Prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni

de Miha
433 vizualizări
Prajitura cu mascarpone si capsuni

M-am trezit intr-o buna dimineata cu gandul la niste capsuni mari si frumoase, intocmai ca cele de care-mi povestea prietena mea ca le-a vazut in piata. Ori n-am nimerit eu piata potrivita ori au dat navala pofticiosii ca nici urma n-am gasit :))) Asa ca, m-am infipt in primul borcan cu gem de capsuni ce l-am gasit si pana am ajuns acasa am si incropit in gand :)) prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni 😉

Stiu, coptul de foi pentru o prajitura de casa poate fi descurajant, chiar si pentru mine :)) Dar am gasit varianta ideala de a injumatati timpul de preparare

Prajitura cu mascarpone si capsuni

Prajitura cu gem de capsuni si crema de ciocolata alba cu mascarpone

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 8 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • Pentru crema:
  • 100 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 125 g mascarpone
  • esenta de vanilie
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1-2 intaritor de frisca
  • gem de capsuni

Mod de preparare Prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni:

Foi:

Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si coaja de lamaie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Scoatem foile din tava, le punem pe un gratar si le lasam la racit cu tot cu hartia de copt.

Crema de ciocolata cu mascarpone:

Ciocolata rupta bucatele o topim cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca. Tinem vasul pe foc mic amestecand continuu, fara sa dam in clocot. Dam deoparte lasam sa se racoreasca apoi dam vasul la congelator pentru cca o ora, pana crema se raceste foarte bine.

Mixam crema de ciocolata pana incepe sa prinda consistenta apoi adaugam mascarponele. Mixam pana la omogenizare.

Separat mixam smantana pentru frisca ramasa. Cand devine pufoasa adaugam zaharul pudra si intaritorul de frisca si mixam pana devine ferma. Atentie totusi sa nu o facem unt! :)))

In crema de ciocolata alba cu mascarpone incorporam frisca batuta.

  • Mie nu prea mi-a placut consistenta, asa ca am mai adaugat un intaritor de frisca. Daca voua va iese crema bine, cat sa stea bine pe blat, fara sa curga nu e necesar sa-l puneti si pe al doilea

Desprindem usor hartia de copt de pe foile de prajitura. Suprapunem cele doua foi si le taiem in 2 parti, obtinand astfel 4 foi de prajitura.

Crema o impartim in 3 parti si repartizam intre blaturi. Blatul din mijloc il vom unge cu un strat generos de gem de capsuni. Prajitura asamblata se da la rece pentru macar o ora 😉 dupa care se portioneaza

Pofta buna! 😉

Prajitura cu gem de capsuni si crema de ciocolata

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

poate vă plac și rețetele

25 comentarii

alina 24 martie 2015 - 21:34

facem 2 foi si le taiem in 2 ca sa iasa 4 ???

Răspuns
Miha 24 martie 2015 - 22:12

da, exact asa 🙂

Răspuns
Irina 30 martie 2015 - 7:15

Delicios si foarte usoara. Multumesc poentru reteta.

Răspuns
Miha 30 martie 2015 - 8:37

si eu multumesc.
Ma bucur ca ti-a placut 🙂

Răspuns
Irina 7 iunie 2015 - 7:35

Un deliciu aceasta prajitura, as dori sa o pregatesc ca tort,la o tava cu diametrul de 25 cm ce cantități ar trebui sa folosesc pentru blat și pentru crema? Pentru ornat ce recomandati? Va mulțumesc pentru delicioasele prăjituri pe care le pregatesc cu mult drag mulțumită dumneavoastra!

Răspuns
Miha 7 iunie 2015 - 16:35

Buna ziua Irina
Pentru un tort de 25 cm eu as face un blat din 6-7 oua. Crema cred ca e suficienta din aceste cantitati. Pentru ornat recomand crema de aici: https://www.dulciurifeldefel.ro/chec-cu-crema-mascarpone-si-capsuni/

Răspuns
Irina 7 iunie 2015 - 20:07

Mulțumesc frumos!

Răspuns
Irina 11 iunie 2015 - 5:42

Bună ziua,

mâine trebuie sa pregătesc tortul și vreau sa va întreb dacă ar trebui sa insiropez
blatul și ce sirop recomandati? Sa fie și mai greu am văzut tortul cu jeleu de zmeura, ce îmi recomandati? Mulțumesc și nu ar fi fost așa de complicat dacă nu era pentru ziua unei prietene dragi.

Răspuns
Miha 11 iunie 2015 - 8:34

Buna dimineata Irina
Foile sunt subtiri si se mai inmoaie de la crema. Daca faci blat de tort s-ar putea ca foile sa pui si sirop, nu foarte mult si in crema as adauga gelatina.
Tortul cu jeleu de zmeura este foarte bun, cu foarte mici diferente fata de prajitura asta si alegerea nu o poti face decat tu in functie de preferinta ta si a prietenei tale 😉

Răspuns
Irina 14 septembrie 2015 - 22:26

Dacă dublez cantitățile credeți ca pot coace doar un singur blat pe care o sa-l pot tăia în 4 foi?

Răspuns
Miha 14 septembrie 2015 - 22:28

depinde de dimensiunea tavii

Răspuns
Irina 14 septembrie 2015 - 22:33

30×40 cm

Răspuns
Miha 14 septembrie 2015 - 22:38

Eu as incerca cu 12 oua…
Trebuie sa ai in vedere ca un blat din atatea oua nu se face usor si tava sa fie destul de inalta

Răspuns
Irina 14 septembrie 2015 - 23:24

am incercat un blat apropiat de acesta din 10 oua si nu am putut sa-l tai decat in 3 ….daca coc foi separate crede-ti ca din 3 oua foaia o sa fie destul de inalta? va multumes tare mult

Răspuns
Miha 15 septembrie 2015 - 7:53

eu asa as face, foi separate, din cate 3-4 oua 😉

Răspuns
Irina 16 septembrie 2015 - 3:50

Așa am fac.Mulțumesc din suflet!

Răspuns
Miha 16 septembrie 2015 - 13:38

Cu drag!
Si eu multumesc!

Răspuns
Irina 21 septembrie 2015 - 6:21

Am copt 4 foi din 4 oua, am dublat cantitățile pt crema și a ieșit o prajitura inalta,pufoasa sI foarte buna.20 de persoane au devorat-o!Mulțumesc încă o data pt reteta ajutor și pt laudele pe care le-am primit!

Răspuns
ciolacu cornelia 12 decembrie 2015 - 20:11

deci…..pt a coace 4 foi consistente care sa ne ajute sa asamblam prajitura in bune conditii fara a avea probleme cite oua tb sa folosim?……4 la fiecare foaie?……4 la 2 foi?

Răspuns
Miha 12 decembrie 2015 - 20:24

4 oua pentru o foaie de 40/28 cm

Răspuns
ciolacu cornelia 15 decembrie 2015 - 21:02

multumesc frumos pt raspuns….va mai asteptam cu alte retete de prajituri si torturi deosebite……

Răspuns
Miha 16 decembrie 2015 - 10:30

si eu te mai astept.
Multumesc.

Răspuns
ciolacu cornelia 17 decembrie 2015 - 20:59

sunt convinsa ca aveti o multime de retete de prajituri si torturi pt toate virstele……gusturile…..si mai ales pt toate femeiele ce au sau nu o pasiune pt bucatarie……….mie personal mi-ar placea sa gasesc cit se poate de des asemenea retete insotite de sfaturi utile de la dv……

Răspuns
Miha 18 decembrie 2015 - 11:49

multumesc 🙂

Răspuns
ciolacu cornelia 19 decembrie 2015 - 20:26

buna seara…..dati-mi voie sa va scriu ca tocmai am facut aceasta prajitura cu precizarea ca foile le-am cumparat din comert din cauza lipse de timp( aintervenit ceva neprevazut si am vrut sa incerc aceasta prajitura)…….este absolut delicioasa…..una dintre cele mai fine si gustoase preajituri…….merita incercata….de sarbatori v-eti face senzatie cu ea…..

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: