Tort Diplomat – fluture

de Miha
84 vizualizări
Tort Diplomat

Reteta Tort Diplomat

Tort Diplomat

Ingrediente

  • * Pentru blat:
  • * 5 oua
  • * 5 linguri zahar
  • * 3 linguri ulei
  • * 5 linguri faina
  • * esenta de vanilie
  • * 1 lingurita praf de copt
  • * Pentru crema:
  • * 5 galbenusuri
  • * 100 g zahar
  • * 220 ml lapte
  • * 1 litru de frisca lichida ( La Dorna)
  • * 30 g gelatina
  • * 1 cutie compot de ananas
  • * 3 mandarine
  • * Pentru insiropat:
  • * zeama de la fructe si de la compotul de ananas
  • * Pentru decor:
  • * 750 ml frisca lichida
  • * ananas
  • * mandarine
  • * struguri

Tort Diplomat preparat sub forma de fluture

Mod de preparare Tort Diplomat – fluture:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa ca la bezea.

Galbenusurile se amesteca impreuna cu uleiul si esenta de vanilie, ca la maioneza, apoi se toarna peste bezea. Se omogenizeaza dupa care se adauga faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor.

Aluatul obtinut se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pana se rumeneste. Se face proba cu scobitoarea.

Crema Diplomat:

Gelatina se pune la inmuiat in 100 ml apa rece.

Ananasul se taie cubulete. Mandarinele se curata de pielita si se taie si ele cubulete. Se pun intr-o sita sa se scurga bine de zeama.

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele cate putin, se omogenizeaza si se pune la foc mic, sa fiarba pana incepe sa se ingroase, ca o smantana mai subtire, amestecand continuu. Ca sa fiti siguri ca nu se prinde puneti vasul la bain-marine.

Lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Se lasa la racit complet si cand incepe sa se ingroase, se adauga frisca batuta, ananasul si mandarinele.

  • Daca doriti puteti pune in crema si albusurile de la cele 5 galbenusuri. Eu nu le-am pus pentru ca am o “problema” cu ouale crude 🙂

Blatul copt si racit il taiem in 2.

Punem primul blat in tava cu inel detasabil, insiropam cu zeama de la compot si de la fructe, dupa care punem crema. Nivelam si acoperim cu cel de-al doilea blat, de asemenea insiropat.

Dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste crema.

Scoatem inelul detasabil si taiem tortul in 2, apoi cele doua jumatati le punem pe platou, spate in spate, formand astfel aripile fluturelui.

Se acopera cu frisca, apoi se orneaza dupa preferinta.

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat a fost incercata si de Ilda. Nu-i asa ca e tare frumos? 🙂

Tort diplomat cu fructe

 
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

poate vă plac și rețetele

25 comentarii

ANCA 11 martie 2010 - 23:12

Miha uite am sosit sa -ti admir fluturasul e suuuper dragut si delicios yumyyyyy
pe cuarnd si te mai astept pe la mine 🙂

Răspuns
pansy 11 martie 2010 - 23:28

tare simpatic fluturaul tau !

Răspuns
Daniela 12 martie 2010 - 4:12

Ti-a iesit perfect!
Felicitari!

Răspuns
alison 12 martie 2010 - 4:16

vai ce frumusete de tort,la multi ani sarbatoritei!

Răspuns
kity 12 martie 2010 - 6:24

foarte simpatic tortul!!

Răspuns
Daniela 12 martie 2010 - 8:43

Fluturas nu mai ai aripioare… pentru ca sarbatorita le-a papat… E un tortulet perfect…
La multi ani, micutei Maria !

Răspuns
sarah 12 martie 2010 - 9:30

foarte frumos tort.esti o experta adevarata in ornat.pupici

Răspuns
Bianca 12 martie 2010 - 13:37

Imi place foarte mult tortul pe care l-ai creat. Dar nu am inteles exact tehnica de lucru si nici despre ce fel de tava cu inel spui. Ai putea sa faci si poze sa vad despre ce e vorba?
Si te mai rog sa imi spui cum ai facut tablita pe care ai scris La multi ani.
Multumesc frumos.
O zi buna

Răspuns
Antzu' 12 martie 2010 - 19:08

wow, de as avea si eu talentul tau!din pacate eu is opusul tau, n-am nici o treaba cu ornatul:(

Răspuns
Miha 12 martie 2010 - 20:53

Anca, multumesc tare mult de aprecieri. Sa stii ca te vizitez des, chiar daca nu las intotdeauna comment. 🙂

Răspuns
Miha 12 martie 2010 - 20:53

Pansy, multumesc!

Răspuns
Miha 12 martie 2010 - 20:54

Multumesc Daniela! Eiii…nu e perfect, dar ma stradui sa ajung pe drumul cel bun. :))

Răspuns
Miha 12 martie 2010 - 20:55

Alison, multumesc tare mult! Sarbatorita a implinit 1 anisor si sper din suflet sa-i fi placut tortul. :))

Răspuns
Miha 12 martie 2010 - 20:56

Te pup draga Kity si multumesc!

Răspuns
Miha 12 martie 2010 - 20:56

Multumesc cuscra. Si tu zici ca e perfect? :))

Răspuns
Miha 12 martie 2010 - 20:57

Sarah, nu sunt experta, mai am drum lung pana la a fi experta, dar iti multumesc pentru incurajari. 🙂

Răspuns
Miha 12 martie 2010 - 21:02

Bianca, m-am referit la tava cu fundul detasabil si la inelul ce vine de jur imprejurul tavii. 🙂
Nu am poze din timpul prepararii, eram in criza de timp, Maria (fetita unor amici) mai avea putin si implinea anisorul si tortul nu era gata. :)))
Pentru patratel am topit vreo 50 g de ciocolata alba si am intins pe o bucata de hartie de copt. Am dat la congelator pana s-a intarit foarte bine, apoi am taiat patratelul cu un cutit incalzit in flacara de la aragaz.
Am scris apoi textul cu un penson inmuiat in ciocolata neagra topita.
Daca mai ai nelamuriri, sa-mi spui, iti voi raspunde negresit. 🙂

Răspuns
Bianca 12 martie 2010 - 21:11

Miha, multumesc frumos de lamuriri.

Răspuns
Anonymous 31 decembrie 2010 - 15:57

e exceptional. la multi ani

Răspuns
Terapia Bowen 13 februarie 2011 - 15:13

Aoleu! Visez la noapte numai fluturi!

Răspuns
Miha 13 februarie 2011 - 15:19

Imi pare rau ca nu am si sectiune…

Răspuns
Iuliana 1 aprilie 2016 - 21:42

Miha nu e precizat daca frisca e dulce sau e deaia neindulcita smantana pt frisca . ca eu am deasta fara zahar si as vrea sa stiu cat zahar sa pun.

Răspuns
Miha 2 aprilie 2016 - 10:30

La Dorna este smantana pentru frisca neindulcita 😉

Răspuns
Tort Diplomat cu capsuni - reteta Diplomat - Dulciuri fel de fel 21 mai 2020 - 9:34

[…] Crema Diplomat: […]

Răspuns
Tort Diplomat cu capsuni si ananas - Dulciuri fel de fel 25 mai 2020 - 19:46

[…] Crema Diplomat: […]

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: