Tort Martisor

de Miha
230 vizualizări
Tort Martisor

Vi s-a intamplat vreodata sa uitati si ce-ati mancat cu o zi in urma? :))) Cam asa am patit eu cu acest tort cu ciocolata (de fapt, au fost 2, dar unul fu cadou) ce l-am facut pentru 8 martie si pe care ar fi trebuit sa-l impart cu voi, nu? :)) Sper sa nu fie prea tarziu si sa va incant si astazi cu…evident!!!…ciocolata. Multa ciocolata! :))

Cantitatile sunt pentru 2 torturi, unul patrat 20/20 cm si unul rotund de 24 cm diametru.

Tort cu ciocolata pentru luna martie

Tort Martisor

 

Ingrediente

  • Pentru blaturile de cacao:
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • 200 g ciocolata amaruie + 2 linguri lapte
  • 8 oua
  • 40 g cacao neagra
  • 280 g faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru blatul de nuca:
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 200 g nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 500 g ciocolata amaruie
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml frisca lichida
  • 4 linguri coniac
  • Pentru glazura:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida
  • 100 g unt

Mod de preparare Tort cu ciocolata Martisor:

Blaturi cu cacao:

Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana devine pufos ca o crema. Ciocolata impreuna cu laptele o topim la microunde, omogenizam, lasam sa se racoreasca, apoi incorporam in crema de unt. Punem apoi ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare si esenta de rom. Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, apoi o amestecam usor in compozitie, amestecand cu o lingura sau paleta, cu miscari de jos in sus.

Impartim compozitia in 4 parti si vom coace 4 foi (2 patrate, 2 rotunde) in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, in jur de 20 minute, fiecare. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.

Blat cu nuca:

Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom le turnam peste bezea si amestecam usor. Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt si adaugam usor in compozitie.

Impartim compozitia in 2 parti si vom coace 2 blaturi (1 patrat si 1 rotund) in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, in jur de 30 de minute. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere, dam deoparte de pe foc, punem coniacul si omogenizam. Dam la rece pana crema se intareste.

Mascarponele se mixeaza pana devine pufos, apoi incorporam cate o lingura din crema de ciocolata, mixand energic. Vom obtine o crema ciocolatoasa si pufoasa. Si buna, ca de nu va grabiti cu asamblarea, ramaneti fara ea. :)))

Glazura de ciocolata:

Ciocolata o topim la microunde cu frisca lichida si untul. Omogenizam si lasam la racit.

Blaturile se insiropeaza usor cu un sirop facut din 100 ml apa, 50 g zahar si 2 linguri coniac.

Crema o impartim in 4 parti. Pe platou vom pune un blat de cacao, o parte din crema, blatul de nuca, cea de-a 2-a parte de crema si inca un blat de cacao. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea tort.

Se acopera cu glazura racita si se orneaza dupa preferinta.

Tort martisor cu ciocolata

Tort cu crema de mascarpone si ciocolata

Galerie foto:

Invalid Displayed Gallery

poate vă plac și rețetele

16 comentarii

Anonymous 19 martie 2011 - 18:00

Foarte frumoase! Amandoua!
Si imi imaginez gustul..nuca, coniac:))) frisca, mascarpone.
mda….:P
gaby_d

Răspuns
Micul 20 martie 2011 - 6:24

Ce nebunie si cum arata.Super faina.
Duminica placuta iti doresc.

Răspuns
Claudia Mic 20 martie 2011 - 11:02

Salut Miha!Nu stiu daca exista vreo bloggaritza care sa poata tine pasul cu tine!Te asteapta premii la mine pe blog.

Răspuns
Anonymous 20 martie 2011 - 12:53

mama draga, nu degeaba esti preferata mea in materie de prajituri, macar ca nu pot prepara de ca tine, dar aici am de unde alege.
F frumos tortul – eu sunt fan torturi si fursecuri – pe cand un tort cu crema de ceai verde matcha dar asa aranjat dupa gustul tau original si surprinzator.
numai bine, aurelia

Răspuns
nadina73 20 martie 2011 - 13:29

Minunate,imi imaginez minunatul gustul.O duminica placuta iti doresc ,pup

Răspuns
Iulia 21 martie 2011 - 8:10

Ce bun trebuie sa fie! Arata tare bine!
Pupici draga mea!

Răspuns
FLORY 21 martie 2011 - 13:51

Niciodata nu e prea tarziu pentru asa delicii,esti mereu pe gustul meu,mai ales la dulciuri.Te pup si-ti multumesc ca imparti toate bunatatile cu noi!

Răspuns
jose manuel 21 martie 2011 - 19:18

Realmente fantastica, que bonita te ha quedado.

Saludos

Răspuns
Paradis 22 martie 2011 - 1:47

Foarte frumos Miha!..am retinut reteta la crema.Multumesc.

Răspuns
Miha 22 martie 2011 - 7:19

Multumesc tare mult de aprecieri! Va pup cu drag pe toti! 🙂

Răspuns
Bianka 22 martie 2011 - 7:50

Foarte bun

Răspuns
miremirc 22 martie 2011 - 17:56

Fooarte gustos! 🙂

Răspuns
March Activities | MaWannaBeAHippie 26 februarie 2013 - 20:25

[…] Martenitsa (Bulgaria): On 1 March, Bulgarians celebrate Baba Marta Day. Baba Marta is a mythical old woman whose moods affect the weather in March. They make martenitisi and give them away to friends and family. They tie them round their wrists as a symbol of good fortune, health and prosperity. When they see a tree in blossom, or a stork or swallow, they remove the bracelet and put it on the tree or under a stone. The wearing of the bracelet is also supposed to be a wish for spring, to make winter pass more quickly. Romanians celebrate Martisor in a similar way, with red and white or black and white bracelets that they wear for the first 12 days of the month to represent prosperity for the next 12 months. They often have little talismans tied onto them to represent what they want in the year ahead. They also make a Martisor tort. […]

Răspuns
Buburuza Bubu 3 martie 2013 - 6:36

O portie din bunatatea asta nu refuz 🙂 Arata super yuumy!!!

Răspuns
1 March | Around the World with the Kids 27 februarie 2014 - 23:27

[…] Romanians celebrate Martisor in a similar way, with red and white or black and white bracelets that they wear for the first 12 days of the month to represent prosperity for the next 12 months. They often have little talismans tied onto them to represent what they want in the year ahead. They also make a Martisor tort. […]

Răspuns
1st March | Around the World with the Kids 1 martie 2018 - 19:54

[…] Romanians celebrate Martisor in a similar way, with red and white or black and white bracelets that they wear for the first 12 days of the month to represent prosperity for the next 12 months. They often have little talismans tied onto them to represent what they want in the year ahead. They also make a Martisor tort. […]

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: