Briose si checuri / Retete de prajituri

Chec cu visine si crema mascarpone

Reteta Prajitura cu visine si crema mascarpone

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua de rata sau 5 oua de gaina
  • 250 g zahar (pudra)
  • 1 cana ulei
  • 1 cana iaurt
  • 2 cani faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de vanilie
  • coaja de lamaie
  • 1 lingura cacao
  • Crema:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • In plus:
  • visine (proaspete, conservate in zahar sau din compot)
  • putina ciocolata topita pentru finisat (optional)

Vom folosi o cana de 250 ml

loading...

Ma gandisem initial sa fac prajitura Valurile Dunarii, pana la urma mi-a iesit doar un chec cu visine si crema mascarpone 🙂 Desigur, prajitura Valurile Dunarii ramane acolo pe lista de asteptare, astazi avem doar o versiune ultra-simplificata si adaptata 🙂

Mod de preparare Chec cu visine si crema mascarpone:

Blat:

Pentru blat eu am folosit oua de rata, pentru ca le aveam in frigider si nu prea stiam ce sa fac cu ele :))  Se pot inlocui, fara probleme, cu oua de gaina

Ouale si un praf de sare se bat intr-un castron incapator. Se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se adauga zaharul si aromele si se mixeaza pana se topeste zaharul. Turnam apoi pe rand uleiul, iaurtul si faina amestecata cu praful de copt. Mixam bine doar pana ingredientele se omogenizeaza, nu trebuie insistat prea mult.

Dam deoparte aproximativ o treime din compozitie in care vom pune cacaoa.

In tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt turnam compozitia cu vanilie si intindem uniform. Punem deasupra, din loc in loc, compozitia cu cacao, intindem usor cu o spatula si presaram visine din loc in loc.

Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Il probati cu scobitoarea 😉 SE scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Crema cu mascarpone:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul si mascarponele. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa.

Crema se spriteaza peste blatul racit si usor insiropat cu lapte indulcit cu zahar vanilat. Prajitura se da la rece pana in momentul servirii.

  • de obicei, acest blat nu necesita insiropare. Acum mi s-a parut un pic „aspru” (posibil din cauza oualor?!)
  • compozitia pentru blat se poate folosi si la prepararea unor briose bicolore delicioase 😉

Pofta buna! 😉

Chec cu visine si crema mascarpone

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. mikaela says:

    Este una dintre putinele retete de chec cu iaurt care ma multumeste(ar mai fi una,dar cu mai multa faina si mai putin iaurt).Totusi as mai reduce din cantitatea de zahar si cea de ulei.

  2. mikaela says:

    Checul este foarte bun,nu stiu ce cantitati ai folosit tu,eu am mers pe 250 g iaurt ,250 g faina,am adaugat si sucul unei lamai si mac.Zaharul ~ 3/4 cana ,ulei (combinat cu unt topit)1/2 cana.Checul are o textura umeda,insa pufoasa(nu clisoasa),ceea ce imi da incredere sa il mai fac.;)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Briose pufoase cu unt de arahide

Briose pufoase cu unt de arahide

Daca ai nevoie de-o reteta de briose pufoase si mai ales daca iti place untul de arahide iti recomand sa incerci aceasta reteta. Au un gust si o textura aparte fata de alte retete de briose, chiar n-o sa va para rau daca le incercati! 🙂 Mod de preparare Briose […]

Chec pufos cu rahat

Chec pufos cu rahat

Azi avem in meniu un chec pufos cu rahat, un desert rapid si simplu de preparat. Este genul acela de reteta care te scoate din impas cand ti se anunta musafiri sau ai chef de ceva bun, dar nu prea multe ingrediente la indemana 😉 Mod de preparare Chec pufos […]

Briose cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Briose cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Nu stiu daca v-am mai spus dar astazi este o zi importanta pentru noi, aniversarea casatoriei. Nu tinem neaparat sa o petrecem cu tam-tam, dupa 21 de ani am invatat ca tot ce e facut in liniste si “asezat” este de mai bun augur pentru toata lumea 🙂 Am facut […]

Banana Bread la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Banana Bread la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Banana Bread este de fapt o reteta de chec cu banane, cu bananele acelea foarte coapte care nu le mai mananca nimeni. Vi se intampla si voua, nu-i asa? 🙂 Mie da, si deseori  am facut diverse combinatii de chec cu banane, care mai de care, pe placul copiilor. De […]