Cuib de viespi este genul de desert pe care ai mei il apreciaza foarte mult. Nu este greu de facut si le fac adesea, cu mici variatiuni. Si reteta simpla, doar cu scortisoara, este foarte buna. Aluatul este pufos si aromat, usor de lucrat cu el, foarte asemanator cu cel de cozonac. Un deliciu!
INGREDIENTE
- Aluat:
- ~520 g faina
- 7 g drojdie uscata
- 200 ml lapte
- 75 g unt
- 2-3 linguri ulei
- 100 g zahar
- 2 oua
- coaja de portocale
- 1/2 lingurita sare
- Umplutura:
- 200 g unt
- 150 g nuca macinata
- 100 g zahar
- 1 lingura scortisoara macinata
- Sirop:
- 100 ml lapte
- 50 g zahar
- 50 g miere
Mod de preparare Cuib de viespi:
Aluat:
Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de portocale, omogenizam.
Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, uleiul si ouale. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul
- Aluatul se poate prepara si la masina de paine sau la robot
- In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
- aluatul se poate aromatiza dupa gust cu ceea ce va place
Asamblare Cuib de viespi:
Aluatul se intinde sub forma de foaie, groasa de cca 0,5 cm. Se unge bine cu untul moale, lasat la temperatura camerei. Se presara nuca macinata, apoi zaharul brun si scortisoara macinata pe toata suprafata,
- cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce. Aproximativ 100 grame sunt suficiente
- puteti presara si un pliculet de zahar vanilat
- daca o sa considerati ca va este mai usor, puteti amesteca de la inceput untul cu nuca macinata si scortisoara, apoi intindeti crema obtinuta peste foaia de aluat
Aluatul se ruleaza strans, apoi se taie rulouri de cca 3 cm grosime.
Rulourile se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa putin la crescut, la temperatura camerei, cca 20 de minute.
- am folosit o forma mare, de cca 30 cm diametru
Rulourile se coc la foc mediu (sau 160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 45 de minute, pana sunt frumos rumenite.
Sirop:
Intre timp ne vom ocupa de sirop. Se infierbanta laptele intr-o craticioara, apoi se adauga zaharul si mierea. Se amesteca pana la omogenizare.
- puteti folosi doar zahar sau doar miere pentru a indulci siropul, dupa preferinta
Cu cca 10 minute inainte de a fi gata, se toarna deasupra siropul deasupra rulourilor si se dau din nou la cuptor pana sunt gata.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL