Bine v-am gasit dragilor! Voua nu va era dor de-o prajitura cu putina ciocolata? 😀 Mie mi-a fost… Si uite-asa de 8 martie m-am rasfatat cu o prajitura cu crema de vanilie si ciocolata 😉
As fi vrut eu sa fie toata numai cu ciocolata, dar mai am si alti pofticiosi pe langa mine. :)) Asa ca, am combinat mai multe gusturi si texturi si am obtinut o prajitura delicioasa. Stiu, la fiecare prajitura postata pe blog va spun ca e buna, ca e delicioasa, ca e grozava… Pai, v-as minti daca v-as spune ca nu-s, pentru ca alea naspa nu ajung aici :))
INGREDIENTE
- Blat:
- 6 albusuri
- 6 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 3 linguri nuca macinata
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Crema:
- 6 galbenusuri
- 100 g zahar
- 3 linguri amidon
- 400 ml lapte
- 100 g frisca batuta
- esenta de vanilie
- Pentru decor:
- 250 ml smantana pentru frisca
- 1 intaritor de frisca (doar daca este necesar)
- 1 zahar vanilat
- 1 lingura de zahar pudra
- Crema de ciocolata:
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 ml smantana pentru frisca
- 50 g unt
- esenta de rom
Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. La sfarsit incorporam usor faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.
Turnam compozitia intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana blatul se rumeneste usor si devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
- Blatul (si toata prajitura in sine) nu este unul foarte inalt. Daca vreti un blat mai… generos coaceti intr-o tava mai mica.
Crema de vanilie:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu untul si smantana pentru frisca. Cand ajunge la punctul de fierbere dam deoparte si lasam la racit. Aromam dupa gust cu esenta de rom.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza in continuare pana frisca se inatreste si devine pufoasa. Daca este necesar se poate adauga un intaritor de frisca.
Peste blatul bine racit turnam uniform crema de ciocolata.
Dam putin la frigider sa se intareasca, astfel incat sa putem intinde crema de vanilie, fara ca cele 2 straturi sa se amestece. Punem si crema de vanilie in strat uniform si acoperim totul cu frisca batuta.
Dam prajitura la frigider pentru cateva ore (dar mai buna este a doua zi), apoi se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
5 comentarii
As servi 1,2,3…..bucati ;;)
As manca o tava intreaga :), mmmmmmmmmmm …
da sunt extraordinare. da sunt f bune toate si le fac. dar ma supar cand vad anu,ite persdoane pe care le cunosc ca le lauda dar ele nici nu gusta ca se ingrasa. chiar ma deranjeaza. eu le fac si le si mananc,. sunt bune daca ma vedeti va spun tot. DA SUNT BUNE
:)):))
Un rasfat dulce foarte apetisant 🙂