Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

de Miha
1091 vizualizări

Aceasta reteta de prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate o am de la o buna prietena de familie, din caietul cu retete de prajituri al familiei. O prajitura completa as spune, care are tot ce e mai bun la un loc: ciocolata, nuca si caramel. Incercati si va veti convinge. 😉

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 albusuri
  • 100 g zahar
  • 200 g nuca macinata
  • 4 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 200 g ciocolata alba
  • Pentru crema:
  • 150 g zahar
  • 200 g unt
  • 6 galbenusuri
  • 200 g nuca sfaramata
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca lichida
  • 50 g unt

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat pana se obtine o spuma tare si lucioasa, ca pentru bezea. Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt, apoi o incorporam usor in spuma de albusuri, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.

Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana se aureste usor deasupra, in jur de 30-35 minute. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Peste blatul racit se pune in strat ciocolata alba rasa pe razatoarea cu ochiuri mari.

Crema:

Zaharul se caramelizeaza la foc mic. Cand a devenit lichid si auriu la culoare, se da deoparte si se adauga untul taiat cubulete. Se amesteca usor (atentie la aburi), se pune din nou pe foc si amestecand continuu se fierbe pana compozitia incepe sa se ingroase. Se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Compozitia se va ingrosa, ajungand de consistenta smantanii. Adaugam si nuca sfaramata (nu macinata).

Omogenizam, lasam sa se racoreasca putin si turnam crema peste blat. Dam la frigider.

Glazura:

Ciocolata o topim la microunde impreuna cu untul si frisca lichida. Omogenizam, lasam sa se raceasca si turnam peste prajitura. Ciocolata se poate topi si la foc mic sau la baine-marie, dupa cum prefera fiecare.

Dam din nou la frigider, pentru 2 ore, apoi se portioneaza.

Reteta incercata si de Ilda:

 
Am primit poze si de la Anca Boghean! Multumesc :*
 
prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

poate vă plac și rețetele

49 comentarii

jose manuel 18 martie 2011 - 11:04

Magnifico este pastel, eres la reina de los pastelitos.

Saludos

Răspuns
gaby_d 18 martie 2011 - 11:23

Ce buna trebuie sa fie!!!
Vrewau si eu, tu, Miha, tu.

Răspuns
Sara & Miki 18 martie 2011 - 11:40

Ador prajiturile cu nuca, iar a ta e un rasfat cu nuca si-n blat si-n crema. Cu prima ocazie o incerc. Week-end placut!

Răspuns
Sara & Miki 18 martie 2011 - 11:40

Ador prajiturile cu nuca, iar a ta e un rasfat cu nuca si-n blat si-n crema. Cu prima ocazie o incerc. Week-end placut!

Răspuns
Carmen 18 martie 2011 - 12:30

Chiar asa!!!…tot ce e mai bun e in aceasta prajitura:ciocolata,caramel,nuci!Am s-o incerc si eu…promit!
Te pup si un weekend placut!
Ps.galbenusurile se adauga cind e fierbinte compozitia sau se lasa sa se raceasca un pic?

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 12:46

Multumesc Jose Manuel! 🙂

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 12:46

Multumesc Gabi. :*
Si…stii, nu? FA-TI! :))))

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 12:47

Multumesc Sara! :* Week-end placut!

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 12:48

Multumesc Carmen. :*
Galbenusurile se pun in crema fierbinte.

Răspuns
Bianka 18 martie 2011 - 12:50

OOOO ce bunatate

Răspuns
minoki 18 martie 2011 - 13:15

De data asta e super yumm yumm!

Răspuns
Daniela 18 martie 2011 - 13:25

Ma ‘nervezi cu reteta ta, postezi vinerea retete pacatoase ca sa ma ling pe buze fara sa maninc… Oricum iau o feliuta mica, ca nu ma vede nimeni… yamiii…. buna…

Răspuns
Lily Musat 18 martie 2011 - 13:47 Răspuns
Explora Cuisine 18 martie 2011 - 14:20

Este similara cu Snickers aceasta prajitura 🙂 like it!

Răspuns
Anonymous 18 martie 2011 - 14:34

Felicitari pentru tot ce faci .De fiecare data reuusesti sa ma uimesti.TINE-TOT ASA!! PS spune-mi care este site-ul de unde pot comanda tocatorul minune de care ne-ai povestit.Nu iti mai gasesc postarea.

Răspuns
Brindusa 18 martie 2011 - 19:15

Iar ai aparut cu ciocolata? Vrei sa ma omori? Ca mie imi place si aia alba si aia neagra. Nu vrei sa te muti la Bucuresti? 😀

Răspuns
Anonymous 18 martie 2011 - 19:59

super reteta! crezi ca as putea sa pun doar jum din cantitatea de unt si cealalta jum sa fie de smantana lichida pt frisca? mutumesc, Mihaela!

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 20:13

Multumesc Bianka. 🙂

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 20:13

Multumesc Mino! Te-as pofti pe la mine, dar stiu ca nu vrei. :)))

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 20:14

Cuscra, is pacatoasa, stiu :))

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 20:15

Lili, multumesc de invitatie. Am vazut niste chestii tare interesante pe acolo. Ma tenteaza. :))

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 20:18

Explora, eu stiu ca prajitura Snickers e cu crema de ciocolata/cacao…nu stiam si de varianta cu ciocolata alba.

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 20:21

Anonim, despre postarea asta este vorba? http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2011/02/concurs-kitchen-aid.html

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 20:22

Brandusa, ma primesti? :)))

Răspuns
Miha 18 martie 2011 - 20:24

Mihaela, poti face si asa, desigur. Uite si aici o alta varianta de caramel http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2009/09/cubulete-cu-caramel.html

Răspuns
ONESTA30 19 martie 2011 - 12:41

Sunt convinsa ca si asta-i bestiala , dar draga de ea cred ca de data asta a scapat de plagiat … e cam mult zahar ptr mine , deci , sa-mi zici si mie ,,FA-TI” … neaaaaaaa … hihihi

Răspuns
Ruxy 19 martie 2011 - 16:48

Doamne cum arata Miha! Esti extraordinara!!!!

Răspuns
nadina73 19 martie 2011 - 23:15

Miha vin la tine,ma primesti?Dar vin cu toata gasca,pupppppppppppp

Răspuns
Miha 20 martie 2011 - 12:45

Diana, imi pare rau ca nu ma poti plagia, poate data viitoare. :* :* :*

Răspuns
Miha 20 martie 2011 - 12:46

Ruxy, esti o draguta, ca intotdeauna. Te pup! :*

Răspuns
Miha 20 martie 2011 - 12:46

Nadina…ce fain ar fi!!! Cu drag te-as primi…oricand. Te pup! :*

Răspuns
miremirc 22 martie 2011 - 17:52

Foarte buna praji 🙂

Răspuns
Anonymous 23 martie 2011 - 12:08

si eu fac prajitura asta dar a mea iese mai frumosa pt ca fac crema de zahar ars un pic diferita(pun galbenusurile frecate cu 5 lg.de zahar peste zaharul topit cu margarina si nuca care se inabuse in zaharul caramel inainte de a adauga galbenusuriile)

Răspuns
Anonymous 18 aprilie 2011 - 7:48

eu nu prea sunt fan nuca.nu as putea inlocui cu migdale?

Răspuns
Miha 18 aprilie 2011 - 8:07

N-am incercat niciodata cu migdale, dar sunt sigura ca va fi buna. De ce nu?

Răspuns
mimita-k 14 mai 2011 - 12:29

Si eu am facut-o foarte des prajitura asta dar fara glazura de pe deasupra, doar cu ciocolata neagra rasa. Nu lipseste de la nici o sarbatoare doar ca nu am postat-o inca…

Răspuns
Miha 14 mai 2011 - 13:06

Mimita, eu nu stiam de bunatate de prajitura pana nu mi-a dat prietena mea reteta. 🙂

Răspuns
Anonymous 23 noiembrie 2011 - 18:18

Excelenta!

Răspuns
Miha 24 noiembrie 2011 - 7:08

Multumesc!

Răspuns
Laura 22 decembrie 2012 - 0:39

Miha, am adaugat galbenusurile in crema fierbinte si mi-a iesit o omleta cu caramel de sarbatori. Mi-a parut rau dupa unt si primul galbenus, pt ca dupa aceea am luat-o de la capat. Am lasat caramelul sa se raceasca putin si dupa aceea am adaugat galbenusurile. Numai asa mi-a iesit. La fel si cu glazura, mi-a iesit numai cand am facut-o pe aragaz, si nu in microwave. Pana la urma am avut succes, dar tare m-am ofticat pt crema si glazura (si nu-s novice).

Răspuns
Miha 22 decembrie 2012 - 8:24

Laura, galbenusurile se adauga unul cate unul si daca mixezi/amesteci imediat chiar nu are cum sa se faca omleta.
Nu stiu cum ai procedat tu si de ce s-a intamplat ceea ce spui… Asa cum tu nu esti o novice nici eu nu sunt prima sau ultima care face aceasta reteta, asa cum spuneam este o reteta preluata… Imi pare rau.
Cat despre glazura… eu pun toate ingredientele intr-un castron ceramic, cateva secunde la putere mare. Mi-a iesit de fiecare data cand am facut. Ciocolata se inmoaie, lichidul se infierbanta, amestec si obtin o compozitie omogena. Dar daca tu stii ca-ti iese mai bine pe aragaz… nu e musai sa o faci la microunde.

Răspuns
ANCA 2 ianuarie 2013 - 9:59

Am facut si eu aceasta prajitura minunT. Iti trimit si dovada. Multumesc Miha! Anca din Iasi

Răspuns
hahaha 29 septembrie 2014 - 20:41

f.buna si f.veche, eu am facut-o dupa reteta din “Practic in bucatarie”. tu de unde te “inspiri”? 🙂

Răspuns
Miha 29 septembrie 2014 - 20:56

La unele retete combinatiile sunt gandite de mine, unele sunt foarte vechi, asa cum zici si tu, si le stiu si le am pastrate in caietul cu retete de la mama de acasa, unele sunt inspirate de pe net… surse de inspiratie sunt pretutindeni 😉

Răspuns
hahaha 29 septembrie 2014 - 21:12

am inteles….si le aduni pe toate la un loc 😀
bravo ca esti sincera si….bafta!!

Răspuns
Miha 29 septembrie 2014 - 21:15

Da, le prepar la mine in bucatarie, fac poze si le adun pe blog, ca sursa de inspiratie pentru altii 😉

Răspuns
hahaha 29 septembrie 2014 - 21:19

app….chiar si asa, sunt f. bune. pan’ ala urma conteaza reteta nu cine le publica. bafta in tot ceea ce faci!! pupici si-am sa te “urmaresc” cu mare drag!

Răspuns
Miha 29 septembrie 2014 - 21:22

Multumesc! Te astept cu drag de fiecare data! 😉

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: