Reteta Pasca cu ciocolata
O reteta de pasca umpluta cu ciocolata pe care o fac in fiecare an si care intotdeauna a fost apreciata.
INGREDIENTE
- * 300 g aluat de cozonac (varianta 1 si varianta 2)
- * Umplutura:
- * 150 g cacao neagra
- * 150 g zahar (poti pune mai mult daca preferi mai dulce)
- * 30 g amidon
- * 8 galbenusuri
- * esenta de vanilie
- * 30 ml lapte (in functie de tipul de cacao folosit s-ar putea sa intre putin mai mult)
- * 200 g unt
- * 3 linguri (pline ochi) smantana groasa
Mod de preparare Pasca umpluta cu ciocolata:
Pentru baza se foloseste aluat de cozonac, pe care il preparati dupa reteta voastra preferata.
Pentru umplutaura de pasca galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga cacaoa, laptele si amidonul, se amesteca bine. Dupa ce s-a omogenizat totul se pune vasul la foc mic (sau la baine marine, e mai sigur sa nu se arda) si se amesteca incontinuu pana incepe sa se ingroase. Se lasa putin la racit, apoi se adauga untul moale si smantana.
Intr-o tava detasabila (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt se intinde aluatul de cozonac, ridicand putin si pe peretii formei, formand o bordura. Se toarna umplutura, apoi se da la cuptor la foc mediu, timp de 1 ora, pana umplutura incepe sa capete consistenta.
Se lasa la racit in forma, se scoate inelul detasabil si se pune pe un platou. Pasca cu ciocolata se orneaza dupa preferinta, eu am ales niste bomboane Raffaello facute in casa. Nu este absolut necesar sa o ornatu, se poate lasa asa cum este.
38 comentarii
Miha m-ai omoerat cu pasca asta.Caut de 2 ani reteta si nimeni n-o stia.Am mancat de la o moldoveanca :-)) o pasca ca asta si am innebunit de placere.Mai este una si cu fructe cumva la fel de buna.
In alta ordine de idei ai un premiu pe blogul meu.pupici
Imi place, cam asa trebuie sa fie o pasca adevarata, cu multa, multa crema 😉
Ai un premiu de la mine! pup!
vai cum arata!!!!super!
delicios arata! oare si mie o sa-mi iasa la fel?
După reteta asta nu iese cu siguranță. Îți spun ca sa nu te apuci si sa strici amar de ingrediente…..
Poate între timp o corecteaza cineva. (30 nu este egal 300)
Poate chiar mai frumoasa. 😉
Miha felicitari inca odata pt premiu….si eu iti ofer doua premii frumoase pe blogul meu.
Diana, multumesc. Voi trece negresit!
Felicitari si tie, te pup!
Retete nu este corecta!!! E ușor sa apreciezi pozele unei prajituri ….. Dar când ajungi sa torni in vas si vezi ca nu se leagă !!! Scrie 30 ml lapte când de fapt ca sa iasă ceva ar trebui cam 300 ml ( ca sa înceapă cu 3).
Si e amara!!! Trebuie mult mai mult zahăr….
Așa se întâmpla când dai copy-paste
Ce nu se leaga Roxana? Nu inteleg… compozitia nu se leaga cu 30 ml de lapte dar se leaga cu 300?
Cat priveste cantitatea de zahar, daca tu o vrei mai dulce poti pune mai mult zahar, ca nu e nici o problema. Pentru gustul nostru a fost foarte buna asa, avand in vedere ca aceasta crema se combina cu un blat dulce de cozonac.
Si dau copy/paste la ce? Daca iti face impresia cumva blogul asta ca e creat cu copy/paste imi pare rau. Dar daca ai nelamuriri cel mai corect e sa ceri explicatii inainte. Face mai bine si la bugetul familiei, ca nu strici ingredientele si face bine si la…ten, ca nu faci riduri enervandu-te.
Iti doresc numai bine si un Paste fericit!
Nu prea se leaga lucrurile… 8 galbenusuri frecate pana se fac crema, (adică consistente) peste care sa adaugi 150 gr cacao si aproximativ 3 linguri de lapte cum spui tu (30 ml) iese un „Bolovan” in care nici mixerul nu mai intra.
Cum sa mai pui așa ceva pe foc sa se ingroasr?
Ești tu sigura ca ai făcut reteta asta așa cu 3 linguri de lapte? Si se leagă… Mă indoiesc….
Banuiala mea e ca a fost copiate greșit si ca e vorba de 300 ml … Așa am dres-o eu … Ca sa iasă ceva. Si când toate bune si frumoase, se subtiase pasca, e amara!!! Nu mănâncă nimeni pasca AMARA de paste, indiferent de gusturi.
Este normal sa te enervezi când găsește pe un blog, unde intri cu încredere, o reteta fără poze cu pași de execuție, doar cu poza produsului final, care nu iese… Nu înseamnă ca e copiata greșit !!
Roxana, pentru azi aveam programate alte trebuiri, dar uite ca m-am apucat sa fac pasca, special pentru tine. Chiar nu aveam nevoie de desert azi, dar dupa cate vad e musai sa-ti arat ca gresesti. Indata o sa descarc si pozele. Deci:
1. crema de galbenusuri intr-adevar se ingroasa foarte tare dupa ce adaugi cacaoa si amidonul, dar ea se „desface” in momentul in care adaugi laptele. Am specificat in reteta ca e posibil sa intre mai mult de 30 ml, in functie de tipul de cacao. Eu acum am pus 50 ml, ar fi mers si 40 dar mi-era lene sa mai caut paharul gradat mai mic decat asta. :))
2. Crema asta cand o pui pe foc, la baine-marie, se inmoaie. Zaharul ala se topeste si inmoaie compozitia. O fierbi pana se infierbanta si galbenusurile alea isi „fac treaba” si crema incepe sa se ingroase, adica sa poti face valuri cu lingura prin crema. Na, mai artistic de-atat nu stiu cum sa ma exprim. :))
3. In momentul in care pui untul si smantana compozitia devine moale de-a binelea, nu inteleg cum la tine a fost beton.
4. Din punctul meu de vedere pasca nu este amara. Are un gust intens de cacao, dar NU este amara. 150 g de zahar intr-o prajitura, plus ce zahar mai este in blat, este suficient. Din punctul meu de vedere, asa cum am zis. Sunt prajituri care au in compozitie si 4-500 g de zahar, banuiesc ca alea se apropie de gustul tau, nu stiu ce sa zic. Pune mai mult data viitoare, gusta compozitia inainte de a finaliza, intreaba autorul retetei daca ai nelamuriri si vei evita o situatie stresanta de ambele parti, trebuie sa recunosc 😀
Roxanaaaaaaaaaaaa , daca si Miha face copy paste , esti de tot plansul :((
Fa tu intai pasca asta cu ingredientele scrise mai sus si după asta da.ti cu părerea despre cine e de plâns si cine nu!
Ai sa plângi cu mine, (când te vei uita in cratita) după 8 oua si un pachet de unt. Ca sa nu mai vorbim de timp, nervi, ten… cu 2 zile înainte de Paște
Roxana, am pus pozele din timpul prepararii. Ceva nu s-a legat acolo la tine in bucatarie, dar nu din vina mea.
Eu am folosit cacao dr. Outker. După ce am bătut bine galbenusurile, pana au devenit cremoase, si am adăugat cacaoa sa întărit f f f tare. Am adăugat 30 de lapte dar nu au imbunatatit cu nimic situația. Am adăugat in continuare câtă puțin …pana am ajuns la 300 ml, si a devenit iar cremoasa compozitia. Am scăzut.o pe foc pana s.a ingroasat suficient. Am dres.o între.un final cumva si a ieșit ceva..ca nu sunt ultima gasca care s.a emotionat cand a spart 8 oua fierte între.un castron pt prima oară.
Compozitia pe care o aveam eu in vas nu avea cum sa iasă pasca cu 30-40 gr de lapte……
Roxana, daca nici pozele pe care le-am pus acum nu te-au convins inseamna ca prea mai avem ce sa ne spunem. Asta e, mai mult de atat nu am ce face.
Poate-ai fost prea stresata de marea sarbatoare , sau ceva …
Eu cred ca Roxana a fiert cele 8 galbenusuri si abia apoi le-a mixat. Nu vad cum altfel s-ar explica faptul ca ei i-au iesit „consistente” si „un bolovan in care nici mixerul nu mai intra” 🙂 inca inainte de a le pune pe foc!
Daca le amesteca crude ar fi trebuit sa-i iasa o crema fluida.
Reteta e f buna insa, din nefericire, pe cei care nu am nici un minim de cunostinte intr-ale gatitului nici para malaiata nu-i poate ajuta.
Ți.a ieșit tie vreo data din galbenusuri fierte frecate cu zahăr „crema consistenta” așa cum m.am exprimat eu?
Crema fluida înseamnă sa curga ( ca așa scrie in DEX) . Tu când freci galbenusuri crude cu zahăr curg? Ca mie nu.. Asa cat ma pricep eu la bucatarie. Se chiama o crema consistenta.
Eu cred ca e greu cu înțelesul limbii romane!! Si e mai ușor cu MISTOCARELA
„Eu cred…..ca.i grele cu cuvintele astea”
Crema fluida înseamnă sa curga….dacă tie galbenusurile frecate cu zahăr îți curg mai bine le.ai fierbe înainte.. si ti.ar iesi o crema numai buna….. poate așa ai învață înțelesul cuvintelor in limba româna.
M.am exprimat corect : crema consistenta!!
” Eu cred ….ca.i grele cu limba româna”
Crema fluida înseamnă sa curga!! Daca tie galbenusurile frecate cu zahăr îți curg mai bine le.ai fierbe înainte si sigur ți.ar ieși o crema buna.
M.am exprimat corect: crema consistenta!
Cum ți.ai dat seama ca reteta e buna? Îs pozele frumoase, nu? Pune.o in cratita si după aștept o părere obiectiva, cu argumente nu cu mistocareala!
Îmi cer scuze ca s.a denaturat subiectul si ca am ajuns sa discutam cat de „fierte erau ouăle consistente.”
Mihaela L.
” Eu cred ….ca.i grele cu limba româna”
Crema fluida înseamnă sa curga!! Daca tie galbenusurile frecate cu zahăr îți curg mai bine le.ai fierbe înainte si sigur ți.ar ieși o crema buna.
M.am exprimat corect: crema consistenta!
Cum ți.ai dat seama ca reteta e buna? Îs pozele frumoase, nu? Pune.o in cratita si după aștept o părere obiectiva, cu argumente nu cu mistocareala!
Îmi cer scuze ca s.a denaturat subiectul si ca am ajuns sa discutam cat de „fierte erau ouăle consistente.”
De 4 ori acelasi mesaj? Offff… esti pornita rau Roxana…
Eu am dovedit cu poze ca am dreptate. Cand o sa o faci si tu mai stam de vorba. Pana atunci, asa cum spuneam, nu cred ca mai avem ce sa ne spunem.
Numai bine! 🙂
Roxana , eu n-am plans dupa nicio reteta testata de pe acest blog , Miha este o perfectionista si n-ar posta ceva cu care si-ar strica imaginea . Cu siguranta ceva la tine n-a mers … poate cuptorul , poate ingredientele , poate , poate …………………
Sa stii ca in acest an , aceasta pasca o voi face , si sunt sigura ca va fi o mare reusita si asta chiar in sambata Pastelui :d .
Sa inteleg ca sarbatoresti Invierea Domnului zilele acestea , asa ca , PASTE FERICIT Roxana .
Buna fetele!!in loc de smantana oare se poate pune smantana pentru frisca ?am 1 kg
si cacao se poate inlocui cuciocolata amaruie?
In principiu, se poate. Doar ca ar trebui modificat nitel procedeul de preparare
nu inteleg ce rost avea atitudinea razboinica a Roxanei.
in principiu nu te obliga nimeni sa incerci retetele astea
corect 😉
NU TE OBLIGA NIMENI ASA E DAR CAND VEZI POZA CARE CAT DE CAT E PE PLPLACUL TAU SI NORMAL CA TE OPRESTI LA EA SI FACI RETETA RESPECTIVA.IAR CAND PUI 8 OUA,UNT,ZAHAR,FAINA SI TREBUIE SA ARUNCI LA GUNOI CA NU O MANANCA NICI CAINII NU E PREA IMBUCURATOR.SUNT NISTE BANI SI NISTE PRODUSE SI TIMP IROSIT.DE ACEEA MARE ATENTIE CUM ALEGI SITEul CU RETETE.
Camelia, reteta este foarte buna.
Am refacut-o si explicat-o inca o data aici: http://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-ciocolata-si-niste-ganduri/
Am atasat si poze doveditoare, nu stiu ce-as putea face mai mult de atat 🙂
tava de cit?
Ioana, am scris in reteta…tava detasabila de 26 cm diametru. 😉
daa, domle’….ce de „cociolata” pe aici…:))))))
cam da :)))
Ca sa nu va mai certati pe aceasta pasca,mai bine ati face o pasca traditionala,cu branza dulce si cu mirodenii,asa cum ar trebui sa fie de Sf.Paste!Pofta buna!
Am intarziat cu un an!Nu-i bai,poate ca intre timp s-au clarificat lucrurile!