Prajitura cu ciocolata si frisca

de Miha
343 vizualizări
prajitura cu ciocolata ornata cu frisca

Hristos a inviat si bine v-am regasit! Sper ca sunteti bine cu totii, ca ati petrecut Pastele in liniste si armonie.

Pentru aceste sarbatori n-am facut experiente noi, am facut doar cateva retete ce stiam ca au avut succes in anii din urma. M-am axat in principal pe aperitive si la desert desi aveam o lista frumusica cu retete de prajituri, n-am facut decat cozonac si pasca. Astfel ca abia asteptam sa se termine cu sarbatorile sa pot face o prajitura cu ciocolata, pufoasa si cremoasa. :))

prajitura cu ciocolata si frisca

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 100 g pesmet de biscuit
  • 1/2 pahar de apa
  • Pentru crema:
  • 150 g ciolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca/ frisca lichida
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca/ frisca lichida
  • 1 zahar vanilat
  • 1 intaritor de frisca

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si frisca:

Blat:

Intr-un vas ce-l vom pune pe foc amestecam nuca si zaharul. Turnam apa si omogenizam. Punem la foc mic si amestecand continuu fierbem compozitia pana scade toata apa. Dam deoparte, adaugam cacaoa amestecata cu pesmetul de biscuiti, omogenizam si lasam la racit.

Dupa ce compozitia s-a racit adaugam cate un galbenus amestecand bine dupa fiecare. Compozitia este destul de vartoasa, dar o sa capete consistenta potrivita, pufoasa si aerata, dupa ce vom incorpora in 2-3 reprize albusurile batute spuma tare cu un praf de sare.

Turnam compozitia pentru blat intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru vreo 40 de minute. Blatul va trebui sa fie moale, dar ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna frisca lichida si se pune la foc mic pana compozitia ajunge la punctul de fierbere. Se da deoparte, se omogenizeaza si se da la rece pentru vreo 2-3 ore sau injumatatiti timpul punand la congelator. Dupa racire crema se mixeaza pana devine pufoasa si se intareste.

Punem crema peste blatul racit, apoi cu un cutit bine ascutit portionam in patrate potrivite ca marime.

felii de prajitura cu ciocolata

Fiecare patratel de prajitura cu ciocolata se orneaza cu frisca batuta.

O prajitura cu ciocolata si frisca delicioasa, cu un blat pufos ce nu necesita insiropare, care sper sa va placa si voua atat cat ne-a placut si noua. 🙂

prajitura cu ciocolata ornata cu frisca

poate vă plac și rețetele

18 comentarii

Paula Gafitescu 8 mai 2013 - 13:02

Eu deja salivez….cum sa nu-mi placa asa ceva? 😀

Răspuns
Miha 9 mai 2013 - 11:24

Multumesc Paula, esti o draguta careia ii place ciocolata 😉 :)))

Răspuns
oana ciurea 8 mai 2013 - 14:09

Suna foarte bine, chiar daca inca mai am din pasca cu ciocolata facuta dupa reteta ta !

Răspuns
Miha 9 mai 2013 - 11:25

Multumesc Oana.
Sper ca ti-a placut pasca cu ciocolata >:D<

Răspuns
Laura Nechita 8 mai 2013 - 17:33

nu vad bine! e si ciocolata pe acolo? :))
arata extraordinar 😉

Răspuns
Miha 9 mai 2013 - 11:26

Nuuuuu…e doar iluzie optica! :))))

Multumesc Laura! :*

Răspuns
jose manuel 8 mai 2013 - 18:34

Que maravilla.

Saludos

Răspuns
Miha 9 mai 2013 - 11:27

Saludos, Jose Manuel! >:D<

Răspuns
Haplea 8 mai 2013 - 21:46

Ce bunatate de prajitura!Big LIKE!

Răspuns
Miha 9 mai 2013 - 11:28

Multumesc frumos! >:D<

Răspuns
Sara & Miki 8 mai 2013 - 21:50

Adevarat a inviat! Arata senzational!

Răspuns
Miha 9 mai 2013 - 11:28

Multumesc frumos Sara! >:D<

Răspuns
aurelia 8 mai 2013 - 22:57

maaai mihaela, te rog frumos lumineaza ma, de ce nu e nevoie de praf de copt in prajitura, ca vad in foto ce frumos e crescuta de la copt.
evident ca nu trebuie sa te superi ca intreb, ca asta e, nu stiu, n am experienta, si am mai observat ca si prajitura boema nu are praf de copt in compozitie care si ea se pune la foc mai intai, in fine, sunt nedumerita amorasule.
multumesc

Răspuns
Miha 9 mai 2013 - 11:32

Nu ma supar, Doamne fereste.
La acest blat nu trebuie nici faina si nici praf de copt. Blatul e pufos de la albusurile batute bine bine si banuiesc ca biscuitii aia au ceva agent de crestere in compozitie. N-as putea sa-ti explic mai bine reactiile ce au loc acolo, chimia e o materie care ma depaseste :))))
In principiu, orice blat de pandispan iese foarte bine si fara praf de copt daca albusurile sunt batute foarte bine si amestecate corect in compozitie. 😉

Răspuns
Angi 10 mai 2013 - 9:51

Adevarat a Inviat si bine ai revenit printre noi! 🙂
Foarte buna prajiturica ne-ai adus 😉
Weekend placut, pupici!

Răspuns
Adina 10 mai 2013 - 11:41

Ce mult imi place!:)
Te pupic!

Răspuns
Rocsy Ciobanu 10 mai 2013 - 11:46

Adevarat a inviat..Nu am facut nici eu decat pasca si cozonac de sarbatori, asa ca poti sa imi dai o prajiturica!

Răspuns
Alina Vicu 10 mai 2013 - 13:38

Pfoai, cum arata! Ma torturezi grozav! Eu n-am facut nimic ciocolatos de-o bucata de vreme, iar prajitura ta ma ispiteste teribil!

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: