Reteta Prajitura Televizor
Ingrediente
- Pentru cele 2 blaturi de cacao avem nevoie de:
- 250 g faina
- 5 oua
- 120 g unt
- 120 g zahar
- 150 ml lapte
- 3 linguri cacao
- 1 lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie
- Pentru blatul de pandispan avem nevoie de:
- 4 oua
- 4 linguri apa
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 1 praf copt
- Pentru crema avem nevoie de:
- 200 ml lapte
- 4 linguri faina
- 250 g unt
- 250 g zahar
- arome,dupa preferita
- In plus mai avem nevoie de:
- 200 g de gem de citrice pentru uns blaturile
- 100 ml sirop de zahar ars
Prajitura Televizor este o prajitura din categoria retetelor de prajituri de casa, ce ne aduc aminte de copilarie. Era oare vreo sarbatoare in familie fara Prajitura Televizor?
Mod de preparare Prajitura Televizor:
Blaturi de cacao pentru Prajitura Televizor:
Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma cu zaharul. Galbenusurile se mixeaza cu untul, cacaoa, apoi turnam alternativ laptele si faina. Dupa ce am omogenizat se adauga albusurile batute spuma si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Compozitia se imparte in doua si se coc doua blaturi intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt.
Blatul de pandispan:
Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma tare cu zaharul si apa, apoi se adauga galbenusurile unul cate unul. La sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Se coace intr-o tava de 25/35 cm, tapetata cu hartie de copt, cca 30 minute la foc mediu.
Crema pentru Prajitura Televizor:
Laptele se amesteca cu faina si se pune la fiert, pana devine gros ca o budinca, dupa care se pune la racit.
Separat se mixeaza untul cu zaharul (de preferat pudra) si aroma preferata. Dupa ce amestecul de faina si lapte s-a racit foarte bine se mixeaza cu amestecul de unt si zahar si se pune la rece.
Asamblare Prajitura Televizor:
Incepem cu unul din blaturile cu cacao,pe care repartizam jumatate din cantitatea de crema. Blatul de pandispan il insiropam, il ungem cu gem pe ambele parti, apoi il punem deasupra blatului de cacao. Repartizam uniform si cealalta jumatate din crema si acoperim cu blat de cacao insiropat. Se da la frigider pentru cateva ore, apoi se portioneaza.
La cat a iesit de frumoasa, eu as boteza-o mai degraba „prajitura LCD” :))
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
80 comentarii
cica LCD:)))))))
super,arata bine!
vin catre tine!
vrum,vrum,vruuuuuuuuuuuuum……:P
Prajitura asta imi aduce aminte de copilarie. Mama mereu facea nu era sarbatoare fara televizor. Eu nu am facut de ani de zile dar mi-e dor macar sa gust.
Arata taaaaaaare apetisant,Miha… si banuiesc ca e dementiala la gust!:-D
Gaby,te astept! Ambaleaza motorul mai tare! :))
Pup!
Ai dreptate Alexandra! E prajitura copilariei noastre! 😉
Multumesc Ana Maria! Pup!
Cum poate sa arate … si eu sunt la dieta 🙂
E super buna numai privita !
PS : Miha ai un mail sunt curioasa de raspunsul tau 🙂
Lala,e foarte buna si mancata! :))
Ador combinatia asta.Am sa icerc si eu reteta
Kity,e o prajiturica tare buna.Cu siguranta n-o sa-ti para rau daca o vei incerca! 😉
Tocmai am terminat prajitura. Parea foarte frumoasa si gustoasa, asa ca am incercat-o si eu, dar reteta cu siguranta este gresita. M-am chinuit o gramada la blatul de cacao. Sigur nu trebuia mai mult lapte? Am mai pus eu lapte din ochi pana a iesit o compozitie mai diluata, ca cea din poze, caci imi iesise cu doar 150 ml de lapte o bila tare, care nu se putea amesteca, ca un ghemotoc, mi-a sarit si paleta din mixer, s-au blocat paletele in asa compozitie… sigur ai gresit cand ai postat reteta. Mi-am facut mii de nervi. Si am mai avut o problema: cu crema. Se pune zahar tos sau pudra. Eu am pus zahar tos si se simt granulele. Sper sa se mai dizolve in crema pana maine dimineata. Oricum, prajitura ta arata bine, dar reteta nu e buna. Mai verifica o data, daca ai timp, ingredientele si modifica. Numai bine
Imi pare rau Andreea ca nu ti-a iesit prajitura.
Dupa cum ai vazut, eu am facut-o dupa reteta Afroditei de pe culinar, am urmat reteta ei intocmai si a iesit foarte bine. Consistenta aluatului e cea de chec, groasa dar curgatoare. Ai masurat bine faina? Nu stiu…zic si eu…
Pentru crema se poate folosi orice fel de zahar, important e sa mixezi pana se topeste. Eu, de cele mai multe ori, inainte de folosire rasnesc zaharul putin, tocmai in ideea de a nu mixa prea mult. Dar na, io-s mai comoda. :)))
Craciun fericit si numai bine si tie!
Blatul de jos de cacao nu se insiropeaza? Numai pandispanul si blatul de cacao de deasupra?
Ba da, se insiropeaza si cel de dedesupt.
Sa nu pui mult sirop, caci foile se inmoaie si de la crema cu unt.
Mi-a placut televizorul, dar nu ca prajitura, ci ca tort. Adica i-am pus mai mult sirop si l-am ornat cu frisca.
Are dreptate admiratoarea anterioara, aluatul cu cacao e cam tare si a fost greu de mixat, dar cred ca nu-i nici o problema daca schimbam ordinea incorporarii ingredientelor, ca sa rezolvam problema asta.
Ideea gemului de citrice mi-a placut foarte mult.
Cred ca voi reface curand prajitura asta. Neaparat trebuie sa verific, sa vad care e consistenta finala a aluatului.
Ma bucur ca v-a placut!
Consistenta finala a aluatului cu cacao este ok, problema era ca albusurile se pun ultimele si chinui un pic mixerul ca sa incorporezi atata faina (plus cacaoa) doar in galbenusuri si un pic de lapte. Imi dai voie sa adaug faina la urma de tot? 🙂
Hi hi…Cristina…fentarea unei retete este permisa in bucatarie. :)))
Arata superb;trebuie neaparat sa o incerc.In curand o sa va spun.Ceao.
Marina
Foarte bine arata televizorul vreau si eu sa-l fac ,dar te-as ruga sa-mi spui si mie pe ce dimensiune de tava ai copt (eu am tavi foarte mari tip cn30cm/85cm).
Anita, tava mea are 25/35 cm. As vrea si eu asa o tava mare ca a ta. :))
Hallo Miha1
Ma bucur ca ai incercat acesta prajitura si ti-a iesit „SUPR” frumoasa.
Ma mira faptul ca , ai primit si critici, pe baza cantitatilor la ingrediente.
Eu am preparat-o de 3 ori si de ficare data a iesti „perfect”.
Miha, as avea o rubaminte.Te-as ruga sa complectezi titlui retetei.
De ex.
PRAJITURA TELEVIZOR BY LAURA S.
Ca aici;
http://leckereien.blogspot.com/2008/08/prajitura-televizor-la-laura-s.html
unde este originalul si pe care doresc sa-l pastrez ca reteta proprie.
Iti multumesc pentru intelegere si pentru increderea de a fii incercat reteta!
Cu deosebit respect si prietenie
Laura S.
Multumesc Laura. 🙂
Am modificat link-ul. 😉
Liebe MIHA,ich danke Dir ganz herzlich für deine verständnis!
Ich wünsche Euch allen ein schönes,lange Wochenende!
LG
Laura S.
super reteta ,acum o fac sper sa-mi iasa [eu o aveam altfel]
blatul cu cacao a iesit bine ,probabil depinde si de oua ,daca sunt mai micute iese mai consistenta compozitia.
foarte buna prajitura…………va recomand si voua!
Elena, cum a iesit prajitura? Astept si parerea ta. 🙂
Multumesc Cristina!
am incercat si eu prajitura insa s-a intamplat ceva cu crema – a iesit prea lunga. eu cred ca trebuia sa folosesc unt adevarat nu margaria speciala pentru prajituri stiti voi de pe la ce firma. in rest gustul a fost super bun caci sotul a mincat 3/4 din ea in doar o zi si jumatate. pentru mine a fost o adevara surpriza sa o reusesc dupa catasrofele culinare de acu vreo 3-4 ani. sa fiti iubiti si nu renuntato sa gatiti si acasa intr-un mod mult mai sanatos decat orice restaurant.
Brulina, iti doresc cat mai multe succese in bucatarie de aici incolo. 🙂
Nu stiu sa-ti spun daca margarina a fost de vina, nu mai folosesc margarina de multa vreme si nu-i mai stiu „calitatile”. :))
Daca pana la urma finalul a fost unul fericit, asta e cel mai important.
O zi buna iti doresc!
Hallo Miha si Brulina1
Am primit si eu Comentariu acestei fretete si m-am gindit ca, avind putin exeperientA sa o imparatesc si altora.
MARGARINA – in general grasimile vegetale pentru creme Nu sint prea indicate deoarece se intimpla ceea ce ti-sa intimplat si tie.
UNTUL este de RECOMANDAT!
In aluaturi MARHARINA este perfecta.
Deci pe viitor, la creme NUMAI UNT!
Am patit si eu odata cu acesta reteta http://leckereien.blogspot.com/2009/04/prajitura-cu-crema-de-vanilie-si-banane.html si mi-am intret o fost vecina, de la care am si primit reteta si mi-a spus ca e de indicat in creme sa se foloseaca doar UNT.
Mult spor la bucatarie!
Cu prietenie si respect
Laura S.
Multumesc tare mult Laura de lamuriri!
Imbratisari cu drag!
Miha, hi!
Cu multa placere si scuze „inertia butonatului” 🙂
…ah…:-( „Ich bin eine Katastrophe”!
Nie Zeit richtig zu schreiben…
Wünsche dir,ein schönes Wochenende!
LG
Laura S.
de cand am vazut prajitura mi-a facut cu ochiul,acum o fac…sper sa iasa la fel de frumoasa ca a ta:)
citind mai sus comentariile vad ca unele au avut problema cu blaturile de cacao…si nu stiu de ce
daca respecti cantitatile iese perfect..exact ca o crema…
normal ca untul trebuie sa fie la temperatura camerei(nu inghetat)ca sa il poti bate bine si ca paletele de la mixer sa nu sara:))
revin cu impresi dupa ce o asamblez….
voi posta reteta si pe blogul meu..
te pup,Miha si tine-o tot asa
Michelle, cu siguranta va iesi mult mai frumoasa ca a mea, caci tu esti o maestra. Te pup si astept impresii. :*
eee,de unde atat ..eu inca sunt incepatoare…astept sa se raceasca siropul si trec la asamblare…
la crema ca sa nu se mai simta zaharul eu am facut asa:laptele ,zaharul si faina se amesteca si se pune la fiert cand s-a facut crema am adaugat untul si am luat de pe foc….omogenizezi bine si apoi lasi la racit
cand e rece adaugi arome…:)
O incepatoare priceputa. 😉 :*
De retinut ideea ta cu untul. Multumesc.
prajitura arata super o so incerc si eu sper sa imi easa orcum arata super
Am sa fac si eu prajitura asta maine arata si bine iar de buna nici nu ma indoiesc .Din cate retete am facut de la tine Miha toate au fost reusite .
Elena, tin pumnii sa iasa bine, desi nu ma indoiesc ca va iesi spectaculoasa. :*
Miha draga a iesit supeeeeer !!!!Am facut si Drobul de pui in bacon ,nu am cuvinte sa iti multumesc indeajuns .Te pup
Felicitari Elena, eram sigura ca-ti va iesi bine. 😉
Ma bucur la fel de mut ca tine pentru reusita. Pupici si multumesc! :*
Aiurea de tot reteta asta, ca de fapt multe altele …La prajitura televizor nu se insiropeaza nici o foaie dar crema se face cu lapte 500 ml care va fi suficienta si va topi si zaharul dar totodata inmoaie si foile. Nici in fotografie nu pot spune ca prajitura asta este reusita …are un strat subtire, subtire de crema..mai invatati dragelor !
Ti-am aprobat comentariul doar ca sa te citesti si poate asa sa-ti dai seama ca vorbesti prostii. A doua oara, fara sa ai si argumente la ceea ce spui nu iti voi mai aproba comentariul.
Aceasta prajitura am facut-o dupa reteta Laurei, n-am inventat-o eu si nu sunt singura din blogosfera care a incercat-o.
Crema este suficienta atat cat e, daca tie iti place cu mai multa crema poti face mai multa, care e problema? Verifica in reteta ta si vezi cam ce marime are prajitura de se face crema cu juma de litru de lapte.
Asa-i ca e tare usor sa vii si sa improsti cu noroi peste munca altora? Ce-ar fi sa ne arati creatiile tale, care banuiesc ca sunt perfecte? Noooo…e fain sa te ascunzi in anonimat.
O zi buna si numai bine.
Buna Miha!
Am citit si eu postarea „ANONIMULUI/-EI-????”
Ce sa zic…???!
CRITICA- este sanatoasa, nimic de zis, dar doar atunci cind se poate argumenta, in cazul acesta cu „dovezi”….
Asa ca , drag/-a „ANONIM”, lasa sa vorbeasca „muunca”….
Si-n in final, NU ESTE NIUMENEA OBLIGAT sa faca reteta de care NU crede ca este „in stare”….
MIHA-DANKE!!!
Lg,
Laura S.
am de gand sa o fac pentru colegele mele dar ma tem ca trebuie sa dublez sau sa triplez masurile pentru a fi o posibilitate de a ramne ceva dupa ce da sotu si printesita mea iama prin ele :)) arata superb si sunt convinsa ca e delicioasa la fel ca toate retetele pe care leam incercat de pe blogul tau.
E o prajitura tare buna, cu siguranta va trebui sa maresti cantitatile, daca ai 2 pofticiosi acasa. :))
Pupici!
Oooo. De cand nu mai e bunica nu am mai mincat televizor. Era prajitura mea preferata.
Ma bucur ca am gasit aici reteta. Am s-o fac si eu cit mai curind sa-mi amintesc de vremurile bune.
E minunata la gust.Doamnelor merita sa o incercati.
Multumesc Rodica!
Ma bucur ca am putut fi de folos! Pup!
Buna …, aveti dreptate …, de foarte multa vreme nu am mai savurat o prajitura cu crema din faina , lapte , zahar si unt … abia astept sa o gust …, multumesc pt aceasta reteta …, va pup si sarbatori fericite sa aveti , va doresc din toata inima
Sarbatori fericite si tie! Ma bucur ca am putut fi de ajutor.. 🙂
Buna …, aveti dreptate …, de foarte multa vreme nu am mai savurat o prajitura cu crema din faina , lapte , zahar si unt … abia astept sa o gust …, multumesc pt aceasta reteta …, va pup si sarbatori fericite sa aveti , va doresc din toata inima , cu prietenie Cerasela
prajitura e costisitoare ,dar merita din plin sa incercati
Orice prajitura elaborata necesita si ceva investitie, daca nu de bani, macar de timp si rabdare. :)) Si chiar si asa, cred eu ca tot nu se ajunge la pretul celor de cumparat. 😉
Multumesc, ma bucur ca ti-a placut!
Buna,Miha!!!Te-as ruga sa-mi spui cu ce gem as putea inlocui nu am de citrice…..vreau sa fac prajitura neaparat.Mii de pupici ,un an bun plin de impliniri si foarte multe postari.
Buna Felicia! Un an bun si tie, multumesc!
Poti inlocui cu gem de caise sau orice alt gem acrisor. 😉
Iti multumesc pentru raspuns,dar am fost harnica si am facut gemul de citrice deci am facut prajitura a iesit perfect fara nici un fel de probleme(asa cum sustin unele persoane) si este foarte buna si racoritoare.Multumim din suflet te pupam!!!!!!!!!!!!!
Wauuu… ce super Felicia draga! Ai facut si gem. Felicitari!
Ma bucur tare mult ca a iesit bine si ca va place! Pupici!
Buna Miha !Rasfoiam asa pe blogul tau si am gasit reteta asta ,pe care o am si eu de foarte multi ani dar a mea e alt fel .Foile se coc pe dosul tavii si este cu gem de caise acrisor in loc de gem de citrice si nu este insiropata dar cateo odata mai adaugam noi cate ceva in plus sau minus la cate o reteta dupa preferinta . Am mancat o data tot prajitura televizor dar avea :blat maro ,crema de vanilie. pandispan.iar crema de vanilie,blat de cacao si glazurat deasupra cu glazura de ciocolata .
A… si era foarte insiropat,cat despre cantitati daca nu ai cantar electronic cateodata dai gres ,asta din proprie experienta ,cat despre comentariile rautacioase………cateodata nu-ti iese din prima si renunti iar alta data, iti iese prima data apoi nu -ti mai iese apoi ,am patit si d-astea .Deci draga mea , pupici si padure fara uscatura…..nu cred ca ai vazut .o zi buna de la malul marii ,lenna
Lenna, stiu ca exista mai multe variante. Eu am facut varianta gasita la Laura, ca mi-a placut atunci, la momentul respectiv. Daca imi aduc aminte varianta Laurei era cu gem de caise, dar eu am inlocuit cu gem de citrice, ca de asta aveam atunci in casa si am zis eu ca e mai bun. :)) Chestie de gust, evident!
Cumnata mea are reteta cu foi care se coc pe fundul tavii, asa cum zici tu si cu ciocolata deasupra. Doar ca fara gem. Probabil si asta o fi o varianta adaptata la gustul personal.
Intr-o buna zi cand o sa-mi vina cheful de copt foi o voi incerca si pe aia.
Cat despre comentarii rautacioase… hmmm…m-am obisnuit. :)) Fiecare e liber sa-si exprime opinia, atata timp cat are argumente si o face civilizat.
Imbratisari si o duminica frumoasa iti doresc. :*
arata super am sa incerc si eu
Multumesc, ma bucur ca-ti place.
Sa ai spor!
PRAJITURA COPILARIEI MELE,CE FERICITI ERAM ATUNCI ………NU CA SI ACUM CU ATATEA GANDURI SI ATATA STRES ,MAMI SI AZI M AI FACE PRAJITURA AIA CAND VENIM ACASA DE SARBATORI,MULTE SALUTARI DE LA DANA AUSTRIA
Salutari si tie Dana!
Am ancercat retea a iesit super, trebuie sa respecti reteta si totul este ok.am pregatito pt. ziua sotului.multumesc pt. reteta
.
Multumesc, ma bucur ca a iesit bine si ca v-a placut!
Cele mai bune sunt clatitele:X:D
dr daca nu avem bicarbonat ce putem pune??
Buna.
Poti inlocui cu praf de copt, fara sa-l mai stingi cu zeama de lamaie.
Foarte bine arata televizorul vreau si eu sa-l fac
E o prajitura tare buna!
PREJITURA COPILARIEI,MELE CE FERICI ERAM ATUNCI …………..NU CA SI ACUM CU ATAEA GANDURI , SI CU ATA STRES. MAMI SI AZI AMI FACE PREJITURA CAND VIN ACASA, DE SARBATORI , MULTE SALUTARI ,DE LA ANGELA, DIN ITALIA.VA PUP.
Salutari si de la noi, Angela! 🙂
si eu fac ”tv” dar cu foi 2 este f bun
arata super…
multumesc 🙂
super reteta am doar 10 ani si mami a gatit tortul imi place la nebunie 🙂 🙂 I LIKE !!!!!!!!! este nr unu in lista mea
Ma bucur ca va place! 😉
Mie mi-a iesit si are un gust deosebit! I-am pus aroma de vanilie!
La foi,insa daca nu se foloseste unt cu 80 la suta grasime,pot iesi tari si tot la foi,eu nu am inceput cu faina ci cu :laptele,zaharul,cacaoa,ouale ,bicarbonatul si faina am ous cat se cere ,adica sa aiba o consistenta cat sa se poata intinde
Cui ii place mai multa crema,poate dubla cantitatile date de Miha (pentru crema)
Multumesc pentru reteta.A iesit delicioasa!
Am facut – o si eu dar mi-a iesit mult prea inalta si nu se taia bine