Reteta Prajitura cu prune si aluat dospit
Dragilor, astazi va aduc o prajitura cu prune si aluat dospit. O prajitura simpla, foarte aromata si gustoasa, daca ma intrebi pe mine. Ai mei, nefiind amatori de prajitura cu fructe, probabil ca vor avea un alt raspuns :)))
Pentru aceasta reteta de prajitura de casa am facut o portie de aluat din care am folosit doar jumatate. Din cealalta jumatate ghiciti oare ce-am facut? Evident ca niste gogosi pentru mofturosi! 🙂
INGREDIENTE
- Aluat:
- ~550 g faina
- 7 g drojdie uscata
- 300 ml lapte
- 75 g unt
- 75 g zahar
- 1/2 lingurita sare
- coaja de lamaie Finesse
- 2 linguri ulei
- In plus:
- prune, cat sa acopere suprafata aluatului
- 1 lingura de unt
- 3-4 linguri zahar (sau mai mult, in functie de cat de dulci sunt prunele)
- 1 lingura scortisoara macinata
- 1 pliculet zahar vanilat Bourbon
- ~100 g nuca macinata
Mod de preparare Prajitura cu prune si aluat dospit:
Aluat:
Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie si omogenizam.
Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic, care nu se lipeste de maini. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
- Aluatul se poate prepara si la masina de paine
- In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
- Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce
- Se poate folosi si drojdie proaspata, cca 25 g, pe care o dizolvati in laptele caldut
Aluatul se intinde in tava (24/24 cm) tapetata cu hartie de copt si se unge cu untul moale, lasat la temperatura camerei. Presaram cu nuca macinata, apoi asezam deasupra jumatati de prune. Cernem scortisoara si presaram zaharul, zaharul vanilat si restul de nuca macinata.
Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 35 de minute, pana prajitura cu prune si aluat dospit este usor rumenita. Prajitura scoasa din cuptor se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scoate pe un gratar. SE portioneaza dupa racirea completa.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Alte retete de prajituri cu prune gasiti AICI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)