Islere |
* 200 g unt
* 150 g zahar
* 1 ou
* esenta de rom
* 5 g praf de copt
* 350 g faina
* 150 g nuca
Se feaca untul moale la temperatura camerei cu zahar, pana devine ca o crema. Se adauga un praf de sare, oul si esenta de rom. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit nuca macinata.
Laura, cea de la care am preluat reteta zice ca la sfarsit se mai adauga si 2-3 linguri de smantana, dar mie mi s-a parut prea moale compozitia si n-am mai pus.
Aluatul obtinut se da la rece pana se intareste considerabil.
Se intinde pe masa infainata si se taie cerculete cu gura unui pahar mic. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor la foc mediu pana se rumenesc usor.
* Crema:
* 2 galbenusuri
* 4 linguri lapte
* 150 g zahar
* 2 linguri amidon
* 150 g unt
Galbenusurile se feaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga amidonul si laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine-marine si se fierbe pana compozitia incepe sa se ingroase. Se lasa la racit apoi se amesteca cu untul moale.
* Glazura:
* 6 linguri zahar
* 3 linguri apa
* 1 lingura cacao
* 1 lingura mare de unt
Cacaoa se amesteca cu zaharul apoi se desface cu apa calduta. Se pune pe foc si se fierbe amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se adauga si untul si se da deoparte.
Jumatate din cantitatea de „cerculete” se glazureaza, cealalta se unge cu crema. Se lipesc doua cate doua, se ung marginile cu putina crema apoi se tavalesc prin nuca macinata.
Delicioase!
18 comentarii
🙂 Delicioase!Am auzit un copil zicand asa, e un copil peltic, asociez cu imaginea ta exclamatia lui!
Felicitari! Si nu doar pentru azi!
Te rog spune-mi, cate bucati ies dincompozitia sus scrisa?
Multumesc Daniela. M-ai facut sa zambesc inchipuindu-mi piticul peltic. 🙂
Din compozitia asta ies destul de multe, nu stiu exact cate. Eu am tava mica de aragaz, am copt in mai multe ture si la un moment dat am pierdut sirul. Mai ales ca intre timp au mai papat si piticii din ele. :)) Cred ca in jur de 25-30 de bucati, lipite intre ele.
cu siguranta o sa le incerc si eu…arata grozav!
Mai ai prajiturele ? Ma primesti azi la tine in vizita? Pleeeaaasseee !!!
Delicioase!
Fac la ele de azi de dimineata:) cantitate dubla, o fi delicios, dar distractiv e cu siguranta:) …ganditi-va mult la mine si rugati-va ca trec la lipituri 🙂 …
Multumesc Kitty, draga mea.
Sa le faci, nu-ti va parea rau.
Mino…poate data viitoare. :))))
Asa este Claudia, ai dreptate. 🙂
Wauuuu…Danela…cate ti-au iesit de coci la ele de dimineata? :))
Pana maine dimineata le termini si de umplut cu crema? :))
Ma voi gandi la tine si tin pumnii, sa mearga treaba struna. 😉
wow ce frumoase au iesit si eu vreau una 🙂
of,acum am inceput o dieta sper s ao pot tine :))
o s ale fac si eu in curand 🙂
sunt suuperrrrrr!
Anca, tin pumnii sa reusesti cu dieta. 😉
🙂 Au iesit asa: 41 bucati lipite , taiate cu paharul de diametru 56 mm si 32 bucati lipite taiate cu paharul cu diametru 33 mm…astea le aveam in casa
Coptul a fost o aventura 🙂 , am consumat multe calorii…asadar aceasta prajitura este recomandata in dieta, in fond orice dieta are nevoie de miscare!
S-a intarit cu greu compozitia…abea dupa ce am varat-o in congelator a prins consistenta .
🙂 Nu e o prajitura pentru incepataori.
Nuca am lipit-o cu glazura , nu cu crema…si asa crema nu mi-a ajuns pentru toate piesele:)!
Ce experienta!:)
Eiii…inseamna ca poti trece de-acu si la retete mult mai complexe. :))
Miha draga, eu si mami te pupam cu maaaare drag pentru ca te-ai incumetat sa faci islerele noastre 😛
Ti-au iesit mai mult decat apetisante!!!
Pupici si de la noi, ca tare dulci mai sunteti. Mai dulci chiar si decat islerele astea :))
http://3.bp.blogspot.com/-Yahad83fHYs/TkxbQQzvLMI/AAAAAAAABIo/PA6b4GI-sJw/s1600/Isler%2Bcu%2Bmenta.jpg 🙂 arata din ce in ce mai bine, daca le mai fac o data prind ,,toate„ secretele!
Felicitari, arata foarte bine! :*