014 - 21:29

Probabil ca nu ai batut albusurile suficient, de aceea s-au lasat si foile au iesit foarte subtiri. Foile nu ies foarte groase, sa fie de vreun deget grosime, dar ca sa le poti scoate de pe hartia de copt trebuie sa le lasi sa se raceasca foarte bine. Sau nu le-ai copt suficient si-atunci categoric ca s-au lasat cand le-ai scos din cuptor, foile au ramas umede si nu le-ai putut scoate de pe hartia de copt.

Te asigur ca reteta este foarte buna, la fel si sursa de unde am preluat reteta. 😉

Răspuns
miha 17 iunie 2014 - 20:56

Erau ffff subtiri si nu le am putut dezlipi de hartia de copt, asa ca a trebuit sa fac akt blat…

Răspuns
miha 17 iunie 2014 - 21:06

Deci ceva nu e bine in reteta

Răspuns
marcela 22 iunie 2014 - 18:52

eu am copt in tava de la aragaz si am taiat-o in doua pe verticala si am facut 2 bucati mai mici sa nu coc de doua ori. inca n-am gustat-o. sper sa fie buna

Răspuns
Miha 23 iunie 2014 - 9:47

Sper sa-ti placa! 😉

Răspuns
Silvia 13 septembrie 2014 - 21:44

Am si eu o rețetă asemănătoare la blat, dar este cu faina. Este buna si cu faina.

Răspuns
Miha 13 septembrie 2014 - 22:51

da, este buna si cu faina 😉

Răspuns
andreea 10 octombrie 2014 - 19:18

Da la foi nu punem praf de copt??

Răspuns
Miha 10 octombrie 2014 - 19:27

nu

Răspuns
Lavinia 22 aprilie 2015 - 11:21

Țin să mentionez faptul că am urmat cu exactitate toti pașii…Însă blatul a fost un dezastru (deși spuma a ieșit super).Nu are nici pe departe culoarea și textura din imagine.Când i-am luat foaia de copt s-a fărâmițat, iar crema a ieșit foarte puțină…Probabil ideea doamnei care a copt o singura blatul și l-a tăiat pe vertical este excelentă ! 🙂

Răspuns
Miha 22 aprilie 2015 - 12:52

Blatul are o textura moale si pufoasa, nu inteleg cum de s-a sfaramat. Decat daca l-ai copt prea mult, poate. De aceea poate ca avea si alta culoare 🙂

Răspuns
Cristina 2 martie 2016 - 11:58

Buna Miha !
Tocmai am terminat de mancat aceasta minunata prajitura,a fost super delicioasa. O singura remarca as avea si eu…crema mi-a iesit un pic cam fluida desi am tinu t-o suficient pe bain-marin,asa ca data viitoare cand o voi face voi incerca sa adaug si niste amidon in crema ca sa o mai intareasca. Multumim de reteta !

Răspuns
Miha 2 martie 2016 - 14:11

Ma bucur ca ti-a placut!
Si eu multumesc si te mai astept! 🙂

Răspuns
Sydo 4 decembrie 2016 - 11:39

Cum cresc foile fara praf de copt?

Răspuns
Miha 4 decembrie 2016 - 11:51

de la albusurile batute foarte bine 😉

Răspuns
paula stancescu 21 decembrie 2016 - 12:35

imi pare rau formula de la foi nu este corecta nu ies pufoase si moi cu cantitatile care sunt in foaie am destula experienta dar asa ceva nu am patit imi pare rau ca am facut-o pastrativa retetele pt dvs are aspect frumos si m-a tentat s-o fac dar nu este ce trebuie pacat!

Răspuns
Miha 21 decembrie 2016 - 14:07

Te asigur ca reteta este foarte corecta, doar ca foile nu sunt pufoase ca si cele de pandispan, daca la asta te referi.
Probabil ca albusurile nu le-ai batut suficient si pesmetul nu l-ai amestecat corect in compozitie. Daca nu au iesit moi probabil ca le-ai tinut la cuptor mai mult decat trebuia. Dar astea ar fi trebuit sa le stii deja din experienta 🙂

Răspuns
Onisie Catalina 21 decembrie 2016 - 15:54

este f importanta marimea oualor: 1 ou normal trebuie sa aiba 60 g. Am mai observat ca si proportia dintre albus si galbenus difera la oua de aceeasi marime… Ar putea fi una din cauzele celor care au esuat.

Răspuns
gelu 23 decembrie 2016 - 14:37

Am facut doar o foaie,cea de jos am facut-o din piscot -)) Incearc-o

Răspuns
Miha 28 decembrie 2016 - 15:00

O idee foarte buna
Multumesc

Răspuns
Flori 12 februarie 2017 - 20:59

Am o nelamurire,al doilea blat este la fel ca primul sau se adauga cacao in cea de-a doua jumatate fiindca in poza pare mai inchis decat primul.Multumesc astept raspuns

Răspuns
Miha 12 februarie 2017 - 21:06

Nu se adauga cacao, doar ca asa cum am si scris in reteta… “Eu am „reusit” ca una din foi sa o coc mai mult decat era necesar, dar voi sa nu faceti ca mine :))))”
Desi nu cred ca ar fi ceva rau daca ai pune cacao in unul dintre blaturi 😉

Răspuns
Flori 14 februarie 2017 - 14:30

Multumesc frumos

Răspuns
Any 18 februarie 2017 - 21:54

Acum se coace cea de a doua foaie..am gustat din prima si e super la gust.crema a iesit putina dar su siguranta e delicioasa ?

Răspuns
Miha 19 februarie 2017 - 9:25

Sper sa fie pe placul vostru.
Multumesc 🙂

Răspuns
Laura 18 februarie 2018 - 15:27

Cam mult unt la crema… Cred ca 150 g ar fi suficient.

Răspuns
Miha 18 februarie 2018 - 15:38

Poti incerca si cu 150 g, alegerea iti apartine.
Sa ne spui si noua daca a fost ok 😉

Răspuns
Laura 17 martie 2018 - 20:26

Chiar am sa incerc. Mi s-a parut foarte buna prajitura, dar un pic grea de la asa mult unt si foarte compacta crema din cauza asta. Mie imi plac prajiturile mai cremoase si mai usoare. E o chestiune de preferinta.

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: