Desi nu sunt o dependenta de televizor, seara nu pot merge la culcare pe intuneric 😀 Si daca pana nu demult ma mai uitam la cate un film numa’ bun sa ma duca in lumea viselor :)))) iata ca acum nu pot sa adorm pana n-o vad pe Claire Clark si a ei Chocolate Covered de pe Paprika TV. Ma uit la emisiunea asta ca un copil lipit cu nasul de vitrina unui magazin cu jucarii :)) Atatea sortimente de ciocolata… atatea retete de prajituri cu ciocolata… atat de multe trucuri si idei… wow!!!
Reteta pe care am sa v-o prezint azi este pur si simplu o adaptare proprie a unui desert din aceasta emisiune. Una, pentru ca n-am prins emisiunea de la inceput si am ratat o parte din procesul de preparare… Doi, la sortimentele de ciocolata folosite in emisiune nu cred ca voi avea acces vreodata… Trei, un maestru ciocolatier e maestru ciocolatier si basta! Trecand insa peste toate acestea este un desert absolut fabulos, bogat in ciocolata, un desert cu care vei incanta orice iubitor de ciocolata. Parol! 😉

INGREDIENTE
- Blat:
- 100 g ciocolata amaruie
- 25 g unt
- 25 ml ulei
- 25 ml smantana pentru frisca
- 2 oua
- 50 g zahar
- 100 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de rom
- Pentru crema:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 g ciocolata amaruie
- 200 ml smantana pentru frisca
- Pentru crema cu cafea:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 50 g boabe de cafea
- 1 lingura crema de branza (sau smantana)
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru caramel:
- 100 g zahar
Mod de preparare Prajituri cu ciocolata:
Blat:
Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.
In crema de ciocolata racita, adaugam galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.
Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt, apoi punem in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 20 de minute. Cand este gata il scoatem pe un gratar si lasam la racit, cu tot cu hartia de copt.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele o amestecam cu smantana pentru frisca. Punem vasul la bain-marie si topim ciocolata, amestecand pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.
Crema de ciocolata racita se rastoarna in vasul inalt de la blender si se mixeaza fara a scoate mixerul din crema. In acest fel compozitia nu va incorpora aer, nu va deveni pufoasa, doar foarte cremoasa.
- Crema de ciocolata se poate aroma dupa gust, cu vanilie, rom, menta, portocale, chiar si ceva alcool daca nu vor manca si copiii 😉
Blatul il vom taia cu un inel metalic, acelasi inel in care vom monta prajiturile. Punem cate un cerc de blat in fiecare inel si repartizam crema in fiecare dintre ele. Eu am avut 8 prajituri cu diametrul de 6 cm.
Crema de cafea:
Punem smantana pentru frisca intr-o craticioara si boabele de cafea deasupra.
Punem vasul la foc mic si incalzim smantana pana la punctul de fierbere. Dam deoparte, acoperim vasul cu un capac si dam la frigider pana smantana se raceste foarte bine.
Scoatem boabele de cafea din smantana, adaugam zaharul vanilat si mixam pana aceasta devine pufoasa. La sfarsit adaugam crema de branza si omogenizam.
Caramel pentru decor:
Zaharul il caramelizam intr-o craticioara. Intrucat zaharul va trece prin doua etape de caramelizare, ar fi de preferat sa nu-l ardem prea tare in prima etapa. Rasturnam zaharul pe o bucata de hartie de copt si-l lasam sa se raceasca foarte bine. Dupa ce s-a racit il mixam foarte fin, la robot sau in rasnita de cafea, apoi cu o strecuratoare il presaram in strat uniform, nu foarte gros, intr-o tava in care am pus hartie de copt.
Dam la cuptor la foc mare pana zaharul se topeste. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.
Scoatem prajiturile din forme, le asezam pe platou si le punem cate un mot de crema cu cafea. Rupem cu atentie cate o bucata din „reteaua” de caramel si ornam prajiturile.
Pofta buna! 😉
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
19 comentarii
Vai de capul si de papilele mele! Mai am olecuta si ling ecranul. :”>
:)))))
Cam asa is si eu la emisiunile lui Claire Clark :))
Yuuumy! Arata bestial Miha, cu adevarat bestial! Si eu o urmaresc pe Claire, e o simpatica si face niste deserturi superbe. te pup!
Multumesc Paula! >:D<
Arata senzational si sa stii ca si eu adorm in acelasi mod…Pprika!Intrebarea mea este…in frigider cat rezista „reteaua”de caramel?stiu ca zaharul tinde sa se inmoaie de la umezeala..
Da, „reteaua” de caramel trebuie pusa inainte de servire 😉
Merci frumos!
Spectaculos ca aspect si continut, felicitari!
multumesc frumos, Simona! >:D<
Buna ziua,
Se scot usor din forme? Ca vad k arata intacte!
Da, se scot foarte usor. Se imping de jos in sus, tragand usor de inel
Si tu esti o maestra!
multumesc frumos Alina! Chiar daca ma flateaza aprecierea ta, sa stii ca mai am de mancat multa ciocolata pana acolo :))))
Frumos ,minunat, totul la superlativ.BRAVO.
multumesc 🙂
De când am văzut aceasta prajitura nu-mi iese din minte …problema mea este ca unde locuiesc nu am găsit nici unde inele metalice ….cu ce as pute înlocui aceste inele? va mulțumesc și felicitări pt delicioasele rețete!le prepar cu mare drag de fiecare data, despre rezultat nu m-ai vorbesc …și primesc numai laude pt ele.Mulțumită dumneavoastră!
Irina, ma gandesc ca poti folosi niste vase mici gen Ramekin. Le tapetezi cu folie alimentara si asamblezi prajiturile invers, pui mai intai crema apoi blatul si cand se intareste crema le rastorni.
Sau…faci o prajitura mai mare intr-o forma de tort detasabila.
Mulțumesc frumos,pt o forma cu diametrul de 24 cm credeți ca e de ajuns dacă folosesc cantitățile care sunt scrise în reteta?
eu as mai pune inca jumatate de portie 🙂