Reteta Prajitura cu nuca si crema de vanilie
Unul din pitici si-a dorit de Craciun o prajitura cu crema de vanilie, iar celalalt o prajitura cu nuca. Cum treburile au fost multe si timpul cam scurt… am facut o prajitura care sa imbine ambele gusturi 😉 Noua ne-a placut aceasta prajitura cu nuca si crema de vanilie, sper sa va placa si voua si sa o faceti pentru Revelion.
INGREDIENTE
- Pentru foi:
- 8 albusuri
- 200 g zahar
- 200 g nuca prajita si macinata
- 1/2 lingurita praf de copt
- 2 linguri faina
- esenta de vanilie
- Pentru crema de vanilie:
- 4 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- 150 g unt
- esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie:
Foi Prajitura cu nuca si crema de vanilie:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat amestecam faina cu praful de copt si nuca macinata. Incorporam amestecul in bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se imparte in 2 parti. Se pune fiecare parte in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand foile sunt gata se pun pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartie de copt. Aceasta o vom scoate in momentul asamblarii.
- Atentie! Timpul de coacere poate diferi in functie de cuptorul fiecaruia. Foaia de prajitura va fi gata in momentul in care atunci cand atingi suprafata acesteia cu degetul nu este lipicioasa.
- Foaia este moale atunci cand o scoateti din cuptor. Nu incercati sa scoateti hartia de copt pentru ca nu veti reusi. 😀 Lasati sa se raceasca foarte bine, foaia se va intari si cu atentie si grija scoateti hartia de copt.
Crema de vanilie – reteta de baza AICI
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
In budinca racita incorporam untul batut, adaugand cate o lingura si amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
- Am mai spus in cateva randuri, dar repet… noua nu ne plac prajiturile foarte dulci, care sa „zgaraie” pe gat. Gustati! Si daca o sa mai considerati necesar adaugati zahar dupa gust!
Taiem cele 2 blaturi in 2 parti, pe lungime, obtinand astfel 4 fasii de blat. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre blaturi.
Invelim prajitura in folie si dam la rece pentru cateva ore (eu am lasat peste noapte), apoi portionam dupa dorinta.
27 comentarii
O prajitura nemaipomenit de buna. Ador combinatia de nuca cu crema de vanilie!
multumesc Rocsi! >:D<
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , ce-mi faci tu mie mai Miha in ajun de ANUL DOMNULUI :d … Cred ca-i divina , asa-i ?
LA MULTI ANI , fata draga si harnica ! Sa fiti sanatosi si fericiti , iar anul ce vine sa va implineasca toate dorintele .
Multumim frumos draga Diana! Toate cele bune si voua in anul ce vine! >:D<
Si eu va multumesc din suflet !
Hai , sa ne intalnim cu bine si anul viitor .
Servesc o prajiturica buna, dar vreau sa va urez draga Miha Un An Nou fericit, cu multa sanatate si plin de bucurii. Va imbratisez cu drag.
La multi ani si un An Nou cat mai bun Maria! >:D<
LA MULTI ANI Miha ! Multa sanatate si numai bucurii !
La multi ani! Am facut prajitura ca si tort pentru noaptea de Revelion. A fost un succes maxim. Am pus totusi mai putin zahar in crema. Are un gust usor si racoritor. O sa il repet de sf ion si de data asta, in crema, o sa pun mascarpone in loc de unt. 🙂
Foarte bună ideea! Mulțumesc!
ce dimensiune are tava?
am folosit tava de la aragaz, cea din dotarea standard
30 /35 are tava?
40/28 cm
cred ca este delicioasa ,abia astept sa o prepar familiei mele
Reteta eronata… De4 galbenuse ai uitat? Crezi ca doar 4linguri de zahăr ajunge la crema??? Pacat…
Reteta este exact cum este scrisa. Se folosesc 8 albusuri si 4 galbenusuri, cele 4 albusuri sunt ramase de la alte preparate.
4 linguri de zahar inseamna 100 grame, poate chiar mai mult daca le pui cu varf, plus inca 200 grame de la foi, cred ca e suficient pentru o prajitura si pentru restul ingredientelor folosite.
am sa fac aceasta prajitura sa vedem daca merita incercata .
Doamna Zina,poti sa Te adresezi si mai politicos daca doresti atit de mult sa reply la aceasta reteta pe care o persoana s a straduit sa o imparta cu cei care sint interesati, reteta e perfecta asa cum a fost scrisa ,restul de galbenusuri faci mayoneza,nu?
Foare bună a ieșit!! Mulțumesc pentru reteta minunata! <3 🙂
ma bucur ca ti-a placut! 😉
Mulțumim pentru reteta Miha
cu placere 🙂 Si eu multumesc
Buna Miha,
Voi incerca aceasta prajitura acum de Paste,insa am o intrebare : pot face foile cu 1-2 zile inainte?se pastreaza bine?multumesc anticipat pt raspuns si o sa va spun vineri cum mi-a iesit 😀
Da, poti face foile cu o zi sau doua mai devreme, dar sa le pastrezi intr-un loc uscat si cu hartie de copt intre ele 😉
Buna, Miha! Am vrut sa intreb, foile sunt niste foi fragede, moi? Eu as putea sa le fac cu vreo doua zile inainte de a face crema… Multumesc!
Le poti face mai devreme, dar sa le pastrezi undeva la loc uscat si neaparat cu hartie de copt intre ele