Buna seara dragii mei! Iata ca revin dupa o pauza destul de lunga, dar nu puteam sa nu va multumesc pentru toate urarile ce mi le-ati transmis astazi, urari care mi-au umplut ziua si sufletul de bucurie. De asemenea, urez si eu toate cele bune tuturor celor ce azi au sarbatorit ziua de nume (si nu numai 😉 ) si va invit, virtual din pacate, la cate o felie de tort de ciocolata.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 3 oua medii
- 3 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- 80 g ciocolata amaruie Heidi cu sare 😉
- un varf de lingurita praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru crema:
- 250 g ciocolata amaruie
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- cateva picaturi esenta de rom
Mod de preparare Tort cu crema de ciocolata:
Crema:
Vom prepara mai intai crema, pentru ca trebuie sa stea mai multa vreme la frigider, de preferat peste noapte. Daca va grabiti e ok sa o puneti si la congelator, va dura mai putin.
Ciocolata rupta bucatele o punem intr-o cratita impreuna cu smantana pentru frisca, apoi o topim la foc mic. Aducem compozitia pana la punctul de fierbere, dam deoparte si amestecam pana la omogenizarea completa. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la frigider.
Crema trebuie sa fie foarte bine racita si putin ingrosata. O mixam apoi pana devine pufoasa. La sfarsit punem cateva picaturi de esenta de rom.
Blat:
Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul si mixam din nou pana obtinem o bezea ferma. Amestecand usor incorporam galbenusurile ce le-am amestecat separat cu ulei, apoi faina amestecata cu praf de copt. La sfarsit incorporam ciocolata tocata bucati cu cutitul. Turnam compozitia in tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 25-30 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si se aureste usor. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Blatul bine racit il taiem in 3 parti. Crema o impartim de asemenea in 3. Repartizam crema intre blaturi. Cu o parte din crema vom imbraca tortul. Eu am preferat un decor extrem de simplu, dar asta tine doar de preferinta voastra. Si de imaginatie, desigur! 😉
Va doresc pofta buna si, inca o data…multumesc! 🙂
15 comentarii
La multi ani si aici , Miha !
Ffffffffffffffffff bun tortul 🙂
Multumesc frumos Diana! >:D<
Cu mare drag !
Chiar imi faceam probleme ca te-oi fi deranjat cu ceva , de nu mi-ai raspuns la urari nici pe mess , nici pe gmail , dar nici la felicitare … acum m-am linistit 🙂
Ce ar merge o feliuta din acest tort ciocolatos!
Imi place aceasta reteta de tort.
Blatul nu se insiropeaza ?
daca vrei sa-l insiropezi o poti face, eu prefer blaturile fara sirop! 😉
Miha nu prea insiropeaza blaturile …
Diana stieeeee…. 😉
::) 🙂
Miha, in ce coci blatul?ce forma folosesti?
o tava cu inel detasabil, de 20 cm diametru
la orice tort aceeasi forma?chiar acum rasfoisec retetele tale, se apropie ziua baietelului meu, 2 anisori!
Da, pentru ca e mica si perfecta pentru cat ne trebuie noua sa mancam o data… sau de doua ori daca nu avem musafiri :)))
Buna seara scuzacaintreb a-mi place reteta dar va intreb se inmoaie blatul daca nu este insiropat?
va multumesc o seara buna.
Blatul este moale si pufos si dupa gustul meu nu are nevoie de insiropare. Daca tu preferi blaturile insiropate il poti insiropa, nu e nimic gresit 😉