Tort cu ciocolata si afine

de Miha
9292 vizualizări
Tort cu ciocolata si afine

Reteta Tort cu ciocolata si afine

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 7 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1/2 boaba tonka
  • 1 lingurita praf de copt
  • Jeleu de afine:
  • 350 g afine
  • 100 g zahar
  • 10 g gelatina
  • Crema de ciocolata alba:
  • 400 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 200 g crema de branza Sweetello cu vanilie
  • Pentru insiropat:
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri Nesquik
  • Pentru finisat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura de zahar pudra
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 g crema de branza Sweetello
  • 2 linguri zahar pudra
  • Glazura curgatoare:
  • 75 g ciocolata (54% cacao)
  • lapte, cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
  • In plus:
  • ornamente cacao Dr Oetker

Retete de prajituri v-am tot adus in ultima vreme, dar azi va aduc un tort cu ciocolata si afine, pentru ca aniversarile prietenilor dragi nu pot trece fara un tort bun, nu-i asa? 🙂

Mod de preparare Tort cu ciocolata si afine:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu ulei, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua, radem deasupra si boaba de tonka. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

  • boaba de tonka, desi o recomand cu caldura, se poate inlocui cu orice aroma aveti si va place

Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Jeleu de afine:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Intr-o cratita punem afinele si zaharul. Punem cratita pe foc mic si amestecand din cand in cand fierbem pana afinele se inmoaie si isi lasa zeama. Mixam totul cu blenderul vertical si adaugam gelatina. Omogenizam si lasam la racit.

Crema de ciocolata alba:

Ciocolata alba rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste intr-un vas, la foc mic. Fara a da in clocot si amestecand continuu se tine vasul pe foc pana ciocolata este topita. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se da la congelator pentru cca 1 ora, pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Crema de ciocolata alba bine racita se mixeaza pana devine pufoasa. Se adauga crema de branza si  se mixeaza pana crema devine ferma.

  • crema de branza Sweetello se poate inlocui cu orice alt tip de crema de branza, adaugand si vanilie dupa gust

Asamblare Tort cu ciocolata si afine:

Blatul racit se taie in 3 parti, crema se imparte in 2.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem primul blat insiropat, jumatate din jeleul de afine si jumatate din crema de ciocolata. Continuam cu restul de blat si crema si jeleu. Invelim bine in folia alimentara si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

  • privind retroactiv ar fi trebuit sa pun mai intai crema de ciocolata apoi jeleul de afine si stratul de ciocolata nu ar mai fi fost marmorat. Rau n-a fost, decizia va apartine! 😉

Tortul cu ciocolata si afine se rastoarna pe platou si se scoate folia alimentara. Se „imbraca” in frisca (smantana pentru frisca batuta cu zahar pudra).

Pentru glazura se topeste ciocolata pe baie de aburi sau la microunde. Se adauga apoi lapte putin cate putin, pana ajunge la consistenta dorita. Se pune intr-un posh cu dui subtire si rotund sau intr-o punga mai groasa taiata fin la un colt. Se toarna de jur imrejurul tortului, lasand sa curga pe margini. Se orneaza dupa preferinta.

Pofta buna! 😉

Tort cu ciocolata alba si afine

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

poate vă plac și rețetele

2 comentarii

olivia 15 august 2018 - 11:54

Este o reteta foarte apetisanta.O voi retine si pregati.

Răspuns
Ana Prodan 19 august 2019 - 13:12

Imi place foarte mult reteta. O voi face cu drag cand vin copii din strainatate. 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns