A iesit tare buna aceasta prajitura cu crema de nuca si ciocolata. Nu este o prajitura sofisticata, dar este foarte gustoasa. Blat pufos de pandispan, aromat cu vanilie si coaja de portocale, crema de nuca si glazura de ciocolata, va asigur ca n-o sa va para rau daca o incercati.

INGREDIENTE
- Blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- coaja de portocale si esenta de vanilie
- Crema de nuca:
- 150 g nuca macinata
- 150 ml lapte
- 1 lingura amidon
- 100 g zahar
- 200 g unt
- esenta de vanilie
- Glazura de ciocolata:
- 100 g ciocolata (52% cacao)
- lapte, cat sa ajunga la consistenta dorita
Mod de preparare Prajitura cu crema de nuca si ciocolata:
Blat de pandispan:
Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune foarte putina sare, esenta de vanilie si coaja de portocale si se amesteca bine.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea densa si lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Adaugam emulsia de galbenusuri si amestecam usor. Daca aveti un mixer care isi micsoreaza vizibil viteza, la cea mai mica treapta se invarte foarte usor, il folositi pe acesta. Daca nu, folositi spatula.
Peste aceasta compozitie se cerne faina. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Vom folosi miscari ample si usoare, astfel incat sa nu scoatem aerul din compozitie, care la final va trebui sa fie ca o spuma.
Compozitia se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute, pana blatul trece testul cu scobitoarea
- in cazul in care va doriti un blat mai inalt puteti folosi 1-2 oua in plus
- nu e gresit nici daca adaugati putin praf de copt, in cazul in care nu sunteti siguri ca ati batut foarte bine albusurile
Blatul copt se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.
Crema de nuca:
Intr-o cratita se amesteca nuca macinata, zaharul si amidonul. Se toarna laptele putin cate putin si se amesteca. Punem cratita pe foc mediu spre mic si amestecand continuu se fierbe compozitia pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, pana ajunge la temperatura camerei.
- pentru un gust mai bun si mai intens puteti praji putin nuca inainte de a o macina
Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza pana devine cremos. Se adauga cate 1-2 linguri din crema de nuca, mixand scurt dupa fiecare transa. La sfarsit, aromam crema cu vanilie sau rom, dupa gust.
- la orice crema de unt exista riscul ca aceasta sa se taie. Daca se intampla asta, o incalziti usor pe foc, apoi o mixati din nou pana la omonenizare
Glazura de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele, peste care am pus putin lapte, se topeste intr-o craticioara, la foc mic. Amestecand continuu, adaugam lapte, putin cate putin, pana glazura ajunge la consistenta dorita.
Asamblare Prajitura cu crema de nuca si ciocolata:
Scoatem hartia de copt de pe blatul bine racit. Intindem crema in strat uniform si glazuram cu ciocolata. Se da la rece pana crema se intareste si prajitura poate fi portionata.
- fiind o crema cu unt, aceasta se intareste la rece. De aceea, ar fi de preferat ca inainte de servire sa stea 10-15 minute la temperatura camerei
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Va astept si pe pagina de Facebook DULCIURI FEL DE FEL