Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac moldovenesc

Cozonac cu nuca, asa ca la mama acasa…:)

* 1 kg faina
* 10 oua
* 220 g unt
* 320 ml lapte
* 50 g drojdie proaspata
* 300 g zahar
* esenta de vanilie si rom
* 5 g sare
* coaja de la 1 lamaie
* coaja de la 1 portocala
* 40 g ulei

* Umplutura:

* 200 g nuca
* 200 g zahar
* 100 g cacao
* esenta de rom
* scortisoara
* lapte

Faina si ouale se pun cu cel putin 6 ore inainte in camera de lucru, iar faina se cerne in prealabil.

Umplutura:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortsoara apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Maia:

60 g faina se opareste cu 100 ml lapte si se bate pana devine ca o pasta moale, ca o crema. Separat se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine. Se acopera cu un prosop si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Intre timp se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana devin ca o crema.

Cand maiaua a crescut se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit (caldut, nu fierbinte) , esentele si coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine timp de 1 ora, dupa care se lasa la crescut cel putin 2 ore.

La framantat se ung mainile cu ulei si se continua framantarea pana coca face basici. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Daca e prea vartos se adauga 3-4 albusuri batute spuma si se framanta bine. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut la loc cald.

Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor, la foc mic.

Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. mmmm,,ce bine ti-a iesit! as manca o feliuta !!!!

  2. Doamne ce cozonac frumos !

  3. Anonymous says:

    Ce bun trebuie sa fie…

  4. ce cozonac fain

  5. Multumesc! 🙂

  6. Anonymous says:

    Multumesc!!!{!}(:

  7. ilila says:

    as vrea sa incerc si eu reteta. insa am cateva nelamuriri: cat timp trebuie lasata maiaua la crescut? drojdia trebuie dizolvata cu cat lapte (putin= 2-3 linguri?), iar laptele trebuie sa fie la temperatura camerei? Multumesc!

  8. Ilila, maiaua se lasa la crescut pana se umfla si isi dubleaza volumul. Vor aparea si mici basicute deasupra.
    Drojdia se dizolva in atata lapte cat sa se dizolve si sa devina lichida. Pui cate putin, pana ajungi la consistenta dorita. Cred ca vreo 50 ml sunt de ajuns.
    Laptele trebuie sa fie caldut, nu rece de la frigider. Ar fi de preferat ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

  9. ilila says:

    ok, merci mult!

  10. Elena says:

    Ai putea spune la ce temperatura se coace?Adica ce inseamna foc mic?Si cat timp?

  11. Elena, eu avand cuptor pe gaz, fara termostat, am scris foc mic, intocmai cum am procedat. Din cate stiu asta inseamna 160 grade. Iar timpul depinde de fiecare cuptor in parte, poate fi 40-50 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]

%d blogeri au apreciat: