Tort cu crema de lamaie si nuca de cocos

de Miha
324 vizualizări

Daca la petrecerea copiilor am facut pentru Robert am facut un tort de ciocolata, pentru Amira am hotarat sa fac un tort mai … usurel, mai fin si mai delicat, asa ca pentru fetite. :)) Combinatia de crema de lamaie si crema de nuca de cocos, plus un blat pufos si aromat, nu poate fi decat reusita. Poate parea ca sunt lipsita de modestie, dar nu-s! :))

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de lamaie
  • Pentru crema:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 250 ml lapte
  • 200 g ciocolata alba
  • 1 lingurita gelatina
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • zeama de la 1 lamaie
  • 2 linguri nuca de cocos + 100 ml lapte
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de lamaie (dupa gust) se toarna incet peste spuma de albusuri si se amesteca usor.

Faina o amestecam cu praful de copt, apoi o incorporam in compozitia de mai sus, amestecand usor cu o spatula, cu miscari usoare, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Blatul va fi ferm la atingere, dar putem face si proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar, il lasam la racit, apoi il taiem in 3 parti.

Crema:

Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.

Nuca de cocos o punem intr-un vas impreuna cu laptele si punem la fiert. Lasam sa fiarba, dam cateva clocote si dam deoparte. Lasam cocosul sa se inmoaie, apoi il punem intr-o strecuratoare fina si il lasam sa se scurga de lichid. Se preseaza putin cu o lingura, pentru a-l stoarce bine.

Laptele ramas il indulcim dupa gust si-l pastram pentru insiropat.

Galbenusurile le mixam bine cu zaharul pana obtinem o crema. Adaugam amidonul si omogenizam usor, apoi turnam laptele amestecand mereu sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baine-marie si fierbem compozitia pana aceasta se ingroasa. Este gata atunci cand invartind cu lingura in vas se poate vedea fundul vasului. Dam deoparte si adaugam ciocolata alba rupta bucatele. Amestecam crema pana ciocolata se topeste si se omogenizeaza, apoi adaugam si glatina hidratata. Dam la frigider pana crema se intareste bine.

Intre timp mixam smantana pentru frisca pana aceasta devine pufoasa. Putem adauga si o lingurita de zahar pudra, pentru a o “ajuta” sa devina ferma. Incorporam frisca in crema foarte bine racita.

Crema obtinuta o impartim in 2 parti egale. In una din ele vom pune zeama de lamaie, iar in cealalta nuca de cocos. Repartizam crema intre blaturile ce le-am insiropat cu laptele ramas de la nuca de cocos.

Imbracam tortul intr-un strat subtirel de frisca si ornam dupa preferinta. 🙂

Mi-ar fi placut sa am si o poza cu sectiunea, sunt sigura ca si voua :)) dar, din pacate (sau din fericire :D) si asta s-a papat tot.

poate vă plac și rețetele

37 comentarii

Ramo 5 decembrie 2012 - 12:10

La cum arata nu e de mirare ca nu ai mai apucat sa faci o poza!Sa va fie de bine si sa iti traiasca fetita.

Răspuns
Miha 6 decembrie 2012 - 6:54

Multumim Ramo! :*

Răspuns
merstorf monlca 5 decembrie 2012 - 12:44

foarte bunnnnnnnnnnn nuca de cocos e preferata noastra si aromele in general azi ma pun sa fac tortul amandina pt maine pt sfantul nicolae fratele meu e nicolae sa iti traiasca fetita te pup….

Răspuns
Miha 6 decembrie 2012 - 6:54

Monica, la multi ani pentru fratele tau! Sa-mi pastrezi si mie o felie de tort! :)))

Răspuns
Beth 5 decembrie 2012 - 19:43

Une veritable delice sa donne envie de le devore
Bisous

Răspuns
Miha 6 decembrie 2012 - 6:55

Merci Beth! 🙂

Răspuns
mariy 5 decembrie 2012 - 19:51

gelatina e din aceea praf,nu foita?
scuze,nu prea folosesc si de aceea intreb.pup

Răspuns
Miha 6 decembrie 2012 - 6:53

Mariy, am folosit gelatina granulata (sau praf cum ii zici tu). Dar poti folosi si foite daca vrei. 😉

Răspuns
Licuta Marin 5 decembrie 2012 - 20:43

Mmm, tare delicios si aratos!!!Sa-ti traiasca printesa!Pupici!

Răspuns
Miha 6 decembrie 2012 - 6:55

Multumesc Licuta! :*

Răspuns
Florentina 6 decembrie 2012 - 6:05

Sa fie sanatoasa fetita si felicitari pentru tort. Iti dau nota 10 cu felicitari.

Răspuns
Miha 6 decembrie 2012 - 6:57

Multumesc frumos Florentina! :*

Răspuns
Paula Gafitescu 6 decembrie 2012 - 6:40

Arata grozav Miha, La multi ani Amirei! Pup

Răspuns
Miha 6 decembrie 2012 - 6:56

Multumesc Paula! :*

Răspuns
mariy 6 decembrie 2012 - 10:37

eu m-am dus direct la reteta,de aceea nu am observat pentru cine a fost realizat.
sa iti traiasca fetita si sa fie sanatoasa.
La multi Ani!!!!!

Răspuns
Simona 6 decembrie 2012 - 12:22

Superb!!!! Sa-ti traiasca copilarii!! :-*

Răspuns
aura 6 decembrie 2012 - 19:05

Ne uimesti din nou,draga Miha

Răspuns
Haplea 6 decembrie 2012 - 19:06

Superb tortul!!!Delicios!

Răspuns
merstorf monlca 6 decembrie 2012 - 20:24

multumesc miha mult pt reteta si urare a fost un tort nemaipomenit mai am trei felii te servesc si pe tine dar din pacate virtual numai ca nu a fost asa frumos ornat ca al tau si am avut probleme cu blatul ai vazut asa ceva cuptor nou nout sa arda dar am rezolvat problema cumva…gustu a fost minunat am primit laude si au mancat cate2 felii… te pup..

Răspuns
mariy 16 decembrie 2012 - 19:52

MINUNAT!!!!!

Răspuns
mariy 16 decembrie 2012 - 19:54

L-am facut de ziua fetei si a iesit nemaipomenit.iti multumesc pentru reteta.
a iesit foarte multa crema.
ce mai sarumana!!!!
pup.

Răspuns
MONICA 24 februarie 2013 - 18:32

MINUNAT TORT

Răspuns
dragoiu 7 iulie 2013 - 12:06

spunemi te rog sünt in Germania si nü gasesc amidon ce pot folosi ca,ilocüitorül lüi

Răspuns
Miha 7 iulie 2013 - 15:08

Din cate am inteles, in Germania amidonul se numeste Speissestärke. Daca nu gasesti poti inlocui cu faina. >:D<

Răspuns
dragoiu 9 iulie 2013 - 10:49

multümesc mült esti o scümpa

Răspuns
ileana 30 noiembrie 2015 - 17:57

buna seara arata delicios!!! daca as inlocui frisca cu unt? am doi copilasi s i refuz sa la dau frisca 🙂

Răspuns
Miha 1 decembrie 2015 - 16:52

Se poate inlocui cu unt, nu e nicio problema. Doar ca va avea un alt gust si o alta textura.
PS: de ce nu vrei sa le dai frisca? Intreb pentru ca si eu am doi copii, dar problema asta nu mi-am pus-o niciodata 🙂

Răspuns
roxana 10 februarie 2016 - 16:05

ce fel de amidon ai folosit?de care?sau pot inlocui amidonul cu faina?o lingura?

Răspuns
Miha 10 februarie 2016 - 17:56

da, poti inlocui cu faina

Răspuns
roxana 10 februarie 2016 - 16:15

sau in loc de smantana pt frisca se poate folosi frisca lichida?

Răspuns
Miha 10 februarie 2016 - 17:57

da

Răspuns
roxana 24 februarie 2016 - 12:44

as putea folosi aceasta crema pt un blat de tort umed??

Răspuns
Miha 24 februarie 2016 - 19:15

da

Răspuns
roxana 4 martie 2016 - 16:53

vreau sa fac crema de la acest tort
pt un blat umed SI AS DORI SA STIU aca iese destula crema pt un blat taiat in 3

Răspuns
Miha 4 martie 2016 - 17:11

da, daca este copt intr-o tava de aceleasi dimensiuni ca si acesta

Răspuns
roxana 4 martie 2016 - 16:55

se poate incorpora crema in frisca sau trebe neaparat frisca incororata in crema?

Răspuns
Miha 4 martie 2016 - 17:12

frisca in crema, exact asa cum am scris in reteta 😉

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: