De-acum, la fiecare aniversare a prietenei mele, nici n-o mai intreb ce fel de tort vrea, pentru ca raspunsul este intotdeauna acelasi: usor de facut pentru tine si usor de mancat pentru mine 😀 Anul acesta i-am facut tort cu crema mascarpone si zmeura. Blaturi cu cacao, pe care le-am mai folosit si la alte torturi si prajituri, fragede si bune, cu o consistenta usor umeda si care nu necesita insiropare. Crema de mascarpone cu ciocolata alba este minunata, usor de facut si extrem de delicioasa. Jeleul de zmeura si zmeura proaspata folosita petru ornat, au adus un plus de savoare acestui tort.
Eu va promit ca n-o sa va para rau daca-l incercati! 😀
INGREDIENTE
- Pentru foi:
- 300 g faina
- 150 g zahar (pudra)
- 50 g cacao
- 10 g praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 400 g iaurt
- 3 oua
- 100 ml ulei
- esenta de vanilie
- Pentru jeleul de zmeura:
- 450 g zmeura
- 150 g zahar
- 10 g gelatina
- Pentru crema mascarpone:
- 300 g smantana pentru frisca/frisca lichida
- 400 g ciocolata alba
- 750 g mascarpone
- 2 pliculete zahar vanilat
- Pentru ornat:
- 400 g smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone
- 1 pliculet zahar vanilat
- 2 linguri zahar pudra
Mod de preparare Tort cu crema mascarpone si zmeura:
Blaturi:
Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, esenta de vanilie, iaurtul si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.
- puteti folosi orice fel de iaurt, dar cu cat procentul de grasimi este mare cu atat este mai bun
Compozitia se imparte in 4 parti egale si se coc 4 blaturi in tava (24 cm diametru), tapetata cu hartie de copt, la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 20 de minute fiecare. Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine.
Crema de mascarpone:
Ciocolata alba rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Mascarponele si zaharul vanilat se pun in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza putin cat sa se omogenizeze. Se adauga crema de ciocolata alba si se mixeaza pana crema devine ferma si omogena. Dam la rece pana la asamblarea prajiturii.
Jeleu de zmeura:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Intr-o cratita punem zmeura si zaharul. Punem cratita pe foc mic si amestecand din cand in cand fierbem pana zmeura se inmoaie si isi lasa zeama. Lasam sa se racoreasca putin, apoi trecem totul printr-o sita, pentru a elimina semintele. Daca acestea nu sunt „suparatoare” puteti omite acest pas. Incalzim din nou, atat cat sa fie o temperatura suportabila la deget, adaugam gelatina, omogenizam si lasam la racit, pana incepe sa se ingroase usor
- se lasa la racit la temperatura camerei, amestecand din cand in cand. Nu trebuie sa se inchege, va fi greu de intins peste crema
Asamblare Tort cu crema mascarpone si zmeura:
Se desprinde usor hartia de copt de pe blaturi. Vom folosi pentru asamblare tava in care am copt blaturile sau un inel pentru prajituri.
Punem un blat pe platou, punem 1/3 din crema in strat uniform si 1/3 din jeleul de zmeura, acoperim cu al doilea blat si repetam cu restul de crema, jeleu si blat. Dam la rece pentru cateva ore, eu l-am lasat peste noapte.
Se orneaza dupa preferinta. Eu l-am finisat si ornat cu crema de frisca cu mascarpone (gasiti reteta AICI) , glazura de ciocolata si zmeura proaspata.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
Buna Miha!
am tava de tort cu diametrul de 26 cm.
se poate sa fac blaturile dupa aceasta reteta sau trebuie sa adaug ingrediente?
multumesc!
E ok si tava de 26 cm