Prajitura cu gem si crema mascarpone

de Miha
7912 vizualizări
Prajitura cu gem si crema mascarpone

Pentru astazi avem o prajitura cu gem si crema mascarpone, o prajitura delicioasa si care nu se face greu deloc.

Eu am folosit gem de caise, proaspat facut, dar puteti folosi si unul din borcanele de anul trecut 😀 Ma gandesc ca si un gem de visine nu ar da deloc rau in aceasta prajitura 😉

Blatul de prajitura este un blat simplu cu cacao, pufos si bun, aroma de tonka ii da un gust incredibil de bun. Putti sa inlocuiti tonka cu orice alta aroma aveti si va place, dar va indemn sa cumparati tonka atunci cand veti avea ocazia. N-o sa va para rau.

Ciocolata, atat cat a fost, a echilibrat perfect gusturile, dar cu siguranta, data viitoare voi pune la dublu 😉

Prajitura cu gem si crema mascarpone

Prajitura cu gem si crema mascarpone

Pentru astazi avem o prajitura cu gem si crema mascarpone, o prajitura delicioasa si care nu se face greu deloc. Eu am… Retete de prajituri prajitura cu gem, prajitura cu crema European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.5/5
( 4 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 7 linguri faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 3 linguri cacao
  • 1/4 boaba de tonka
  • Crema cu mascarpone:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 75 g zahar (pudra)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 10 g gelatina
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata (52% cacao)
  • lapte, cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita
  • Crema de ciocolata pentru ornat:
  • 100 g ciocolata (70% cacao)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • 400 g gem de caise

Mod de preparare Prajitura cu gem si crema mascarpone:

Gem de caise:

Caisele le-am spalat, le-am rupt in jumatate si le-am scos samburii. Am stropit cu zeama de la jumatate de lamaie si le-am acoperit cu zahar.

  • in functie de preferinta voastra de dulce si de cat de acrisoare sunt caisele mai puteti adauga zahar (50-100 grame)

Am pus la fiert la foc mediu si am amestecat din cand in cand. Din momentul in care a inceput sa fiarba am mai tinut pe foc cca 15 minute, amestecand destul de des, pentru a evita sa se prinda de fundul cratitei.

  • cand gemul nu mai are spuma la suprafata si devine legat, cremos este gata

La final, am pasat totul cu blenderul vertical.

Blat cu cacao:

Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine am adaugat zaharul pudra si am mixat pana spuma a devinit densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat am frecat galbenusurile cu uleiul si cca 1/4 de boaba de tonka rasa, pana am obtinut o emulsie stabila. Aceasta emulsie am turnat-o peste albusuri. Cu mixerul la viteza cea mai mica am omogenizat usor compozitia.

  • se poate folosi si zahar tos. De obicei, eu rasnesc zaharul in rasnita de cafea pentru ca se topeste mai repede si usor
  • blatul se poate aroma si cu putina esenta de vanilie

Am cernut faina amestecata cu praful de copt si cacaoa peste compozitia de oua. Am dat mixerul deoparte si am amestecat totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia pentru blat am pus-o in strat uniform in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Am dat tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul a trcut testul cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

Crema cu mascarpone:

Gelatina am pus-o la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Toate ingredientele le-am pus in vasul robotului de bucatarie. Am mixat pana a capatat consistenta si crema a fost suficient de ferma.

Am incalzit gelatina pe baie de aburi ( se pot folosi si microundele, cateva secunde) , pana a devenit lichida. Am adaugat peste gelatina cateva linguri de crema (2-3 linguri sunt suficiente) si am amestecat usosr, pana la omogenizare. Acest amestec l-am turnat peste crema cu mascarpone si am incorporat cu ajutorul unul tel.

Asamblare Prajitura cu gem si crema mascarpone:

Blatul racit l-am taiat in 2. Am pus primul blat in tava tapetata cu folie alimentara si am uns cu gem de caise in strat uniform. Am turnat crema si am acoperit cu cel de-al doilea blat. Am invelit bin in folie ai am dat la frigider pana a doua zi. Am uns cu glazura de ciocolata si am portionat. Peste fiecare bucata de prajitura am pus cate un mot de crema de ciocolata.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata peste care am pus cca 50 ml lapte am topit-o la focmic, amestecand contunuu, fara a da in clocot. Am dat deoparte si am turnat lapte, putin cate putin, pana ciocolata a ajuns la consistenta dorita de mine. De obicei, prefer ca ciocolata pentru glazura sa nu fie foarte groasa.

Crema de ciocolata pentru ornat Prajitura cu gem si crema mascarpone:

Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca am topit-o la foc mic, fara a da in clocot. Am dat la congelator pana crema s-a racit foarte bine si a inceput sa se intareasca. Am mixat-o cateva minute, pana a devenit pufoasa. Am pus-o intr-un posh si am ornat prajitura cu gem si crema mascarpone.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu gem si crema mascarpone

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns