Aluat dulce / Retete de prajituri

Colac cu scortisoara si miere

Imi place tare mult mirosul de scortisoara atunci cand vremea e inchisa si mohorata. Probabil ca il asociez cu Sarbatorile de iarna si cu Mos Craciun. :))) Si daca mi-a placut si colacul Dianei, am hotarat sa le fac piticilor o bucurie dulce, pufoasa si aromata. 🙂

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 g unt
  • ~500 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de portocale sau orice alta aroma va place sau aveti la dispozitie
  • Pentru umplutura:
  • 75 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri miere
  • 100 ml apa
loading...

Mod de preparare:

Aluat:

Facem o maia din drojdie amestecata cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, aromele, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Daca mai este necesar se adauga putina faina.

Framantam putin aluatul si-l intindem apoi pe masa usor infainata intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu untul moale, presaram zahar si scortisoara pe toata suprafata.  Rulam foaia pe lungime, cat mai strans posibil.

Ruloul il punem in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt si ii dam forma rotunda, ca de colac. 🙂 Cu o foarfeca de bucatarie crestam colacul din loc in loc. Fiecare felie o tragem apoi, una la stanga si una la dreapta, rasucind-o usor, sa fie cu „fatza” in sus. 🙂

Lasam cateva minute la loc caldut, sa creasca apoi dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30-35 de minute. Cu vreo 10 minute inainte de a fi gata, scoatem tava din cuptor si stropim colacul cu siropul cu miere, apoi dam din nou la cuptor.

 

loading...
Tags:

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Arata de milioane colacul tau!!!!bravo!ahhh ce as rupe din el o bucatica :))

  2. Ce pofta mi-ai facut!!!! Am facut si eu si tare mult mi-a placut, iar mirosul din casa este demential!!!

  3. Ramo says:

    Arata demential parca ajunge mirosul de copt pana la mine!

  4. Mmmmm,arata grozav,trebuie sa-l incerc si eu!Pupici

  5. Vai de mine, cat de bine arata! Gustos rau trebuie sa fie! 🙂 Te pup draga Miha!

  6. waw ce frumos ti-a iesit!!!

  7. Trebuie sa mai gasesc un coltisor din acest delicios colac aromat…

  8. Qué maravilla!!! Qué delicia!!! Tengo que hacer esta recta tan especial!!!

    Besitos…

  9. E superb!!

  10. Am admirat si la Diana si acum admir si la tine acest colac apetisant! 🙂
    Pupici

  11. Ce misto sunt!Si eu o sa fac de Craciun! 🙂
    Te pup! :*

  12. imi place mult impletitura !

  13. Ramo says:

    LA MULTI ANI!!!!!!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]

%d blogeri au apreciat: