De obicei genul acesta de desert de casa se face cu fructe proaspete, dar daca vi se face pofta de ceva bun cu capsuni, simplu si rapid de preparat, iata ca si fructele congelate sunt o optiune 😉 Am facut aceasta tarta rustica cu capsuni mai mult ca pe un experiment si daca a iesit bine si buna fara doar si poate, va aduc si voua reteta pentru inspiratie.
Aluatul fraged este crocant si aromat, foarte usor de pregatit, mai ales daca il faceti la un robot de bucatarie. Acesta ar fi cel mai indicat, desi aluatul se poate prepara si manual, dar caldura mainii va topi untul din aluat si atunci trebuie sa va miscati foarte repede.

INGREDIENTE
- Pentru aluat:
- 250 g faina
- 50 g zahar pudra
- 125 g unt rece taiat cubulete
- 1 galbenus
- 2-3 linguri lapte rece
- coaja de lamaie
- esenta de vanilie
- Pentru umplutura:
- ~400 g capsuni
- 75 g zahar (sau mai mult, dupa gust)
- 30 g amidon
- coaja de lamaie
- Pentru finisat:
- 1 galbenus + 2 linguri lapte
- zahar brun
Mod de preparare Tarta rustica cu capsuni:
Capsunile congelate le-am pus intr-un bol si le-am lasat la temperatura camerei. Pana am avut totul pregatit au fost partial decongelate, astfel ca si-au pastrat si forma la copt.
Aluat:
In vasul robotului de bucatarie am pus untul rece, taiat cubulete, si am cernut faina amestecata cu zaharul pudra si un praf de sare. Am adaugat galbenusul, coaja de lamaie si vanilia si am mixat pana compozitia a devenit nisipoasa. Am adaugat cateva linguri de lapte rece, pe rand si am mixat cat aluatul sa se lege
- in functie de tipul de faina folosit, puneti laptele lingura cu lingura pana aluatul se leaga. Este posibil sa fie suficient si 1 lingura de lapte, dar la fel de bine pot fi si 4
- laptele il puteti inlocui cu apa
Am rasturnat aluatul pe o bucata de folie alimentara, l-am invelit bine si l-am modelat sub forma de bila. Am dat la frigider pentru cca jumatate de ora.
Umplutura:
Peste capsunile partial decongelate si taiate in jumatate am pus zaharul, coaja de lamaie si amidonul. Am amestecat bine, astfel incat capsunile sa fie bine acoperite de amidon.
Asamblare Tarta rustica cu capsuni:
Am scos aluatul din frigider si l-am intins pe masa presarata cu putina faina, intr-o foaie rotunda de cca 30 cm. Am transferat pe hartia de copt, pusa in tava mare de la aragaz si am pus umplutura pe mijloc, dinspre centru spre margini. Am adunat marginile aluatului in jurul capsunilor, facand pliuri din loc in loc.
Am uns tarta cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte rece si am presarat cu zahar brun. Am dat la cuptor pentru cca 40 de minute, la 170 grade la cuptor electric cu ventilatie. Tarta trebuie sa fie rumena si aluatul crocant.
Tarta rustica cu capsuni poate fi servita atat calda, cat si rece. Atunci cand e calda, serviti-o cu inghetata. E o nebunie!
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL