Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de cafea si ciocolata

Prajitura cu crema de cafea si ciocolata
loading...

Desi in marea majoritate a timpului fac retete de prajituri sau dulciuri din care sa poata manca si copiii, iata ca de data asta am facut o prajitura de casa doar asa pentru sufletul meu: prajitura cu crema de cafea si ciocolata. Blat pufos cu nuca, crema de unt cu cafea si putina ciocolata 😉 Deloc greu de facut si atat de buna!

Ingrediente:

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri nuca macinata
  • 2-3 picaturi esenta de migdale
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de cafea:
  • 150 g unt
  • 100 g zahar (pudra)
  • 3 galbenusuri
  • 1 lingura ness
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata (54% cacao)
  • lapte, atat cat glazura sa ajunga la consistenta dorita

Mod de preparare Prajitura cu crema de cafea si ciocolata:

Blat cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Amestecam galbenusurile cu uleiul si esentele si turnam peste bezea. Mixam usor, la viteza cea mai mica a mixerului, pana la omogenizare. Adaugam nuca macinata si faina si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25  de minute, pana blatul se rumeneste usor si este ferm la atingere. Se pune la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul. Punem vasul pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia de oua se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. Adaugam ness-ul dizolvat cu foarte putina apa calda si omogenizam. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema racita punem untul moale (lasat la temperatura camerei) si mixam energic pana la omogenizare.

  • Crema are tendinta sa se „taie”. Daca se intampla acest lucru puneti din nou cratita pe baia de abur si amestecati bine. Crema se va repara imediat 😉

Punem crema peste blat si dam la rece pana preparam glazura de ciocolata.

Ciocolata rupta bucatele o topim pe baie de aburi sau la microunde. Adaugam lapte, putin cate putin, pana glazura ajunge la consistenta dorita. Turnam peste crema de cafea si nivelam.

Prajitura cu crema de cafea si ciocolata se da la rece pana la momentul servirii.

  • fiind o crema pe baza de unt se va intari destul de mult la frigider, de aceea ar fi de preferat sa o lasati putin la temperatura camerei inainte de servire

Pofta buna! 😉

Prajitura cu cafea si ciocolata

RETETA IN IMAGINI

In loc de glazura de ciocolata puteti face krantz, este delicios! 😉

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Daniela says:

    Este fără praf de copt?

    • Da, blatul iese pufos si fara praf de copt daca albusurile sunt batute foarte bine, apoi restul ingredientelor incorporate corect, astfel incat compozitia sa nu se lase.
      Daca vrei, poti pune un varf de lingurita, nu e gresit 🙂

  2. Andreea Bagaian says:

    Va rog, imi puteti spune: oare pot sa fac blatul cu 2-3 zile inainte de a face crema si a definitiva prajitura? Multumesc.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura Musuroi de cartita

Prajitura Musuroi de cartita

Povestea pentru aceasta prajitura Musuroi de cartita incepe cam asa: -Stii ce n-am mancat niciodata? -Ce? -Un Musuroi de cartita, de ala mare si cremos 🙂 -Interesant, nici eu n-am facut niciodata :))) Blat de cacao, o crema delicioasa cu mascarpone si cateva banane… si in cateva ore prajitura era […]

Savarine cu ciocolata

Savarine cu ciocolata

Atunci cand mi-am achizitionat minunatele forme de silicon pentru savarine am stiut ca reteta de savarine cu ciocolata de la Laura le va face inaugurarea 🙂 Banuiam ca sunt bune, dar banuiala mea n-a fost nici macar pe aproape… sunt grozave! Sa mananci 4-5 savarine cu ciocolata, una dupa alta […]

Pasca fara aluat

Pasca fara aluat

Vorbeam zilele trecute cu o prietena si din una in alta am ajuns si la ce meniu de Paste avem fiecare. Mi-a spus atunci ca vrea sa faca o pasca fara aluat, dar cum nu a gasit la mine cauta ea una pe net. Dar la prajitura cu branza te-ai […]

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe este acea prajitura de casa pe care mai toti ar trebui sa o avem pusa deoparte in caietul cu retete. Este practica si destul de ieftina, se face repede si se mananca si mai repede… 🙂 O reteta simpla, de mare ajutor atunci cand vrei ceva […]