Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu miere si crema de gris

Prajitura cu miere si crema de gris

Si cu prajitura asta cred ca mi-am pus capac singura :)) Imi vor spune toti prietenii ca mi s-a dus pe rapa faima de „spaima ciocolatei” :)) No bine dragilor, is bune prajiturile cu ciocolata, dar sa stiti ca nici prajitura cu miere si crema de gris nu e de lepadat… Drept e ca am avut si ajutoare la mancat, dar pana a doua zi gata a fost!

Prajitura cu miere si crema de gris

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 25 g unt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • ~300 g faina
  • Pentru crema de gris:
  • 800 ml lapte
  • 100 g gris
  • 100 g zahar
  • 2 linguri zahar pudra cu lamaie
  • 50 g unt
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 plicuri zahar vanilat
loading...

Mod de preparare Prajitura cu miere si crema de gris:

Foi:

Ouale se mixeaza cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga untul si mierea. Se pune vasul la baine-marie. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema se incalzeste. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur, pana compozitia devine spumoasa si creste in volum.

Se pune faina intr-un vas, se toarna deasupra crema de oua si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca o plastilina.

Aluatul se imparte in 5, apoi se intinde in foaie cat mai subtire, direct pe fundul tavii (20/30 cm) presarata cu faina. Se inteapa din loc in loc cu furculita. Foile se coc la foc mediu spre mare cat sa devina foaia aurie, in jur de 10 minute.

  • Aluatul se pastreaza la cald, caci are tentinta de a se intari.
  • Atentie, foile se ard foarte usor.
  • Foile sunt moi si destul de fragile, dar dupa ce se racesc, devin crocante.

Crema cu gris:

Punem laptele intr-o cratita, amestecam cu zahar (cel normal si cel aromat cu lamaie) si punem la fiert. Cand incepe sa dea in clocot se adauga grisul in ploaie si se amesteca incontinuu, sa nu se formeze cocoloase. Compozitia se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca o mixam pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa.

In budinca de gris racita incorporam untul moale ce l-am lasat la temperatura camerei. Inainte de a pune untul mixam un pic budinca pentru o mai buna omogenizare. Dam mixerul deoparte si incorporam apoi frisca batuta, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Impartim crema in 4 parti aproximativ egale.

In tava tapetata cu folie alimentara punem o foaie de prajitura, o parte de crema si continuam astfel cu toate celelalte foi. Invelim bine in folie si dam prajitura la frigider pentru cateva ore, dar a doua zi este perfecta.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu miere si crema de gris

loading...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Minunata prajitura!!!!

  2. am de la mama o reteta, poate chiar la fel, o s-o compar. era foarte-foarte buna. un gust special de la miere

  3. mariakerekes says:

    am si eu o reteta asemanatoare, fara frisca dar cu glazura de ciocolata. Pe aceasta prajitura nu se pune nimic deasupra? eventual zahar pudra?

    • Eu am facut-o simpla, fara nici un adaos… Dar daca doresti ii poti pune glazura sau o poti pudra cu zahar!

  4. Minunate ,ador dulciurile

  5. Miha , prajiturica asta nui Albina? Te pup.

    • Cred ca seamana! 😉 Albina are, din cate stiu, si o foaie unsa cu gem si in crema se pune unt.

  6. Andreea Daniela says:

    Am si eu reteta dar niciodata nu stiu cum sa pun bicarbonatul,stins sau nestins. Ma poti ajuta?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King este o prajitura de casa adaptata dupa celebra prajitura cumparata de la supermarket. La o prima impresie, poate parea ca are foarte mult zahar, lucru care m-a oprit si pe mine sa o fac pana acum. Atat de bine se completeaza toate straturile si aromele, incat […]

%d blogeri au apreciat: