Aceasta reteta de prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate o am de la o buna prietena de familie, din caietul cu retete de prajituri al familiei. O prajitura completa as spune, care are tot ce e mai bun la un loc: ciocolata, nuca si caramel. Incercati si va veti convinge. 😉
Ingrediente
- Pentru blat:
- 5 albusuri
- 100 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 4 linguri faina
- 1 praf de copt
- 200 g ciocolata alba
- Pentru crema:
- 150 g zahar
- 200 g unt
- 6 galbenusuri
- 200 g nuca sfaramata
- Glazura:
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 ml frisca lichida
- 50 g unt
Mod de preparare Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat pana se obtine o spuma tare si lucioasa, ca pentru bezea. Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt, apoi o incorporam usor in spuma de albusuri, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana se aureste usor deasupra, in jur de 30-35 minute. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.
Peste blatul racit se pune in strat ciocolata alba rasa pe razatoarea cu ochiuri mari.
Crema:
Zaharul se caramelizeaza la foc mic. Cand a devenit lichid si auriu la culoare, se da deoparte si se adauga untul taiat cubulete. Se amesteca usor (atentie la aburi), se pune din nou pe foc si amestecand continuu se fierbe pana compozitia incepe sa se ingroase. Se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Compozitia se va ingrosa, ajungand de consistenta smantanii. Adaugam si nuca sfaramata (nu macinata).
Omogenizam, lasam sa se racoreasca putin si turnam crema peste blat. Dam la frigider.
Glazura:
Ciocolata o topim la microunde impreuna cu untul si frisca lichida. Omogenizam, lasam sa se raceasca si turnam peste prajitura. Ciocolata se poate topi si la foc mic sau la baine-marie, dupa cum prefera fiecare.
Dam din nou la frigider, pentru 2 ore, apoi se portioneaza.
Reteta incercata si de Ilda:
48 comentarii
Magnifico este pastel, eres la reina de los pastelitos.
Saludos
Ce buna trebuie sa fie!!!
Vrewau si eu, tu, Miha, tu.
Ador prajiturile cu nuca, iar a ta e un rasfat cu nuca si-n blat si-n crema. Cu prima ocazie o incerc. Week-end placut!
Ador prajiturile cu nuca, iar a ta e un rasfat cu nuca si-n blat si-n crema. Cu prima ocazie o incerc. Week-end placut!
Chiar asa!!!…tot ce e mai bun e in aceasta prajitura:ciocolata,caramel,nuci!Am s-o incerc si eu…promit!
Te pup si un weekend placut!
Ps.galbenusurile se adauga cind e fierbinte compozitia sau se lasa sa se raceasca un pic?
Multumesc Jose Manuel! 🙂
Multumesc Gabi. :*
Si…stii, nu? FA-TI! :))))
Multumesc Sara! :* Week-end placut!
Multumesc Carmen. :*
Galbenusurile se pun in crema fierbinte.
OOOO ce bunatate
De data asta e super yumm yumm!
Ma ‘nervezi cu reteta ta, postezi vinerea retete pacatoase ca sa ma ling pe buze fara sa maninc… Oricum iau o feliuta mica, ca nu ma vede nimeni… yamiii…. buna…
te astept cu drag pe la mine http://lily-musat.blogspot.com/2011/03/nou-forme-de-copt-accesorii-patiserie.html
Este similara cu Snickers aceasta prajitura 🙂 like it!
Felicitari pentru tot ce faci .De fiecare data reuusesti sa ma uimesti.TINE-TOT ASA!! PS spune-mi care este site-ul de unde pot comanda tocatorul minune de care ne-ai povestit.Nu iti mai gasesc postarea.
Iar ai aparut cu ciocolata? Vrei sa ma omori? Ca mie imi place si aia alba si aia neagra. Nu vrei sa te muti la Bucuresti? 😀
super reteta! crezi ca as putea sa pun doar jum din cantitatea de unt si cealalta jum sa fie de smantana lichida pt frisca? mutumesc, Mihaela!
Multumesc Bianka. 🙂
Multumesc Mino! Te-as pofti pe la mine, dar stiu ca nu vrei. :)))
Cuscra, is pacatoasa, stiu :))
Lili, multumesc de invitatie. Am vazut niste chestii tare interesante pe acolo. Ma tenteaza. :))
Explora, eu stiu ca prajitura Snickers e cu crema de ciocolata/cacao…nu stiam si de varianta cu ciocolata alba.
Anonim, despre postarea asta este vorba? http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2011/02/concurs-kitchen-aid.html
Brandusa, ma primesti? :)))
Mihaela, poti face si asa, desigur. Uite si aici o alta varianta de caramel http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2009/09/cubulete-cu-caramel.html
Sunt convinsa ca si asta-i bestiala , dar draga de ea cred ca de data asta a scapat de plagiat … e cam mult zahar ptr mine , deci , sa-mi zici si mie ,,FA-TI” … neaaaaaaa … hihihi
Doamne cum arata Miha! Esti extraordinara!!!!
Miha vin la tine,ma primesti?Dar vin cu toata gasca,pupppppppppppp
Diana, imi pare rau ca nu ma poti plagia, poate data viitoare. :* :* :*
Ruxy, esti o draguta, ca intotdeauna. Te pup! :*
Nadina…ce fain ar fi!!! Cu drag te-as primi…oricand. Te pup! :*
Foarte buna praji 🙂
si eu fac prajitura asta dar a mea iese mai frumosa pt ca fac crema de zahar ars un pic diferita(pun galbenusurile frecate cu 5 lg.de zahar peste zaharul topit cu margarina si nuca care se inabuse in zaharul caramel inainte de a adauga galbenusuriile)
eu nu prea sunt fan nuca.nu as putea inlocui cu migdale?
N-am incercat niciodata cu migdale, dar sunt sigura ca va fi buna. De ce nu?
Si eu am facut-o foarte des prajitura asta dar fara glazura de pe deasupra, doar cu ciocolata neagra rasa. Nu lipseste de la nici o sarbatoare doar ca nu am postat-o inca…
Mimita, eu nu stiam de bunatate de prajitura pana nu mi-a dat prietena mea reteta. 🙂
Excelenta!
Multumesc!
Miha, am adaugat galbenusurile in crema fierbinte si mi-a iesit o omleta cu caramel de sarbatori. Mi-a parut rau dupa unt si primul galbenus, pt ca dupa aceea am luat-o de la capat. Am lasat caramelul sa se raceasca putin si dupa aceea am adaugat galbenusurile. Numai asa mi-a iesit. La fel si cu glazura, mi-a iesit numai cand am facut-o pe aragaz, si nu in microwave. Pana la urma am avut succes, dar tare m-am ofticat pt crema si glazura (si nu-s novice).
Laura, galbenusurile se adauga unul cate unul si daca mixezi/amesteci imediat chiar nu are cum sa se faca omleta.
Nu stiu cum ai procedat tu si de ce s-a intamplat ceea ce spui… Asa cum tu nu esti o novice nici eu nu sunt prima sau ultima care face aceasta reteta, asa cum spuneam este o reteta preluata… Imi pare rau.
Cat despre glazura… eu pun toate ingredientele intr-un castron ceramic, cateva secunde la putere mare. Mi-a iesit de fiecare data cand am facut. Ciocolata se inmoaie, lichidul se infierbanta, amestec si obtin o compozitie omogena. Dar daca tu stii ca-ti iese mai bine pe aragaz… nu e musai sa o faci la microunde.
Am facut si eu aceasta prajitura minunT. Iti trimit si dovada. Multumesc Miha! Anca din Iasi
f.buna si f.veche, eu am facut-o dupa reteta din „Practic in bucatarie”. tu de unde te „inspiri”? 🙂
La unele retete combinatiile sunt gandite de mine, unele sunt foarte vechi, asa cum zici si tu, si le stiu si le am pastrate in caietul cu retete de la mama de acasa, unele sunt inspirate de pe net… surse de inspiratie sunt pretutindeni 😉
am inteles….si le aduni pe toate la un loc 😀
bravo ca esti sincera si….bafta!!
Da, le prepar la mine in bucatarie, fac poze si le adun pe blog, ca sursa de inspiratie pentru altii 😉
app….chiar si asa, sunt f. bune. pan’ ala urma conteaza reteta nu cine le publica. bafta in tot ceea ce faci!! pupici si-am sa te „urmaresc” cu mare drag!
Multumesc! Te astept cu drag de fiecare data! 😉