Tarta cu gem de caise

de Miha
2563 vizualizări
Tarta cu gem de caise

Astazi va aduc o reteta de tarta cu gem de caise, absolut delicioasa. Sotul meu, de obicei prefera alt gen de prajituri de casa, mai ales cele cu ciocolata :D, dar de data asta mi-a spus: prajitura asta mi-o lasi mie, n-o imparti cu nimeni. Deci… chiar e delicioasa!

Blatul de tarta este din aluat fraged cu unt, aromat si usor crocant, ca de biscuiti. Da, din acelasi aluat puteti face niste biscuiti grozav de gustosi, care vor fi savurati pana la ultima firimitura 😉 

Pentru umplutura am folosit un gem de caise facut pe loc, dar daca il aveti deja pregatit e cu atat mai bine, treaba e ca si terminata 🙂 Se poate folosi si alt fel de gem sau dulceata, in functie de preferinta voastra si de ce aveti la dispozitie.

Tarta cu gem de caise

Tarta cu gem de caise

Astazi va aduc o reteta de tarta cu gem de caise, absolut delicioasa. Sotul meu, de obicei prefera alt gen de prajituri… Tarte si cheesecake-uri tarta cu gem de caise European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat de tarta:
  • 150 g unt
  • 300 g faina
  • 100 g zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri lapte rece
  • coaja de lamaie
  • esenta de vanilie
  • Gem de caise:
  • ~800 g caise
  • 350 g zahar

Mod de preparare Tarta cu gem de caise:

Gem de caise:

Am preparat mai intai gem de caise, pentru a avea timp sa se raceasca.

Caisele le-am spalat, le-am rupt in jumatate si le-am scos samburii. Am stropit cu zeama de la jumatate de lamaie si le-am acoperit cu zahar.

  • in functie de preferinta voastra de dulce si de cat de acrisoare sunt caisele mai puteti adauga zahar (50-100 grame)

Am pus la fiert la foc mediu si am amestecat din cand in cand. Din momentul in care a inceput sa fiarba am mai tinut pe foc cca 15 minute, amestecand destul de des, pentru a evita sa se prinda de fundul cratitei.

  • cand gemul nu mai are spuma la suprafata si devine legat, cremos este gata

La final, am pasat totul cu blenderul vertical. Daca vreti sa aveti bucati de fructe in tarta puteti omite acest pas.

Aluat fraged de tarta:

In vasul robotului de bucatarie am pus untul rece, taiat cubulete, si am cernut faina amestecata cu zaharul pudra si un praf de sare. Am mixat pana compozitia a devenit nisipoasa. Am adaugat galbenusurile, coaja de lamaie si vanilia si am mixat din nou. Cand galbenusurile s-au incorporat am adaugat 2 linguri de lapte rece, pe rand si am mixat cat aluatul sa se lege

  • in functie de tipul de faina folosit, puneti laptele lingura cu lingura pana aluatul se leaga. Este posibil sa fie suficient si 1 lingura de lapte, dar la fel de bine pot fi si 3

Am rasturnat aluatul pe o bucata de folie alimentara, l-am invelit bine si l-am modelat sub forma de bila. Am dat la frigider pentru cca jumatate de ora.

Pregatire Tarta cu gem de caise:

Am scos aluatul de la frigider si am pus deoparte cca 1/3 din acesta. Restul de aluat l-am intins pe masa usor infainata intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime. Aluatul l-am pus in tava (20/20 cm) neunsa, ridicand putin si pe margini.  Am intepat din loc in loc cu furculita si am dat la cuptor la foc mediu spre mare (190 grade sau 170 grade la cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 15 minute.

Am turnat gemul de caise deasupra, in strat uniform. Restul de aluat fraged l-am intins in foaie subtire, de cca 0.5 cm grosime, apoi l-am taiat fasii. Fasiile le-am asezat deasupra tartei, sub forma de grilaj.

  • grilajul se poate unge cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte rece. Eu l-am lasat asa si doar aproape de sfarsitul coacerii (cca 5 minute) am uns cu 1 lingura de miere amestecata cu putina apa

Am dat din nou la cuptor, pana tarta cu gem de caise s-a rumenit, cca 30 de minute.

Tarta are nevoie de timp de racire pentru a putea fi taiata. Se pastreaza foarte bine si cateva zile, fara a o pune la frigider.

Pofta buna! 😉

Tarta cu gem de caise

RETETA IN IMAGINI

Tarta cu gem de caise

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

2 comentarii

Bianca Ini 20 august 2021 - 20:48

Pentru o tarta rotunda, care ar fi dimensiunile tavii?

Răspuns
Miha 21 august 2021 - 9:21

22-24 cm

Răspuns

Lasă un comentariu