Dulciuri / Retete de prajituri

Papanasi prajiti

Papanasi prajiti cu smantana si dulceata

Sincera sa fiu, multa vreme eu n-am stiut decat de papanasi moldovenesti, pentru ca asa se fac la noi in Moldova. Asa erau facuti si de bunica si de mama si de toate neamurile noastre. Apoi am descoperit ca prin alte parti se fac altfel, arata altfel si gustul e altfel. Papanasii prajiti seamana mai mult cu niste gogosi cu branza, in timp ce papanasii modovenesti sunt ca niste parjoale si plini de branza. Copii fiind ii mancam ca atare, mai tarziu descoperind ca sunt grozavi daca torni peste ei smantana (multa! 😀 ) indulcita

Reteta de papanasi prajiti diferita de cea din Moldova, n-am experimentat-o decat la restaurant. Si cum piticii mei ma tot rugau sa le fac „ori papanasi, ori gogosi… nu conteaza” 🙂 am hotarat sa o fac si acasa, convinsa fiind ca impusc 2 iepuri dintr-un foc :))))

Papanasi prajiti cu smantana si dulceata

 

Ingrediente

  • 500 g branza de vaci
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • ~400 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie (sau orice alta aroma va place)
  • smantana si dulceata pentru servit
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare Papanasi prajiti:

Intr-un bol amestecam branza cu zaharul, esenta de vanilie,un praf de sare si ouale. Adaugam treptat faina si praful de copt si omogenizam. Vom avea un aluat moale, usor lipicios, dar care poate fi usor de modelat.

Lasam aluatul sa se „odihneasca” 10-15 minute, il arsturnam pe masa presarata cu faina, apoi il impartim in bucati de cca 40-50 grame si tot atatea bucati de cca 10-15 grame. Puteti sa impartiti si in bucati mai mari, nu e nicio problema.

Fiecare bucata de aluat o modelam sub forma de sfera. Bucatile mari le aplatizam, le dam forma rotunda si le facem cate o gaura in mijloc.

Prajim papanasii in uleiul foarte bine incins, la foc mic spre mediu, pana se rumenesc frumos.

  • Imediat ce i-am plonjat in ulei si s-au ridicat la suprafata i-am intors pe partea cealalta si am continuat prajirea. In acest mod si-au pastrat forma frumoasa, nu au „explodat”

Dupa ce s-au prajit ii scoatem pe un platou pe care am pus prosoape de bucatarie, sa se absoarba surplusul de ulei.

Se servesc calzi cu smantana si dulceata. Eu am folosit dulceata de caise, voi puteti folosi de oricare aveti si de care va place 🙂

Pofta buna! 😉

papanasi prajiti

 

RETETA IN IMAGINI

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. cea mai buna reteta de papanasi ever

  2. Chiar foarte buna!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Biscuiti de casa cu Finetti

Biscuiti de casa cu Finetti

Atunci cand familia te trage de maneca si te intreaba daca ai ceva bun la desert si tu parca n-ai vrea sa le spui ca n-ai avut chef de gatit (altfel ce fel de super-mama ai mai fi? 😀 ) te sustragi cumva si in 30 de minute ai si […]

Bilute de biscuiti cu visine

Bilute de biscuiti cu visine

Oare exista cineva care sa nu fi mancat in copilarie aceste bilute de biscuiti cu visine? Reteta de astazi nu v-am adus-o doar pentru a starni amintiri din copilarie, ci si pentru ca este un desert usor si rapid de preparat, gata in doar 2 timpi si cateva miscari. Numa’ […]

Papanasi fierti cu branza dulce si pesmet

Papanasi fierti cu branza dulce si pesmet

Desi am mai incercat cateva retete de papanasi fierti, tot reteta de papanasi prajiti era primita cu entuziasm de catre copii. Ma bucur ca am reusit sa-i conving cu acesti papanasi fierti cu branza dulce si pesmet, sa le mai indrept atentia si catre altceva decat papanasi prajiti si gogosi […]

Desert cu crema mascarpone

Desert cu crema mascarpone

Pentru noaptea dintre ani am ales sa fac un desert cu crema mascarpone. Dupa cate prajituri de casa am mancat la Craciun simteam nevoia de ceva lejer si racoritor. Am oscilat intre a face Lady’s Fingers, dar imi lipsea smantana sau Tiramisu, dar imi lipseau piscoturile 🙂 Pana la urma, […]