Papanasi prajiti

de Miha
4958 vizualizări
Papanasi prajiti cu smantana si dulceata

Sincera sa fiu, multa vreme eu n-am stiut decat de papanasi moldovenesti, pentru ca asa se fac la noi in Moldova. Asa erau facuti si de bunica si de mama si de toate neamurile noastre. Apoi am descoperit ca prin alte parti se fac altfel, arata altfel si gustul e altfel. Papanasii prajiti seamana mai mult cu niste gogosi cu branza, in timp ce papanasii modovenesti sunt ca niste parjoale si plini de branza. Copii fiind ii mancam ca atare, mai tarziu descoperind ca sunt grozavi daca torni peste ei smantana (multa! 😀 ) indulcita

Reteta de papanasi prajiti diferita de cea din Moldova, n-am experimentat-o decat la restaurant. Si cum piticii mei ma tot rugau sa le fac „ori papanasi, ori gogosi… nu conteaza” 🙂 am hotarat sa o fac si acasa, convinsa fiind ca impusc 2 iepuri dintr-un foc :))))

Papanasi prajiti cu smantana si dulceata

 

Ingrediente

  • 500 g branza de vaci
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • ~400 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie (sau orice alta aroma va place)
  • smantana si dulceata pentru servit
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare Papanasi prajiti:

Intr-un bol amestecam branza cu zaharul, esenta de vanilie,un praf de sare si ouale. Adaugam treptat faina si praful de copt si omogenizam. Vom avea un aluat moale, usor lipicios, dar care poate fi usor de modelat.

Lasam aluatul sa se „odihneasca” 10-15 minute, il arsturnam pe masa presarata cu faina, apoi il impartim in bucati de cca 40-50 grame si tot atatea bucati de cca 10-15 grame. Puteti sa impartiti si in bucati mai mari, nu e nicio problema.

Fiecare bucata de aluat o modelam sub forma de sfera. Bucatile mari le aplatizam, le dam forma rotunda si le facem cate o gaura in mijloc.

Prajim papanasii in uleiul foarte bine incins, la foc mic spre mediu, pana se rumenesc frumos.

  • Imediat ce i-am plonjat in ulei si s-au ridicat la suprafata i-am intors pe partea cealalta si am continuat prajirea. In acest mod si-au pastrat forma frumoasa, nu au „explodat”

Dupa ce s-au prajit ii scoatem pe un platou pe care am pus prosoape de bucatarie, sa se absoarba surplusul de ulei.

Se servesc calzi cu smantana si dulceata. Eu am folosit dulceata de caise, voi puteti folosi de oricare aveti si de care va place 🙂

Pofta buna! 😉

papanasi prajiti

 

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

poate vă plac și rețetele

2 comentarii

Service GSM 7 iunie 2017 - 18:07

cea mai buna reteta de papanasi ever

Răspuns
Service GSM 15 ianuarie 2018 - 13:15

Chiar foarte buna!

Răspuns

Lasă un răspuns