Zilele trecute a fost ziua bunicii copiilor 😛 si cu aceasta ocazie am facut un tort pe care l-am savurat in familie,dupa ce-am cantat regulamentar „multi ani traiasca” :))
Pentru realizarea acestui tort m-am inspirat de la minunata Laura Adamache.
Vom incepe cu decorul pentru blat,pentru care vom avea nevoie de:
30 g faina
30 g zahar
30 g albus (1 albus de la un ou mediu)
30 g unt la temperatura camerei
10 g cacao
Amestecam toate ingredientele,faina, zahar, albus, unt si cacao.
Pasta obtinuta,o intindem pe o bucata de hartie de copt de dimensiunea tavii de cuptor,tava in care vom coace blatul.
Cu ajutorul unui pieptan de cofetarie,trasam linii de-a lungul foii de copt.
Bagam foaia cu decor la congelator,trebuie sa fie super inghetat.
Preparam intre timp blatul din:
115 gr zahar
115 gr faina
3 oua
Mixam ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare dupa care incorporam treptat faina amestecand de jos in sus.
Scoatem decorul bine inghetat de la congelator si turnam peste el aluatul pentru blat.
Coacem in cuptorul incins la 180 de grade,timp de 10 minute.
Rasturnam blatul pe o suprafata abundent pudrata cu zahar,
apoi taiem o fasie de dimensiunea cercului in care vom face tortul.
Imbracam cu fasia marginea cercului, avand grija ca decorul sa vina spre exterior, iar restul aluatului ramas il taiem in bucatele si le asezam la baza tortului.
Preparam mousse-ul de menta din:
200 g ciocolata alba
250 ml sirop natural de menta
350 g frisca lichida
15 g gelatina
Gelatina o punem la inmuiat in 5 linguri de apa rece.
Ciocolata o topim impreuna cu 150 ml frisca. Omogenizam si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si siropul de menta.Amestecam pana la omogenizare.
Dam la frigider pana la racirea completa,dupa care incorporam restul de frisca batuta,usor,cu miscari de jos in sus.
Insiropam blatul cu sirop de zahar ars.
100 g zahar
100 ml apa
2-3 linguri lichior de ciocolata
Zaharul il caramelizam dupa care il „stingem” cu 100 ml apa rece.Lasam la racit,pana se dizolva complet.Adaugam si lichiorul.
Umplem tortul cu mousse si il dam la frigider vreo 2 ore, pana se intareste.
Intre timp preparam glazura de ciocolata.
100 g ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
2 linguri lichior de ciocolata
Topim la foc mic ciocolata cu frisca si cand ciocolata s-a topit complet dam deoparte si lasam sa se raceasca cateva minute, dupa care adaugam si lichiorul.
Lasam glazura sa se raceasca la temperatura camerei si cand este aproape rece o adaugam peste mousse.
Punem din nou la frigider pana se intareste si glazura.
Am ornat cu frisca si batoane de ciocolata cu crema de menta.
Participam la concursul de pe bucataras.ro. 🙂
23 comentarii
Wow Miha!Arata grozav! Chiar aseara ma tot gandeam ce sa fac..ceva bun bunn bunnn si iata ca visitez pagina ta si gasesc ceva foarte bunnnnnn!Cu siguranta o sa incerc sa fac acest tort…poate chiar azi!
ahhh…pe blogul meu, am postat 2 retete (nu am postat niciodata retete, ci doar poze). Una este numita „deviled eggs”, o gustare foarte populara aici ..oua umplute…si ce-a de-a doua reteta este numita „apple pizza”, un fel de tarta de mere care se asambleaza, coace si taie precum pizza…e foarte buna si usor de facut.
http://kittytweedy.blogspot.com/2009/10/apple-pizza.html
http://kittytweedy.blogspot.com/2009/10/deviled-eggs.html
Pup!
wow Miha!
ce spectaculos!!!!
cred ca e buuuun!!1
Kitty,foarte apetisante postarile tale.
Ideea de pizza cu mere mi s-a parut grozava. 🙂
Multumesc tare mult de aprecieri!
Da Gabi, a fost bun! Sper ca asta a fost si parerea celor care au mai mancat din el! :))
Miha,de unde cumperi tu sirop de menta?
ador combinatia menta/ciocolata insa aici eu nu gasesc…
ce bunatate ai construit miha,felicitari!
Miha,deci vreau sa spun ca m-ai ucis incet si sigur…muream treptat,pe masura ce citeam cuvintele scrise de tine….deci asta e killareala pe fata,protestez!
:))))))
Fata buna….daca vin vreodata prin orasul tau,imi faci si mie tort cu menta si ciocolata?!
Vrea sa zic asa:daca exista ceva pe lumea asta,care sa ma faca sa cercesc pentru o frimitura…este ciocolata combinata cu menta….este placerea viatii mele,menta si ciocolata,combinate,separate,luate doua cate una…..nu conteaza…
Te pup si iti multumesc pentru toate bunataturile astea postate aici!:)
foarte bine arata .delicios. de fapt na ca toate retetele tale 🙂 pup
Arata de miloane…dar cum ar putea sa fie altfel. Salutari Cami
Gaby,sirop de menta am gasit in Kaufland.
Ana-Maria daca vei trece vreodata prin orasul meu sa nu ma ratezi. 🙂 Promit ca voi fi acasa. :))
Multumesc mult Sandytza draga! Pup!
Multumesc Cami!
Alison,multumesc si tie.Era sa omit raspunsul pt tine. Fara intentie! Te pup!
Tare bun trebuie sa fie ! Foarte faina combinatia 😉
Multumesc tare mult Ala! Trebuie sa-l incerci ca sa vezi cat e de faina! 🙂
Pup!
Foarte frumos ti-a iesit tortul , felicitari !
Multumesc tare mult Amalia!
buna.de unde ati luat siropul de menta>?
de la Kaufland. Este si in Carrefour, doar ca are colorant si este verde.
imi place foarte mult ciocolata cu menta, gen cea de la penny market sau oricare alt magazin in cutie verde sub forma de patrat, after eight cred ca se numeste, si as vrea sa fac si eu tort cu cioc. si menta, adica sa folosesc din aceasta reteta numai crema.si as vrea sa fac blatul clasic de tort, tot de la dvs. reteta.De altfel, ca si blat mereu folosesc reteta de aici.
am vazut in comentariu ca de la kaufl. care zona mai exact? m.am tot uitat si la produsele de la plafar…cum era ambalajul?
in sticla mica de plastic