Tort cu crema caramel

de Miha
4340 vizualizări
Felie de tort cu crema caramel

Reteta Tort cu crema caramel

Nu, n-am avut nimic de sarbatorit ca sa fac tort cu crema caramel, am facut asa… pur si simplu! Pentru ca am vrut sa-i rasfat pe cei mici cu ceva bun si pentru ca mi-e mai simplu sa fac un tort decat o prajitura! 🙂

Asadar, un tort fara pretentii, dar atat de bun ca l-am savurat pana la ultima bucatica. Cum sa nu vi-l arat si voua? :))

Felie de tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Nu, n-am avut nimic de sarbatorit ca sa fac tort cu crema caramel, am facut asa… pur si simplu! Pentru ca am… Torturi Tort cu crema caramel European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 400 ml lapte
  • 3 linguri amidon
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 150 g crema de branza Almette
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare Tort cu crema caramel:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de caramel:

Zaharul se caramelizeaza. Ii dam o culoare cat mai inchisa, dar cu atentie sa nu se arda prea tare, altfel devine amar. Laptele se toarna peste zaharul caramelizat, apoi se fierbe la foc mic pana se dizolva caramelul.

Amidonul il “desfacem” cu putin lapte din cratita, apoi il turnam peste laptele cu caramel. Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Incorporam untul, omogenizam si lasam la racit.

Pentru sirop se caramelizeaza zaharul, apoi se “stinge” cu apa. Se da deoparte si se lasa la racit si pana se topeste caramelul.

Pentru ornat:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga o lingura de zahar pudra si un zahar vanilat si se mixeaza pana devine pufoasa. Nu e necesar sa fie ferma, se va intari dupa ce se va adauga crema de branza.

Crema de branza se mixeaza cu restul de zahar pudra, pana se topeste zaharul. Se adauga frisca batuta si se omogenizeaza.

Blatul de tort se taie in 3 felii si crema se imparte in jumatate. Fiecare parte de blat se insiropeaza. Tortul se asambleaza in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Se inveleste bine in folie si se da la rece pana se intareste crema.

Se orneaza cu crema de branza.

Pofta buna! 😉

Tort cu crema caramel si frisca

 

poate vă plac și rețetele

13 comentarii

Haplea 5 octombrie 2014 - 11:18

Ce gustos trebuie sa fie!!!!

Răspuns
Corina 16 noiembrie 2014 - 13:03

Nu stiu ce s-a intamplat,dar blatul nu mi-a crescut aproape deloc.cred ca trebuie mai mult praf de copt.

Răspuns
Miha 16 noiembrie 2014 - 13:36

Blatul este unul de pandispan si se poate face si fara praf de copt. Nu stiu ce s-a intamplat acolo la tine, dar reusita blatului depinde foarte mult de cat de bine sunt batute albusurile si de cat de pufoasa si aerata este compozitia finala

Răspuns
Andreea 22 august 2015 - 20:24

Nici mie nu mia crescut blatul aproape deloc. Adica cat am pus atata a ramas. Am facut mai multe blaturi sa imi iasa ce ai facut tu. :))

Răspuns
Miha 22 august 2015 - 20:45

Asa cum am spus si mai sus, blatul este unul simplu de pandispan. Un blat care iese si fara praf de copt daca albusurile sunt batute bine si compozitia finala este pufoasa si aerata.
Nu e tocmai ok sa faci un blat de 18 cm diametru din 12 oua, clar ai gresit undeva.

Răspuns
flory 3 februarie 2015 - 7:37

Acum ma apuc de el…arata nemaipomenit.sper sa imi iasa
Va scriu cand termin.fata cea mik face azi 2 anj si 10 luni va pup cu drag…

Răspuns
Monica 20 august 2015 - 17:28

untul se pune in compozitia de caramel calda, sau se bate spuma inainte?

Răspuns
Miha 20 august 2015 - 22:26

Se pune in caramelul cald fara sa fie batut inainte

Răspuns
monica 20 august 2015 - 22:43

Multumesc frumos! Tortul e in frigider pana maine :))

Răspuns
Ramona 27 septembrie 2016 - 20:11

Buna, am incercat si eu tortul acesta superb de bun, am avut o singura problema aceea ca nu mi a crescut blatul. Trebuie adaugat mai mult praf de copt. In rest e foarte bun, il recomand!

Răspuns
Miha 28 septembrie 2016 - 8:22

Blatul, daca bati albusurile suficient de bine si amesteci corect compozitia, iese si fara praf de copt.
Am explicat aici, pas cu pas, cum se face >>> https://www.dulciurifeldefel.ro/blat-de-tort-cu-cacao/
Ma bucur ca a fost pe placul vostru si multumesc de aprecieri 😉

Răspuns
Tibi 13 septembrie 2019 - 21:56

Ai uitat să specifici că laptele se pune fierbinte peste zahărul caramelizat. Mersi…😬😤😰😵😷

Răspuns
Miha 14 septembrie 2019 - 8:44

Nu, n-am uitat.
Am incercat ambele variante, si cu lapte rece si cu lapte cald, caramelul oricum se intareste din cauza diferentei de temperatura 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: