Astazi va aduc o reteta de chifle rasucite, absolut delicioase. O parte le-am facut simple, o parte cu picaturi de ciocolata. Oricum alegeti sa le faceti promit ca vor fi la fel de bune si apreciate.
INGREDIENTE
- 500-550 g faina
- 7 g drojdie uscata
- 250 ml lapte
- 75 g zahar
- 30 ml ulei
- 50 g unt
- 1 ou
- esenta de vanilie
- coaja de lamaie
- picaturi de ciocolata, optional
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 2 linguri lapte
- Pentru finisat:
- 60 g miere
- 2 linguri apa
Mod de preparare Chifle rasucite:
Aluat:
Untul il topim intr-o craticioara impreuna cu laptele, zaharul, sarea, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Amestecam bine sa se topeasca zaharul. Intr-un castron punem faina si o amestecam cu drojdia uscata. Facem o gropita la mijloc, adaugam oul si turnam incet amestecul de lapte cu unt. Framantam bine, adaugand si uleiul, pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
- aluatul se poate prepara si la robotul de bucatarie sau la masina de paine, programul de framantare + dospire
- puteti folosi aromele care va plac si le aveti la dispozitie
Modelare Chifle rasucite:
Rasturnam aluatul pe masa unsa cu putin ulei si il impartim in 8 bucati egale, pe care le modelam sub forma de bila. Fiecare bila se intinde intr-o foaie ovala, de cca 3 mm grosime. Cu un cutit bine ascutit sau cu taietorul de pizza, se taie aluatul in fasii de cca 2 cm latime.
- daca preferati varianta cu ciocolata, acum presarati picaturile de ciocolata peste aluat
Fasiile se cladesc una peste alta. Cu un cutit lung si bine ascutit taiem in doua fasiile cladite, obtinand astfel 2 fasii. Se prind una de alta la un capat, apoi se rasucesc una in jurul celeilalte. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim tava cu un prosop sau cu folie alimentara si lasam chiflele la crescut pentru cca 15-20 de minute.
Chiflele crescute se ung cu galbenus desfacut cu putin lapte, dupa care se dau la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 25 de minute, pana se rumenesc frumos.
Intre timp, incalzim mierea cu apa, atat cat sa se topeasca mierea. Cu acest amestec ungem chiflele, care intre timp s-au mai temperat, apoi le lasam sa se raceasca de tot.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL