Colac cu scortisoara

de Miha
386 vizualizări
Colac cu scortisoara

Eu m-am hotarat… de Craciun mai fac un colac cu scortisoara. Nu stiu daca in loc de cozonac sau pe langa cozonac :)) dar il fac sigur. Se face foarte usor si arata tare bine, de mare efect

Colac cu scortisoara

 

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 ou
  • 7 g drojdie uscata
  • 50 g zahar
  • 125 ml lapte
  • 30 g unt
  • ~350 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita coaja de portocale confiata
  • In plus:
  • 75 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura scortisoara

Mod de preparare Colac cu scortisoara:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi oul, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Untul moale la temperatura camerei se amesteca intr-un castron impreuna cu zaharul si scortisoara.

Framantam putin aluatul, sa-i scoatem aerul, si-l intindem pe masa usor infainata intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt cu scortisoara, apoi rulam foaia pe lungime, cat mai strans posibil. Cu un cutit bine ascutit taiem ruloul in jumatate, pe lungime, lasand cativa centimetri la un capat. Cele 2 fasii de aluat le rasucim, incercand pe cat posibil sa lasam in exterior partea taiata. Rasucim si unim capetele formand colacul, pe care-l punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Colac cu unt si scortisoara

Ungem cu restul de unt cu scortisoara si dam la cuptor la foc mediu pentru vreo jumatate de ora, pana se rumeneste frumos.

Se serveste alaturi de un ceai sau o cana cu lapte. Delicios!

Colac cu scortisoara

Sursa retetei

poate vă plac și rețetele

32 comentarii

gaby_d 14 decembrie 2011 - 6:58

Ce frumos e. Si eu o sa-l fac, vad eu cand;)

Răspuns
miremirc 14 decembrie 2011 - 7:30

Arata super bine, merita incercat ! de gust nu mai zic nimik… e excelent ! 🙂

Răspuns
Alice 14 decembrie 2011 - 8:05

super a iesit!

Răspuns
Dana Cristea 14 decembrie 2011 - 8:36

ce frumos e!!!!!

Răspuns
ophelia1983 14 decembrie 2011 - 8:46

ce frumos arata ! da…sigur merita incercat!

Răspuns
Fancy Cake 14 decembrie 2011 - 9:37

Si eu m-am hotarat! Il fac si eu de Craciun…
Arata atat de pufos si aromat…!

Răspuns
Anonymous 14 decembrie 2011 - 9:47

Buna ziua! esti amabila sa-mi spui ce faina ai folosit pentru cozonac, multumesc!

Răspuns
Ana Maria Ciolacu 14 decembrie 2011 - 10:29

Ma bucur tare mult ca te-ai hotarat sa-l incerci si tu. <3<3<3 Asa-i ca-i bun tare de tot ? :)) Pupicei, scumpa mea! :*:*

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 12:21

Anonim, de obicei cumpar faina alba 000 de la Boromir.

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 12:22

Ana Maria, multumesc! E buuuun…bun rau! Pup si eu!

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 12:23

Raluca, multumesc! Ma bucur ca ti-a placut si tie! Pup!

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 12:24

Ophelia, e de mare efect! Categoric, merita incercat! Pup, draga mea!

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 12:26

Multumesc Dana! :*

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 12:38

Alice, multumesc! :*

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 12:39

Mirela, multumesc! Da…e excelent! Pentru iubitorii aromei de scortisoara bineinteles. 😉

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 12:39

Multumesc Gabi! :*

Răspuns
miosa 14 decembrie 2011 - 16:22

superb, absolut delicios !

Răspuns
Lina 14 decembrie 2011 - 18:17

cred ca poate fi facut si de o persoana nepriceputa la framantat, asa ca o sa incerc ci eu

Răspuns
DiaMar-bucataria galbena 14 decembrie 2011 - 19:09

Daca are scortisoara atunci este bine.Pup!

Răspuns
Sara & Miki 14 decembrie 2011 - 19:15

Arata minunat…

Răspuns
Sara & Miki 14 decembrie 2011 - 19:15

Arata minunat…

Răspuns
Carmen 14 decembrie 2011 - 20:20

Arata de milioane!! Acum trebuie si degustat, evident 😀 Ai pus in masina de paine si ai adaugat faina pe parcurs, in timp ce amesteca? Eu am mai facut aluat de cozonac la masina si le-am pus pe toate de la inceput. Eram curioasa daca e vreo diferenta 🙂 Te pup!

Răspuns
FLORY 15 decembrie 2011 - 5:40

Am sa-l incerc si eu cu siguranta,ador scortisoara!Pupici Miha!

Răspuns
fantezie in bucatarie 15 decembrie 2011 - 6:53

auleuuu ce imi faci!!!ma provoci sa il incerc!!chiar in momentul asta beau un ceai…ce m-as servi si eu din el :))!!!

Răspuns
maria mihalache 15 decembrie 2011 - 9:39

Ce frumos l-ai impletit.
Pup!

Răspuns
Antonina S. 15 decembrie 2011 - 14:19

Minunat arata ! Si taaaare gustos !

Răspuns
maya 15 decembrie 2011 - 17:00

Superb colacu cu scortisoara! Ador genul asta de împletituri “desfacute”!

Răspuns
sorina luiza 15 decembrie 2011 - 20:32

Felicitari!!! Minunat!
L-am mai “vizionat” si pe blogul Anei Maria Ciolacu – Aceleasi felicitari si pt tine dar care o fi denumirea originala??

http://www.justlovecookin.com/2011/11/estonian-kringel.html

Răspuns
Miha 15 decembrie 2011 - 20:36

Sorina, daca te uiti bine, ai sa vezi ca am pus link cu sursa de inspiratie, adica tocmai blogul Anei. Nu mi-am insusit mai mult decat munca mea! 🙂

Răspuns
Miha 15 decembrie 2011 - 20:37

Am dat publicare la mesaj mai repede… inainte de a-ti multumi oricum pentru felicitari. 🙂

Răspuns
Claudia Mic 15 decembrie 2011 - 20:43

Uaau!Arata demential!Sarbatori fericite Miha!

Răspuns
lavinia 23 aprilie 2013 - 18:22

toate retetele tale sunt foarte bune!!!!

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: