Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema caramel

Felie de tort cu crema caramel

Nu, n-am avut nimic de sarbatorit ca sa fac tort, am facut asa… pur si simplu! Pentru ca am vrut sa-i rasfat pe cei mici cu ceva bun si pentru ca mi-e mai simplu sa fac un tort decat o prajitura! 🙂

Asadar, un tort fara pretentii, dar atat de bun ca l-am savurat pana la ultima bucatica. Cum sa nu vi-l arat si voua? :))

Felie de tort cu crema caramel

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 400 ml lapte
  • 3 linguri amidon
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 150 g crema de branza Almette
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
loading...

Mod de preparare Tort cu crema caramel:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de caramel:

Zaharul se caramelizeaza. Ii dam o culoare cat mai inchisa, dar cu atentie sa nu se arda prea tare, altfel devine amar. Laptele se toarna peste zaharul caramelizat, apoi se fierbe la foc mic pana se dizolva caramelul.

Amidonul il “desfacem” cu putin lapte din cratita, apoi il turnam peste laptele cu caramel. Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Incorporam untul, omogenizam si lasam la racit.

Pentru sirop se caramelizeaza zaharul, apoi se „stinge” cu apa. Se da deoparte si se lasa la racit si pana se topeste caramelul.

Pentru ornat:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga o lingura de zahar pudra si un zahar vanilat si se mixeaza pana devine pufoasa. Nu e necesar sa fie ferma, se va intari dupa ce se va adauga crema de branza.

Crema de branza se mixeaza cu restul de zahar pudra, pana se topeste zaharul. Se adauga frisca batuta si se omogenizeaza.

Blatul de tort se taie in 3 felii si crema se imparte in jumatate. Fiecare parte de blat se insiropeaza. Tortul se asambleaza in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Se inveleste bine in folie si se da la rece pana se intareste crema.

Se orneaza cu crema de branza.

Pofta buna! 😉

Tort cu crema caramel si frisca

 

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Ce gustos trebuie sa fie!!!!

  2. Corina says:

    Nu stiu ce s-a intamplat,dar blatul nu mi-a crescut aproape deloc.cred ca trebuie mai mult praf de copt.

    • Blatul este unul de pandispan si se poate face si fara praf de copt. Nu stiu ce s-a intamplat acolo la tine, dar reusita blatului depinde foarte mult de cat de bine sunt batute albusurile si de cat de pufoasa si aerata este compozitia finala

      • Andreea says:

        Nici mie nu mia crescut blatul aproape deloc. Adica cat am pus atata a ramas. Am facut mai multe blaturi sa imi iasa ce ai facut tu. :))

        • Asa cum am spus si mai sus, blatul este unul simplu de pandispan. Un blat care iese si fara praf de copt daca albusurile sunt batute bine si compozitia finala este pufoasa si aerata.
          Nu e tocmai ok sa faci un blat de 18 cm diametru din 12 oua, clar ai gresit undeva.

  3. flory says:

    Acum ma apuc de el…arata nemaipomenit.sper sa imi iasa
    Va scriu cand termin.fata cea mik face azi 2 anj si 10 luni va pup cu drag…

  4. Monica says:

    untul se pune in compozitia de caramel calda, sau se bate spuma inainte?

  5. Ramona says:

    Buna, am incercat si eu tortul acesta superb de bun, am avut o singura problema aceea ca nu mi a crescut blatul. Trebuie adaugat mai mult praf de copt. In rest e foarte bun, il recomand!

  6. Tibi says:

    Ai uitat să specifici că laptele se pune fierbinte peste zahărul caramelizat. Mersi…😬😤😰😵😷

    • Nu, n-am uitat.
      Am incercat ambele variante, si cu lapte rece si cu lapte cald, caramelul oricum se intareste din cauza diferentei de temperatura 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulada cu ciocolata – reteta simpla

Rulada cu ciocolata – reteta simpla

De ce reteta simpla de rulada cu ciocolata? Pentru ca nu mi se pare nimic mai simplu si rapid de facut atunci cand ti se anunta musafiri decat o rulada. Nu dureaza mai mult de-o ora sa o faci. Bine, rulada este mai buna si se feliaza mai frumos daca […]

Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata

Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata

Prajitura cu branza se afla in topul preferintelor copiilor mei! Cu fructe sa nu fie, dar marmorata cu ciocolata?! Un succes garantat! 😉 Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata pe care v-o aduc azi seamana la gust si textura mai degraba cu o budinca, nu este pufoasa, dar a fost […]

Prajitura cu crema mascarpone si vanilie

Prajitura cu crema mascarpone si vanilie

Va spuneam la aceasta reteta ca, fie folosesti un blat de cacao, fie ca folosesti un blat simplu cu vanilie, crema este grozava si fie ca decizi sa faci o prajitura cu crema mascarpone, fie tort… garantat nu mai ramane nimic pentru a doua zi! 🙂 Mod de preparare Prajitura […]

Negresa – reteta simpla si ieftina

Negresa – reteta simpla si ieftina

Ori de cate ori mai „fac rost” de cate un borcan de dulceata, il valorific intr-o negresa – reteta simpla si ieftina. Sper ca acum, daca mi-am dezvaluit secretul, sa nu raman cu prajitura nemancata, dupa ce vor citi copiii ce am scris aici 😂😂 Reteta este, asa cum va […]