Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de caramel si ciocolata

Tort cu ciocolata si caramel

Tort cu ciocolata si caramel

Tort cu ciocolata si mousse de caramel. Un tort cu blaturi subtiri de ciocolata, mousse de ciocolata si caramel, ce se imbina perfect. Un tort aniversar, foarte usor de preparat.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g faina
  • 150 g zahar (pudra)
  • 50 g cacao
  • 1 praf de copt
  • 300 g iaurt (3.5 % grasime)
  • 2 oua
  • 75 ml ulei
  • esenta de rom
  • Pentru mousse de caramel:
  • 400 g Dulce de Leche
  • 7 g gelatina
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • Pentru mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata (54% cacao)
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza
  • 2 linguri zahar (pudra)
  • esenta de vanilie
loading...

Pentru ca in ultima vreme au cam lipsit postarile cu retete de tort si pentru ca trebuie sa va spun neaparat ca nu m-am lenevit, ci doar sunt intr-o acuta lipsa de timp 😀 iata ca azi va aduc o reteta de tort cu mousse de caramel si ciocolata. Un tort cu ciocolata cu care, in luna august, am sarbatorit o frumoasa varsta a sotului meu, la care nu am prea multe poze, din pacate. Sper sa ma credeti pe cuvant ca a fost un tort grozav de bun si sa-l incercati si voi! 😉

Mod de preparare Tort cu mousse de caramel si ciocolata:

Blat pentru tort cu ciocolata si mousse de caramel:

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de rom si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

Compozitia se imparte in 3 parti si se coc 3 blaturi intr-o tava de 20/30 cm, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, pentru cca 20-30 de minute fiecare, in functie de cuptor). Verificati din cand in cand, blatul trebuie sa fie moale si fraged. Daca sta prea mult la cuptor se usuca.

Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine, cu tot cu hartia de copt.

Mousse de caramel:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Dulce de leche (lapte condensat caramelizat) il punem intr-o craticioara impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca. Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana laptele se incalzeste si se uniformizeaza. In compozitia calda (nu fierbinte) punem gelatina si amestecam bine pana se topeste gelatina.

Punem la rece pana se raceste foarte bine.

Mixam restul de smantana pentru frisca pana devine pufoasa (nu e neaparat necesar sa fie si ferma) si o turnam peste caramelul bine racit. Mixam pana crema se omogenizeaza.

Mousse de ciocolata:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin, cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se pune si esenta de vanilie, dupa gust.

Asamblare tort cu ciocolata si mousse de caramel:

Tapetam tava cu folie alimentara. Punem un blat, apoi mousse-ul de ciocolata, blat, mousse-ul de caramel si acoperim cu cel de-al treilea blat. Se pune la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte) pana cremele se intaresc suficient.

Tortul cu ciocolata si mousse de caramel se rastoarna pe un platou si se orneaza cu crema de frisca preparata asa:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra, esenta de vanilie si crema de branza. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata. Cu o parte din crema se „imbraca” tortul, o parte se pastreaza pentru „floricele” 😉

Cum se face tortul cu ciocolata si caramel

Pofta buna! 🙂

Tort cu ciocolata si dulce de leche

Va recomand sa incercati si reteta de Tort cu crema mascarpone si Dulce de Leche (reteta aici).

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

Un comentariu

  1. Foarte bun pentru o aniversare, invitatii vor fi foarte incantati

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Tiramisu cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Tiramisu cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Am incercat pana acum mai multe variante de Tiramisu, de cele mai multe ori retete adaptate astfel incat sa poate manca si copiii. Astazi avem insa o varianta dedicata exclusiv adultilor, cu cafea si lichior Amaretto 😉 Pentru prepararea cafelei am folosit espressorul Breville Prima Latte, pe care il poti […]

Chec pufos cu rahat

Chec pufos cu rahat

Azi avem in meniu un chec pufos cu rahat, un desert rapid si simplu de preparat. Este genul acela de reteta care te scoate din impas cand ti se anunta musafiri sau ai chef de ceva bun, dar nu prea multe ingrediente la indemana 😉 Mod de preparare Chec pufos […]

Prajitura cu mere si aluat razuit

Prajitura cu mere si aluat razuit

Astazi va aduc o prajitura cu mere si aluat razuit, o prajitura de casa care o putem face oricand in timpul anului, dar acum, mai mult ca niciodata, parca are un gust mai bun. Mod de preparare Prajitura cu mere si aluat razuit: Vom pregati mai intai umplutura pentru prajitura […]

Lava Cake – reteta Vulcan de ciocolata

Lava Cake – reteta Vulcan de ciocolata

Ce pot sa spun? Da, mi-a lipsit pana acum reteta de Lava Cake de pe blog. Am avut candva demult o incercare a acestui deliciu cu ciocolata, dar mai apoi s-a asternut praful, cum se spune. Asta pana cand s-a intors Robert dintr-o excursie si mi-a spus ca a mancat […]